Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България отхвърли

...
Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България отхвърли
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата срещу изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци

Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България отхвърли жалбата против решение на Върховния административен съд от 15 ноември предходната година, касаещо легитимността на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на оборудването. Това значи, че решението на Министъра на околната среда и водите от 2016 година за утвърждение на реализирането на капиталовото предложение за създаване на Н ационално вместилище за погребение на ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХ РАО) е в действие и няма спънки за построяването на хранилището. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Публикувано е на 13 август 2019 година
Съвременното общество генерира ниско и приблизително радиоактивни боклуци непрекъснато. В области и промишлености като енергетиката, медицината, индустрията, селското стопанство и науката такива боклуци се основават всекидневно. Дори устройства, които използваме в бита, като пожароизвестителите, да вземем за пример, в един миг се трансформират в радиоактивен боклук. Управлението им включва целеустремено и планувано събиране, култивиране и отговорно запазване. За да бъде приключен изцяло цикълът на тяхното ръководство, модифицираните и кондиционирани радиоактивни боклуци би трябвало да бъдат погребвани вечно в непрекъснато вместилище, което подсигурява трайно и надеждно уединяване от индивида и от околната среда .
Реализацията на развой е предоставена с държавно решение на Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО) през 2005 година Целият развой се организира при дейна осведомителна политика, а проектите за създаване на НХ РАО са подложени на необятно публично разискване:
През 2011 година капиталовото предложение за „ Изграждане на Национално вместилище за краткоживеещи ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци ” беше детайлно показано на три публични разисквания, извършени в град Козлодуй, в село Хърлец и в град Бекет, Румъния.
През 2015 година Директива за птиците РАО организира серия от срещи за публично разискване на обновения Доклад за оценка на околна среда (ДОВОС) на НХ РАО. Тогава Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дефинира 11 обитаеми места, в които бе извършено публично разискване: община Козлодуй и село Хърлец, на чиято територия е площадка „ Радиана “, както и общините Мизия, Вълчедръм, Хайредин, Оряхово, Борован, Лом, Криводол, Бойчиновци и Бяла Слатина. Докладът или в детайли обобщение към него, както книги и формуляри за мнения бяха изложени на обществен достъп в 51 разнообразни места в 30-километровата зона към АЕЦ „ Козлодуй ”, в чиято непосредствена непосредственост е площадка „ Радиана ”. Пълният ДОВОС и всички други съпътстващи документи – на български и британски език, бяха оповестени авансово, в законоустановените периоди, на Интернет страниците на Директива за птиците РАО, Министерство на околната среда и водите и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).
През 2016 година Директива за птиците РАО организира публично разискване на плана за НХ РАО и в град Крайова, Румъния.
На 23 декември 2016 година Министерство на околната среда и водите издаде Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 7-7/2016 година за одобрение реализирането на капиталово предложение „ Изграждане на национално вместилище за погребение на ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци – по технология за погребение на ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци в многобариерно инженерно приповърхностно вместилище траншеен вид ” с възложител Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци ”. На 5 май 2017 година Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране издаде Разрешение за строителство на НХ РАО. На 9 юни 2017 година в „ Държавен вестник ” бе оповестено позволение за градеж на НХ РАО на площадка „ Радиана “, издадено от Министерството на районното развиване и благоустройството на Директива за птиците РАО (Разрешение за градеж № РС-21/25.05.2017 г.).
Площадката на бъдещото вместилище е ситуирана в непосредствена непосредственост до АЕЦ „ Козлодуй ” , в двукилометровата, зона с следен достъп на централата, в землището на с. Хърлец, община Козлодуй.
Националното вместилище съставлява оборудване с многобариерна отбрана за трайно запазване на авансово обезопасени и опаковани в стоманобетонни контейнери радиоактивни боклуци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен вид с потенциал от 19 хиляди стоманобетонни контейнери с радиоактивни боклуци. Съоръжението ще се състои от 66 стоманобетонни структури (клетки), разпределени в три платформи за погребение. Клетките са разграничени от вътрешни преградни стени на секции. След запълване с опаковки клетките се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води посредством създаване на многопластов земнонасипен пласт. Планирано е хранилището да бъде в употреба, т. е. последователно да се запълва, 60 години. След това се планува то да бъде затворено. През целия интервал на употреба и в идващите 300 години оборудването ще е обект на непрекъснат надзор от страна на оторизираните органи. Националното вместилище ще бъде едно от най-модерните уреди в Европа от този вид.
Когато бъде издигнато, националното вместилище ще приема модифицирани и обезопасени ниско и средноактивни радиоактивни боклуци, генерирани само на територията на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР