Петдесет и пет години след дебюта си, тя се завръща

...
Петдесет и пет години след дебюта си, тя се завръща
Коментари Харесай

Мирей Матийо – Врабчето от Авиньон

Петдесет и пет години след дебюта си, тя се завръща по-очаквана отвсякога. Гранд дамата на френския шансон, „ Врабчето от Авиньон ” – Мирей Матийо пуска на пазара своя нов, дълго чакан албум – „ Mes Classiques ” („ Моите класики ”, б.р.). Певицата, която е изпяла над 1200 песни на 8 езика, продала над 200 милиона албума в своята кариера се връща с нов албум след 13 години мъртвило.

Поводът за това величие „ Mes Classiques ” е печален. Майката на Мирей умря пред две години, а двете бяха извънредно близки и като другари. Марсел Софи-Матийо, която си отиде на 94, е известна с това, че е участвала на съвсем всички концерти на щерка си. Класиките на Мирей е приказен албум с 18 песни. Повечето биха си помислили, че става въпрос за албум с класическите песни на Мирей, само че истината е друга. „ Mes Classiques ” е респект към класическата музика. В нея тя пее на седем езика – френски, британски, немски, испански, италиански, съветски и латински произведения от Верди, Моцарт, Офенбах, Хендел, Чайковски, Шуберт Брамс, Форе и на испанския композитор и китарист – Франциско Тарега. Албумът е записан в „ Smechy Studios ” в Прага, в който взе участие Пражкия симфоничен оркестър в целия си искра и гений. със Симфоничния оркестър на града. Мастрирането на албума е изработен в именитото студио „ Abbey Road ”, познато ни от Клиф Ричард, „ Бийтълс ”, „ Пинк Флойд ” и кой ли още не.

Ако има подозрение, че този албум е отдаден на починалата и майка, ето каков споделя Мирей: „ В Авиньон плачех по през целия ден и лекувах болката с класическа музика. Ден след ден. Когато се върнах в Париж към този момент знаех какво желая да направя, посветих се на двеста % в целия креативен и звукозаписен развой. Не беше елементарно, само че този албум ми оказа помощ да преодолея тъгата и загубата ”.

Добрата вест за всички нейни фенове е, че френската легенда стартира през идната година европейско турне във връзка 55 години от креативна си кариера.

Програмата ще включва както песни от новия албум, по този начин и някои от най-големите й шлагери.

Мирей Матийо е родена 22 юли 1946 година в Авиньон. Тя е най-голямото дете в голямото семейство – 14 деца и единствено двама родители. Майка й е от Дюнкерк – оня същия град, прочут от Втората международна война, а татко й – Роже, е четвърто потомство каменоделец. Неговото ателие продължава да работи в Авиньон и през днешния ден.

Можете да си визиите откакто ден след ден се появяват към момента братчета и сестричета, какъв брой богат живот са живеели в дребното градче голямото семейство Матийо. В записките си тя приказва за студената колиба, за беднотия, беднотия, беднотия и още беднотия. Едва когато страната се съвзема от войната, армията Матийо получава 5-стаен общински апартамент в квартал на Авиньон, където се случва знамение. Всеки може да си вземе вана. Това става през 60-те. На 14-годишна възраст Мирей би трябвало да напусне учебно заведение, с цел да работи и да подкрепя фамилията. Според една от легендите тя напуща, тъй като е била левичарка (в смисъл – написа с лявата ръка) и непрекъснато получавала удари с гадната даскалска пръчка, когато прехвърляла молива от дясната ръка.

Тя обаче е насърчавана от татко си да учи пеене, тъй като това е била негова фантазия. Роже Матийо пее в църковния хор, само че усеща, че огромната му щерка би трябвало да извърши и нейната, и негова фантазия. Затова част от парите на дребната и в бъдеще огромна Мирей отиват за уроци по пеене при Лора Колие.

Нейният пробив стартира когато е на шестнайсет. Тя се явява на конкурс в Авиньон, който е кръстен „ В нашия квартал също пеем ”. Взема второто място, а на идната година – първо. Общината я праща в Париж, където към този момент е видяна. Това става на едно от първите и доста обичани излъчвания за шансони. Малката Мирей изпява песента “Jezebel ” и незабавно провокира възторг. Врабчето от Авиньон, както стартират да я назовават, припомня на всички французи за иконичната Едит Пиаф. Веднага по-късно тя получава контракт от продуцента Джони Старк. Само месец по-късно тя пее в зала „ Олимпия ”. За всеки, който схваща от музика и концерти, е ясно какво значи това.

Сетне стартира нещо като игра на върхове – десетки албуми, издадени на всички европейски езици, десетки милиони продадени копия, концерти от „ Карнеги хол ” до Червения площад. Прави дуети с Пол Анка, Шарл Азнавур – нейният доста непосредствен другар, Хулио Иглесиас (правилно – бащата на Енрике), Пласидо Доминго, Том Джоунс.

Нейният „ сасон “ е нейна марка


Наричат я „ врабчето “, тъй като прелестната Мирей е висока едвам 153 сантимтера, носи обувки размер 33, само че нейната марка, нейната емблема е прическата вид „ сасон “, по името на великия английски стилист Видал Сасун (в България, прическата на Сасун навлиза с френското си наречие „ сасон “). Нейният персонален живот е загадка. Огромна загадка, тъй като няма нищо прикрито. Тя избира да не се дами, да няма деца и да се посвети на песните си. Това не значи, че няма любови. Известно е също, че нейният обичан дизайнер е Кристиан Лакроа.

За нея


Тя е мое ентусиазъм


Тя е съвършенна жена, мое ентусиазъм. С нея е не просто е елементарно да се работи, с нея работата е развлечение. Фина, нежна, безконечна – тя е френската жена.

Кристиян Лакроа, моделиер


Различна е от Едит Пиаф


Въпреки, че и на двете им споделят „ врабчето ”, Мирей се разграничава доста от Едит Пиаф, макар че блендата им е една и съща. Едит ходеше от тъмната страна на живота, до момента в който Мирей – от светлата. Тя обича живота и животът и я обича.

Морис Шевалие, артист, (1888-1971)


Хората ви обичат


Във Франция и Русия, както и в други страни по света откровено Ви обичат като ярка, извънредно надарена певица, като неотразим, благосклонен и открит към общуването човек. В разстояние на доста години Вие обилно дарявате хората с песните си.

Владимир Путин, във връзка нейна годишнина


Живот на любовта


Живот на любовта (Une vie d’amou) – това е песента, която изпяхме дружно и тя ще остане вечно наша. След Едит Пиаф тя се трансформира в кралицата на Франция. Не единствено като певица, като актьор, а като човек. Тя е посланикът на френската просвета в света и дипломат на света на хуманизма.

Шарл Азнавур, артист (1924-2018)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР