Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решение на

...
Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решение на
Коментари Харесай

ВАС окончателно потвърди дисциплинарното наказание на съдия Румяна Ченалова

Петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно удостовери решение на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, с което на арбитър Румяна Ченалова е наложено наказване по чл.308, ал.1, т. 6 от Закон за съдебната власт – „ дисциплинарно освобождение от служба “, оповестяват от пресцентъра на съда.

Решението е по административно дело по касационна тъжба на Румяна Ченалова против решението по дело № 11359/2018 година на тричленен състав на Върховен административен съд.
Делото „ Ченалова ” потегли. От петия път И този път има пропуски в обвинителния акт, само че въпреки всичко покрива "минималните стандарти "
Върховните съдии от касационната инстанция одобряват, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при вярно използване на материалния закон.

„ Правилна е преценката на първоинстанционният съд, че при установяване на дисциплинарното наказване е спазено условието на чл.309 от Закон за съдебната власт, като е съобразена тежестта на нарушаванията, формата на виновността, събитията при които е осъществено и държанието на нарушителя “, излагат в претекстовете си магистратите от петчленния състав.

„ Взети са поради множеството осъществени нарушавания, посочени в предлагането на министъра на правораздаването, публичната значителност и високата степен на засягане на публичния интерес от активността на арбитър Ченалова “, се споделя в известието.
Уволнената съдийка Румяна Ченалова се изправя пред съда Досега профилираният съд върна делото три пъти на прокуратурата поради позволени основни нарушавания
„ При определянето му са регистрирани множеството осъществени дейности, респективно бездействия, настъпилите нездравословни последствия за страните по делата, публично рисковите последствия от осъществените нарушавания, както и накърнения авторитет на правосъдната система и не на последно място безкритичното отношение на жалбоподателката към действието “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР