Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно правила на

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно правила на
Коментари Харесай

Съдът окончателно отмени правилата за начисляване на ток при повреден електромер

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира дефинитивно правила на КЕВР в частта им, която касае определянето на потреблението на електрическа енергия за битови и фирмени консуматори в случаите, при които има развалени или изчезнали електромери. Това оповестиха от съда.
С решение № 13691 от 8 ноември т.г. по адм. дело № 4785 от 2018 година беше доказано решение на тричленен състав на Върховен административен съд от 1 февруари 2018 година Петчленният състав счита, че наредбите са незаконосъобразни и следва да бъдат анулирани. Отчетени са нарушавания на главните правила на член 4, член 8 и член 12 от Административно-процесуалния кодекс - за правда, тъждество, досегаемост, гласност и бистрота.
Отменени са член 48, член 49, член 50 и член 51 от Правилата на КЕВР за премерване на количеството електрическа сила. По създание в тези текстове се дефинира за какъв интервал се регистрира нужен ток, когато не е измерен както би трябвало, както и какво се мери.
Съгласно текстовете, интервалът, за който съответният клиент бива таксуван, е този сред " откритието ", че има проблем с електромера и датата, в която електроменрът е конфигуриран или датата на миналата инспекция, когато е тестван електромерът и не е открит проблем. Във въпросния интервал на неопределено премерване на битовите консуматори се начислява дневна консумация на ток най-малко 33% от оптимално вероятната консумация за 8 часа, а на небитовите – най-малко 33% от оптимално вероятната консумация за 10 часа.


Ако има проблем в трафния комутатор, начисляването е по-различно. За консуматори единствено на дневна и нощна цена – 60 на 100 за дневна зона и 40 на 100 за нощна. За консуматори, при които има и върхова зона – 20 на 100 за нея, 55 на 100 за дневна и 25 на 100 за нощна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР