Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила
Коментари Харесай

ВАС потвърди отмяната на част от исканията за отстраняване на Иван Гешев

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в действие определение на тричленен състав от 16 май 2022 година, с което отчасти беше анулирано решение на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година и напълно без разглеждане беше оставено предложение на министъра на правораздаването за формиране на произвеждане за дейности и бездействия в интервала преди встъпването в служба на основния прокурор Иван Гешев. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Решението е част от производството за старт на процедура по свалянето на основния прокурор Иван Гешев от поста му.

Върховните магистрати одобряват, че определението на тричленния състав на Върховен административен съд, в обжалваната му част е вярно и законосъобразно, защото кореспондира с претекстовете на решението. Съдебният състав проучва използваните правила от Закона за правосъдната власт с оглед описаната от Конституционния съд (КС) специфичност на „ стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители “ на двете висши съдилища и основния прокурор.

В определението се показва, че „ според претекстовете на решението на Конституционен съд ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор са административни ръководители, само че и магистрати, заради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични правила на държание. Същевременно организационно те заемат такава висока служба, която не разрешава по отношение на тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, годни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на правосъдната власт, се показва в известието.

Провиненията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт, точно тъй като са осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители. Записаното в претекстовете на Конституционен съд, че се имат поради прегрешения, осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители значи, че следва да са осъществени в това им качество, осведомят от Върховен административен съд.

Определението бе обжалвано от министъра на правораздаването Надежда Йорданова в частта му, с която е отхвърлил като неоснователна жалбата на министъра на правораздаването срещу решенията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година С това решение Висш съдебен съвет остави без разглеждане предлагането на министъра на правораздаването в частта по отношение на дейностите и бездействията на Иван Гешев в интервала до встъпването му в служба „ Главен прокурор на Република България “ на 18.12.2019 година във връзка с случаите с Елена Йончева, делото „ Баневи против България “, проблема „ Жоси “, както и мненията на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

Определението на Върховен административен съд по делото не предстои на обжалване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР