Петдесет и един кита гринди са загинали, след като са

...
Петдесет и един кита гринди са загинали, след като са
Коментари Харесай

Още 51 кита гринди заседнаха и загинаха на плаж в Нова Зеландия

Петдесет и един кита гринди са починали, откакто са заседнали на плаж на островите Чатъм край Нова Зеландия , оповестяват международните осведомителни организации.

Масовото засядане значи, че повече от 200 кита гринди са починали при обособени произшествия през миналата седмица в района.

Департаментът за запазване на околната на Нова Зеландия посочи, че сред 80 и 90 кита гринди са били открити заседнали в залива Хенсън.

Няколко десетки гринди са съумели да се върнат във водата, само че 50 са били открити мъртви, а един е трябвало да бъде убит , тъй като е бил в доста тежко положение.

" Нямаше никаква възможност да успеем да спасим този кит. За жал, беше взето решение да бъде евтаназиран. Това беше най-хуманното, което можеше да се направи ", уточни оперативния управител на Департамента за запазване на околната среда на островите Чатъм, допълвайки: " Това е постоянно извънредно решение , което би трябвало да се вземе. "

Както е нормална процедура в Нова Зеландия, управляващите работят в тясно съдействие с локалните маорски общности, с цел да провеждат обработката на китовете. Те са били заровени в пясъка тъкмо зад плажа.

 Масова гибел на белуги на плаж в Нова Зеландия
Масова гибел на белуги на плаж в Нова Зеландия

Учените нямат отговор за повода за такива всеобщи самоубийства

Уточнява се, че са били взети проби от кожата и от тлъстините за разбор.

Отдалечените и едва обитаеми острови Чатъм се намират на към 800 км от източното крайбрежие на Южния остров на Нова Зеландия.

Преди по-малко от седмица бяха открити мъртви 145 кита гринди на далечен плаж на остров Стюърт в най-южната част на Нова Зеландия.

Десет дребни гладки кита също по този начин са били открити мъртви на плаж в Нортланд в неделя.

Засядането на китове не е извънредно в Нова Зеландия, само че всеобщите произшествия са редки и повода рядко е ясна.

Специалисти показват, че китовете може да вършат навигационни неточности, да се губят в неприятно време или до момента в който бягат от хищници или стават жертва на заболяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР