Петдесетница през 2020 година се пада на 7 юни 2020

...
Петдесетница през 2020 година се пада на 7 юни 2020
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Черпят любими имена и се спазват строги традиции

Петдесетница през 2020 година се пада на 7 юни 2020 година. Петдесетница (Ден на Светата троица) постоянно е в неделя и се пада на 49 ден от Великден.
Християнският празник отбелязва явяването на Светия дух на Апостолите. За Петдесетница се споделя, че е „ рождения ден “ на Християнската черква.
На петдесетия ден от Господното възкресение Св. Дух слязъл над апостолите и ги дарил с плодородни блага. Божествен огън горящ в душите им и те тръгнали да проповядват за Исус Христос по целия свят.
В оня ден св. ап. Петър произнесъл първата християнска проповед. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го и мнозина приели Христовата религия. Денят на светата Петдесетница от антични времена се счита за рожден ден на Христовата черква.
Празникът е почивен ден в доста страни: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Исландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Франция, Швейцария и Швеция.
В същото време през днешния ден християнските църкви почитат Св. свещеномъченик Теодот Анкирски. Св. мъченица Валерия - Св. Теодот, скришен християнин, живял в Анкира /днешна Анкара/ в царуването на Диоклетиан.
Телата на убитите християни - мъченици, хвърляни за храна на зверовете, той скрито вземал и ги погребвал.
Така били хванати седем девици, подложени на изтезания и най-после хвърлени в езеро с привързани на шиите им камъни.
Когато шефът разбрал, че Теодот нощно време изваждал от водата и погребвал телата на седемте девойки мъченички, удавени от него в езерото, той хванал Теодот и след жестоки мъчения го погубил.
Имен ден честват: Валери и Валерия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР