Петър Волгин поиска, но не бе допуснат до изслушване в

...
Петър Волгин поиска, но не бе допуснат до изслушване в
Коментари Харесай

Шефът на БНР: Волгин е бил поканен на Програмния съвет, но е отказал да присъства

Петър Волгин изиска, само че не бе позволен до чуване в Съвет за електронни медии
Съмненията в цензура щяха да са по-големи, в случай че беше решено това изявление да не бъде взимано, сподели генералният шеф на радиото Милен Митев

Ще има нови правила в публичното радио, само че без да са свръхнамеса в работата

Петър Волгин е бил поканен да участва на срещата на Програмния съвет, само че е отказал. Ако априори беше решено това интервю (с съветската посланичка Елеонора Митрофанова - б.р.) да не бъде взимано, щеше да има доста по-големи подозрения за цензура в БНР. Това съобщи генералният шеф на публичното радио Милен Митев на среща със Съвета за електронни медии.

20 минути преди началото й - в 12,41 ч, в Съвет за електронни медии е постъпило публично искане от Петър Волгин да бъде изслушан, с цел да схванат членовете на съвета какво се случва в радиото, разгласи председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова. В настояването си Волгин написа още, че спряното изявление е " типичен случай на цензура " и " удар върху свободата на словото ". Тъй като елементи от изявлението към този момент били станали обществени, той счита, че има риск България да бъде вкарана в интернационален скандал. " Надявам се Съвет за електронни медии да направи по този начин, че българските слушатели да чуят изявлението ", написа още Волгин.

Членовете на Съвет за електронни медии обаче отхвърлиха желанието му и не го позволиха на срещата.

" Не може да кажем какво е редно или неправилно, защото не сме чули изявлението, а не може да се сезираме по неизлъчен материал ", сподели Габриела Наплатанова, член на съвета.

Същевременно председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова изясни, че при тях са пристигнали доста сигнали по отношение на решението на БНР изявлението да не се излъчва.

" Още същата вечер (в събота, когато се разбра, че изявлението е свалено - б.р.) заваляха и молби да предоставим изявлението по Закона за достъп до социална информация ", сподели Милен Митев. По думите му юристите на БНР ревизират дали това може да се случи.

Той изясни, че още при планирането на изявлението е предоставена информация, че са отправени предложения и към съветското, и към украинското посолоство. От украинското посолство обаче не е имало отговор.

Митев описа, че изявлението е било записано в четвъртък, преведено е и инсталирано в петък следобяд към 19 ч. Затова програмният съвет не е знаел какво ще бъде излъчено. След чуването в петък вечерта е решено, че то не дава отговор на публицистичните стандарти, като решението не е учредено на личността на съветската посланичка, нито на Волгин.

" Предварителното предпоставяне, че Волгин няма по какъв начин да направи изявлението както би трябвало, би било неправилно ", сподели генералният шеф. Той отхвърли да е имало интервенция и цензура поради декларацията на една политическа сила (депутатът Делян Пеевски от Движение за права и свободи излезе с позиция в петък, че изявлението не би трябвало да бъде предавано - б.р.).

" Ако беше излъчено, щяхме да бъдем упрекнати, че сме повлияни от друга политическа партия ", сподели Митев. По думите му БНР не се меси в политиката, то е обективно и единствено отразява това, което се случва.

Логиката на поканата за изявление е била, че посланикът не е участвал много време в български медии. " Забранени събеседници в БНР няма, само че има такива, към които подхождаме с нараснало внимание ", изясни Митев.

Отскоро той е член на управлението на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и е ревизирал, че

и в други европейски страни е имало изявленията с съветски посланици

след започването на войната, въпреки и не доста постоянно. Журналистите са били доста остри, даже нападателни, " не се ангажирам да кажа дали това е верният метод ", сподели Митев.

Той изясни, че макар поканата да участва на Програмния съвет, Волгин е отказал. Генералният шеф също не е взел участие. Там е бил неговият заместител Валери Запрянов, за който по устав това е обвързване, само че без право на глас.

" Не считам, че 16 индивида, 8 от които работят в страната, биха били елементарно уверени да гласоподават единомислещо ", сподели Митев, разяснявайки активността на Програмния съвет, в който влизат всички шефове на националните, цифровите и районните стратегии на БНР.

Изслушана е и Диана Янкулова като ръководител на публицистичната гилдия в БНР. Нейното мнение е било, че изявлението не е трябвало да бъде взимано.

Според Митев обаче, в случай че априори е било решено това изявление да не бъде взимано, е щяло да има доста по-сериозни подозрения в цензура. " Но всеки записан материал сме длъжни да го чуем, преди да излезе в ефира. "

Шефът на БНР разгласи, че ще има нови правила за обмисляне, само че те няма да са свръхнамеса в работата на публицистите. Същевременно ще бъдат с явен сигнал до всички, както и до съответния водещ, че всяка независимост се лимитира от избрани правила.

" От практиката си знам, че в никакъв случай пожар не се гаси с бензин - сподели Валери Запрянов, който е член на УС на БНР. - Когато едно общество е толкоз разграничено, когато има голям спор, обвързван за някого с памет, за други с войска, окупирала България, когато една скулптура се реже като в касапница, публичните медии би трябвало да са изключително деликатни. Не може да се провокира спомагателен пожар. Аз

не бих пуснал тъкмо в този миг изявление с дипломат Митрофанова

Запрянов изясни, че коментарът е персонално мнение на създателя, а да правиш изявление, в което интервюираният може да каже нещо ненадейно и ужасно, не е твоя виновност. " Но е журналистическа виновност да зададеш въпрос, да получиш отговор, който да не дава отговор на доста въпроси на обществото, и ти да не го продължиш. Това е работата на журналиста - да стане ясна позицията на съветската страна, на посланика. "

По мотив въпроса дали е имало политически напън за решението на БНР, Запрянов отговори: " Може в душата си да съм най-големият цензор, само че нещата в БНР са такива, че никой не може без да пита да наруши свободата на словото. Не можем да накажем, може единствено да посъветваме ".

Известният публицист добави, че БНР за втора поредна година е посочено от слушателите за медията с най-голямо утвърждение в България. " За да бъде по този начин, дял имат и Петър Волгин, и Силвия Великова, тъй като слагат остри въпроси, дават думата по разнообразни тематики и разнообразни интервюирани ", сподели Запрянов.

Пролет Велкова изиска достъп до документите от разискванията на предаването " Политически НЕкоректно " от Програмния съвет на БНР за година обратно, с цел да се види по какъв начин е спазвано спазването на етичните стандарти.

Соня Момчилова я репликира, че Съвет за електронни медии има право да следи програмната политика посредством своя мониторинг. Другото било интервенция в публицистичната политика.

" Каквито документи поискате като регулатор, ще ви ги дадем ", сподели шефът на БНР Милен Митев.

Накрая Момчилова поздрави всички с настъпващите коледни и новогодишни празници.

Паола Хюсеин
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР