Петдесет и шест граждански организации, ангажирани от години с подкрепата

...
Петдесет и шест граждански организации, ангажирани от години с подкрепата
Коментари Харесай

Отказът от Закона за социалните услуги ще доведе системата до срив

Петдесет и шест цивилен организации, ангажирани от години с поддръжката на уязвимите групи – деца в риск и техните фамилии, възрастни хора, хора с увреждания, хора с психологични разстройства, хора, претърпели спешни обстановки, жертви на принуждение и други, изпратиха отворено писмо до ръководещите с изрично гледище Законът за обществените услуги да влезе в действие и да се пристъпи към създаване на подзаконовата му нормативна база. Поводът е желанието на държавното управление да отсрочи влизането в действие на закона с половин година поради дезинформацията, че с него се целяло да се лишават деца от фамилиите им. Публикуваме цялостния текст на писмото.

През последните три месеца сме очевидци на целенасочена акция против Закона за обществените услуги, който беше признат през февруари 2019 година след повече от 5 години диспути и разискване на разнообразни концепции за промяна в обществената сфера.

Законът към момента не е влезнал в действие, а в Народното събрание са подадени три законопроекта: единият е за неговата анулация, а другият – за основни промени, а третият – за отсрочване.

Дебатите и съществуването на разнообразни гледни точки щяха да са естествена част от демократичния плуралистичен развой, в случай че не бяха злонамерените офанзиви, насаждането на внушения, които са надалеч от истината, както и наклонността да се употребяват манипулативно страховете и терзанията на хората.

Социалната система в страната е в застой, налице са редица нерешени проблеми –

съществуват цели региони, в които услугите са незадоволителни или изцяло липсват, при огромна част от услугите поддръжката е частична, незадоволителна, безредна и е постоянно прекомерно закъсняла. За страдание, в огромна част от случаите обществените услуги се дават единствено на хора, които имат към този момент сериозен проблем. Почти липсват предварителна защита, ранна намеса и използване на правилото за навременна помощ.

Напълно съгласни сме с гласовете в публичното пространство, които настояват, че фамилията не е задоволително подкрепено, че липсва консолидиране на обществените услуги и обществените заплащания в секторите опазване на здравето, обучение, полиция, което би осигурило взаимна и съгласувана работа на обособените системи в поддръжка на фамилията, детето или възрастния човек.

Виждаме и сигнализираме за съществени проблеми в структурите на Агенцията за обществено помагане –

ниско възнаграждение и текучество, липса на подкрепящи ограничения и обучителни стратегии

за повишение на квалификацията и мотивацията на обществените чиновници, бюрократичен метод към нуждаещите се, което води и до многото случаи, към които обществото е сериозно. Настояваме това да се промени.

Необходима е нормативна смяна, която да сложи основите за даване на налична, навременна, индивидуализирана, способена и качествена поддръжка на нуждаещите се. Такава смяна е заложена в Закона за обществените услуги.

Това е повода да настояваме Законът за обществените услуги да влезе в деяние и да се пристъпи към създаване на подзаконовата нормативна база. Отказът от него ще докара системата до срив,

това ще е отвод от промяна в областта на обществената политика.

Реформа, която всички ние чакаме от години!

Законът за обществените услуги вкарва за първи път условия към работната мощ в обществената система що се отнася до възнаграждение, обучение, образование на работното място, предварителна защита на професионалното прегаряне и други

За първи път се слага и условието за лицензиране на всички частни снабдители. Досега само доставчиците на услуги за деца и фамилии бяха лицензирани от Държавната организация за протекция на детето. Увеличават се условията за отчетност и успеваемост на обществената работа, уточняват се дефинициите, вкарва се условие за стандарти и се основава Агенция за качеството, която да реализира контрола върху качеството.

Многократно през годините сме поставяли от разнообразни трибуни

въпроса за неналичието на услуги за предварителна защита,

услуги, които да се дават, преди казусът да се е изявил, или да спомагат за неговото ранно различаване и за оказването на навременна поддръжка. Това са услугите, с помощта на които всеки човек – родител, осиновител, човек с увреждане, възрастен човек, може да получи информация, да бъде съветван по въпросите, които го интересуват, да бъде включен в образования за насърчаване на нужните му умения и прочие Подобни услуги са курсовете за грижа за възрастни в тежко положение, предварителната защита на зависимости, общностната работа и други

През последното десетилетие постоянно се оплакваме, че хората, фамилиите, децата биват изоставяни от системите, а институциите не си правят работата. За първи път законът дава опция нуждаещите се да получат интегрирана поддръжка в границите на няколко типа обществени услуги или от разнообразни системи обществената, просветителната, здравната и други, като показва

методите, по които те да работят дружно в полза на индивида.

Става дума към този момент за обвързване, а не за пожелателна функционалност на държавните институции.

Разпространяват се заблуди, че едвам с новия Закон за обществените услуги се дава право на частни снабдители от страната и от страни членки на Европейски Съюз да дават услуги. През последните 13 години обществените услуги в България се дават от общини и частни снабдители, на които общините са упълномощили тази работа. Това са както икономически, по този начин и нестопански организации. Някои от тези нестопански организации сътвориха първите обществени услуги в страната още през 1993 година, те спомогнаха за извеждането на първите хора с увреждания от профилираните институции, като в същото време развиват и пилотират най-новите и положителни модели за поддръжка. От 2007 година, с участието на България в Европейския съюз, всички регистрирани снабдители в страни членки на съюза и на Европейското икономическо пространство имат правото да дават услуги в нашата страна. Дали има опашка от искащи? Не, няма нито един.

Прокарва се заблуждението, че Законът за обществените услуги ще разреши на някакви злонамерени към българското дете и семейство организации да влязат в страната и да основат усложнения и проблеми на хората. Законът за обществените услуги регламентира, че обществените услуги, без значение дали се дават от община или от снабдител, се дават при

ясни правила, като се изискват бистрота и отчетност на активността.

Ако Законът за обществените услуги не влезе в действие, това ще бъде знак за отвод от промени: уязвимите групи, които зависят от помощи, ще станат още по-зависими и безпомощни; услугите ще бъдат все по този начин неравномерно разпределени; предвид на демографските проблеми на страната от ден на ден ще се задълбочават обществените другия и ще се усилва бюджетът за обществени заплащания. Законът за обществените услуги би трябвало да влезе в действие и да се пристъпи към създаване на подзаконовата нормативна база.

ПОДКРЕПЕНО ОТ:

НГИ СИСТЕМАТА НИ УБИВА ВСИЧКИ

СДРУЖЕНИЕ ОБЩНОСТ МОСТОВЕ

ФОНДАЦИЯ " ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ "

БЪЛГАРСКИ АСОЦИАЦИЯ ЗА ЛИЦА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ

КАРИН ДОМ

КАРИТАС БЪЛГАРИЯ

АУТИЗЪМ ДНЕС

ФОНДАЦИЯ " ЛУМОС "

ФОНДАЦИЯ " ЗДРАВЕ И СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ "

БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР ЗА НЕСТОПАНСКО ПРАВО

Сдружение с нестопанска цел " ЕКВИЛИБРИУМ "

ФОНДАЦИЯ " МЕЖДУНАРОДНА СОЦИАЛНА СЛУЖБА – БЪЛГАРИЯ "

СДРУЖЕНИЕ " ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ "

ГЛОБАЛНА ИНИЦИАТИВА В ПСИХИАТРИЯТА

ФОНДАЦИЯ " СВЕТЪТ НА МАРИЯ "

СДРУЖЕНИЕ " АСОЦИАЦИЯ АУТИЗЪМ "

ФОНДАЦИЯ " ЛАЛЕ "

СДРУЖЕНИЕ БАЛИЗ-ПЛЕВЕН

НАДЕЖДА И ДОМОВЕ ЗА ДЕЦАТА - КЛОН БЪЛГАРИЯ

ФОНДАЦИЯ " СИЙДЪР "

ФОНДАЦИЯ " МИСИЯ КРИЛЕ ",

ФОНДАЦИЯ " Сухопътни войски. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ "

ИНСТИТУТ ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ОБЩНОСТТА

НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ЗА ДЕЦАТА

ФОНДАЦИЯ " АСОЦИАЦИЯ АНИМУС "

СДРУЖЕНИЕ " ДРУЖЕСТВО ЗА УМСТВЕНО И ПСИХИЧЕСКИ УВРЕДЕНИ ЛИЦА " - ГР.ДРЯНОВО

СДРУЖЕНИЕ ЕГИДА ГР. ПАЗАРДЖИК

Сдружение с нестопанска цел " НАДЕЖДА ЗА ДОБРО БЪДЕЩЕ "

АГАПЕДИЯ БЪЛГАРИЯ

СДРУЖЕНИЕ " САМАРЯНИ "

SOS ДЕТСКИ СЕЛИЩА БЪЛГАРИЯ

РУСЕНСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЛИЦА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ - БАЛИЗ

Сдружение с нестопанска цел " ИНОВАЦИЯ "

ФОНДАЦИЯ " ФОРУМ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И АНАЛИЗ НА ПУБЛИЧНИ ПОЛИТИКИ "

ФОНДАЦИЯ " ЖИВО СЕЛО "

СДРУЖЕНИЕ " МИСИЯ ИНОВАЦИЯ ГРАЖДАНСТВО "

СДРУЖЕНИЕ " МИСИЯ. ИНОВАЦИИ.ГРАЖДАНСТВО - МИГ " - ЛОВЕЧ

ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ КЪМ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА " ПРОФ. БЕНЮ ЦОНЕВ "

" ХУМАННОСТ И ДЪЛГОЛЕТИЕ " ООД

ФОНДАЦИЯ " СЛЪНЦЕ ЗА ВСЕКИ "

СДРУЖЕНИЕ " НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ ", ШУМЕН

СДРУЖЕНИЕ " ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ- ГР. ЛОВЕЧ "

ФОНДАЦИЯ ЗА ДЕЦАТА В РИСК Пожарна охрана СВЕТА

ФОНДАЦИЯ " СИМВОЛ НА ЛЮБОВТА "

СДРУЖЕНИЕ БАЛИЗ-ПЕТРИЧ

ФОНДАЦИЯ " ЗА НАШИТЕ ДЕЦА "

БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ

ИНСТИТУТ ЗА СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ И ПРАКТИКИ

СДРУЖЕНИЕ " РАВЕН СТАРТ- 2008 " - ГР. ГАБРОВО

СДРУЖЕНИЕ " ДЕТЕ И ПРОСТРАНСТВО "

СДРУЖЕНИЕ " СЕМЕЕН ЦЕНТЪР МАРИЯ "

СДРУЖЕНИЕ ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЦА С УМСТВЕНИ ЗАТРУДНЕНИЯ

ФОНДАЦИЯ " НАДЕЖДА "

СДРУЖЕНИЕ " БЪДЕЩЕ И ЗАКРИЛА НА ЛИЦА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ " ГР. ГАБРОВО

ФИЦЕ – БЪЛГАРИЯ

НОУ-ХАУ ЦЕНТЪР КЪМ НБУ
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР