Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно глобата, наложена

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно глобата, наложена
Коментари Харесай

„Музикаутор“ няма да бъде глобяван заради БНР

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира дефинитивно санкцията, наложена от Комисията за защита на конкуренцията, на сдружението за групово ръководство на авторски права „ Музикаутор “. Тя бе в размер на 56 678 лв.. „ Музикаутор “ трябваше да я заплати, откакто през 2018-а Българското национално радио сезира комисията. Причината – съгласно БНР „ Музикаутор “ нарушавал разпоредбите на конкуренцията, забранявайки на радиото да излъчва музика със предпазени авторски права.

При сезирането от БНР акцентират, че:

- „ Музикаутор “ се възползва от по-силната си позиция поради обстоятелството, че съставлява над 95% от международния музикален репертоар;

- „ Музикаутор “ нарушава правилото на равнопоставеност и слага публичното радио в по-неблагоприятно състояние по отношение на комерсиалните медии.

Но както излиза наяве от настоящето решение на Върховния административен съд, взето на 7 ноември 2019 година: „ Сдружението на създатели, композитори и издатели не е нарушило закона и не е попречило стопанската активност на БНР “.

Нещо повече, съдът е отчел, че таман БНР и Министерството на културата са съдействали за зародилата рецесия при започване на януари 2017 година с дейностите и бездействията си.

Припомняме, че тогава „ Музикаутор “ приключи едностранно контракта си с публичното радио и лиши правото му да излъчва репертоар, ръководен от него. Това наложи по вълните на БНР да се предава класическа музика, джаз и достоверен фолклор. Сдружението се отдръпна едностранно от контракта, тъй като по това време БНР заплащаше много по-малко за авторски права спрямо частните радиостанции (едва 1% от дотацията си), а също така бе повишило музикалното си наличие от 45% на 50% и не бе поискало да отрази смяната във вноската, плащана за авторски права. Последваха няколко месеца мъчителни договаряния, които, в последна сметка, завършиха с нов контракт сред „ Музикаутор “ и БНР, подписан през юни 2017-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР