Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата
Коментари Харесай

ВАС отхвърли окончателно жалбата срещу наредбата за закрила на деца

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) дефинитивно отхвърли жалбата против наредбата за изискванията и реда за реализиране на ограничения за попречване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция. Петчленният състав удостовери определението на първоинстанционния съд, че жалбата против наредбата е неоснователна. Жалбата беше импортирана от варненския юрист Петър Николов, който е един от деятелите против Стратегията за детето и общественото законодателство с ограничения за протекция на деца в риск.

На 1 юли 2019 година тричленен състав на Върховен административен съд остави без разглеждане жалбата против Наредбата. В определението си първата инстанция показва, че по “логиката на жалбоподателя всеки родител е заплашен от заплахата да изостави детето си или да го даде за настаняване в профилирани институции и по този начин да стане получател на ограниченията за попречване на тези феномени, а в случай че настаняването се е случило – на влияние с ограниченията за реинтеграция “.

“Следва да се има поради, че преобладаващите хипотези на риск от занемаряване по член 4 от Наредбата са по аргументи у родителя. Или жалбоподателят признава за себе си риск от занемаряване на децата му, с което обосновава правния си интерес да оспори разпореждания, уреждащи публични връзки по попречване на риска от занемаряване и надлежно по реинтеграция. Възможното бъдещо засягане на легален интерес на жалбоподателя и то след настъпване на юридически обстоятелства, обвързани най-вече със личното му укоримо държание не сочи на юридически интерес от оборване на постановлението, а на корист с права “.

Промените в наредбата бяха признати от държавното управление на 2 май 2019 година Целта на усъвършенстваните разпореждания е да се подобрят ограниченията за поддръжка на родителите за реинтеграция на детето в фамилията му и предварителна защита на изоставянето. Съгласно измененията дирекциите “Социално подкрепяне “ могат служебно да подхващат дейности за реинтеграция, директно след настаняване на детето отвън фамилията му точно за по-бързо връщане на детето в неговото биологично семейство. Съгласно предходния ред работата по реинтеграция започваше едвам след подаване на заявление от родителите.

С измененията в наредбата се слага акцент както върху възстановяване на ограниченията за поддръжка на родителите за предварителна защита на изоставянето, по този начин и на интензивната поддръжка, която ще се реализира директно след настаняване на детето отвън фамилията. По-ясно и детайлно са регламентирани ограниченията за попречване изоставянето на деца и настаняването им в профилирани институции, както и ограниченията за реинтеграция на децата в фамилията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР