Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен

...
Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен
Коментари Харесай

Окончателно!Отменени са текстовете от Методиката за определяне на процентите за трайно намалена работоспособност

Петчленен състав на Върховния административен съд удостовери решението на тричленен състав от 31 януари 2020 година, с което беше анулирана т.ІІІ от Методиката за установяване на процентите за трайно понижената продуктивност (вида и степента на увреждането) в проценти от приложение № 2 към член 63, алинея 3 от Наредбата за здравната експертиза.

Отменената наредба гласи: „ Когато са налице няколко увреждания, без значение дали са за болести от общ темперамент, или за болести с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен обособен %, оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане се дефинира, като се взема най-високият % по съответната насочна точка на най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания не се вземат поради при оценката, само че се изписват в мотивната част на експертното решение.”

Съставът на касационната инстанция с ръководител Георги Чолаков  Георги Чолаков Георги Чолаков е ръководител на Върховния административен съд, определен с гласовете на 20 от общо 25 и членове Панайот Генков, Румяна Монова, Тодор Петков и Емилия Иванов (докладчик) одобряват претекстовете на тричленния състав, че при планът за изменение на подзаконовия нормативен акт са позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила. Не са изпълнени условията на чл.28, ал.2 от Закон за нормативните актове всеки план да съдържа избрани претекстове - по отношение на аргументите които постановат приемането, задачите които се поставят; финансовите и други средства, за използването на новата уредба; предстоящите резултати от използването, в това число и финансовите, в случай че има такива; разбор на сходство с правото на Европейски Съюз. Търсената цел за реализиране на обективност, точност и бистрота на здравната експертиза не дава своя отговор в предлагания от органа метод, който е едностранен и без причини във връзка с некоректността на употребяваната до момента математическа формула за пресмятане на степента на увреждането. Не е показана и надлежна финансова аргументация на плана за изменение. Посоченото в мненията и отчетите изказване е, че предлагания план на акта няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет. Това изказване не може да бъде възприето като осъществяване на законовото условие за изтъкване на финансовите средства, които ще са нужни за използване на акта.

Решението по административно дело № 3481 от 2020 година е дефинитивно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР