Петата ваксина, коята е първата антигенна или протеинна ваксина, тази

...
Петата ваксина, коята е първата антигенна или протеинна ваксина, тази
Коментари Харесай

Първата антигенна ваксина Новавакс пристига през март

Петата ваксина, коята е първата антигенна или протеинна ваксина, тази на " Новавакс ", я чакаме в България през месец март. Това съобщи в изявление за Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

По думите му все още в нито една страна членка няма осъществени доставки от нея.

" Министерството на здравеопазването организира сега диалози с Европейската комисия за обезпечаване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развиване в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня към момента ", заяви Богдан Кирилов.

Той посочи, че данните сочат 90 на 100 резултатност на имунизацията на " Новавакс " във връзка с симптоматично и тежко протичане, като първичните данни демонстрират и резултатност по отношение на разновидността " Омикрон ", само че са нужни още клинични изследвания, тъй като имунизацията не е прилагана в доста страни. Компанията би трябвало да даде и тези данни на ЕМА в идващите седмици.

Очаква се утвърждение и за другата антигенна ваксина - на компаниите " Sanofi/Glaxo, добави Богдан Кирилов. България е декларирала и 10 000 дози за инактивираната ваксина на " Валнева ", само че към момента няма дефинитивни данни от клиничните изпитвания, само че към средата на годината би следвало да има дефинитивна оценка.

Кирилов изясни още, че най-вече дози имаме от имунизацията на " Янсен ", по-късно имунизацията на " Пфайфзер/Бионтех ", следват по количества имунизациите на " Модерна " и на " АстраЗенека ".

Директорът на ИАЛ заяви, че двете нови медикаменти против Covid-19 - на компаниите " Пфайзер " и " Мерк ", ще бъдат налични за нашата страна. Те ще се ползват като таблетни форми в ранен стадий на заболяването, преди да се стигне до затруднения.

500 деца до 11 години са имунизирани у нас, от 12 до 15 години - 11 000, а от 16- 17 години още 10 хиляди са ваксинираните деца. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в сходство с рекомендациите, фирмите би трябвало да дават педиатричен проект, след приемането на позволение за приложимост.

Няма обявени тежки странични реакции при имунизираните деца у нас, уточни още той.

За децата от 12 до 18 години има 8 известия за странични реакции, които са общоприетите и са леки, като минават до 48 часа, безапелационен беше шефът на ИАЛ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР