ПЕТЪР ВИТАНОВ е ръководител на делегацията на българските социалисти в

...
ПЕТЪР ВИТАНОВ е ръководител на делегацията на българските социалисти в
Коментари Харесай

Петър Витанов: Корупцията е бариера пред европейското бъдеще на България

ПЕТЪР ВИТАНОВ е началник на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал. Роден е в Сливен. Завършил е Английската гимназия в София. Магистър по интернационалните връзки в СУ и по интернационалните финанси в Нов български университет. Витанов е работил в отдел " Връзки с интернационалните организации " в Народно събрание. Владее съветски и британски. Бил е народен представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " от 25-ти МИР в София и член на Комисията по външна политика и на тази по защита, както и на Временната комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан. Витанов е член и на делегацията в ПАСЕ.

" Българска социалистическа партия влиза в конкуренцията на локалния избор с нови лица и неопетнени младежи "

- Г-н Витанов, по какъв начин приехте избирането ви за началник на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал?

- Благодаря за признанието на моите сътрудници. Приех избора с голяма отговорност, тъй като позицията ми е обвързвана с оперативни, информационни и координиращи функционалности в границите на групата. И, несъмнено, с отстояване на общата позиция на българските социалисти в границите на огромното европейско семейство на социалистите и демократите в Екологичен потенциал. За мен това е освен чест, само че и огромно предизвикателство.

- След към седмица Европарламентът ще стартира интензивна работа. Какви са целите на евродепутатите на Българска социалистическа партия и кои са основите национални тематики, които ще дефинират посоката на активността им?

- Приоритетите ни се базират на нашата предизборна платформа. Искаме да забележим един реформиран Европейски Съюз, който да въплъщава и отъждествява потребностите на европейските жители. Последните евроизбори демонстрираха, че има съмнение от страна европейците към обичайните партии и към институциите на Европейски Съюз. Търсят се други възможности и разновидности, което потвърждава, че за болшинството от жителите на Стария континент Съюзът е нещо нереално. Нещо, което свързват единствено с администрация и служители, а не с организация, която взема решение техните проблеми. Европейски Съюз загуби своя обществен образ и има потребност той да бъде възобновен по метода, по който изглеждаше през 70-80-те години. Все повече младежи в Европа са със усложнен достъп до обучение. Има големи диспропорции и неравенства, както сред страните членки, по този начин и сред районите в тях. България е най-потърпевша от сходна политика. Северозападът - най-бедният регион в Европейски Съюз - е доказателство за това. Най-вече ще отстояваме политиките за обществена зaщита за работещите хора, тъй като с появяването на новите специалности, на новите форми за претовареност, тя отсъства. Трудещите се стават все по-уязвими и това в най-голяма степен важи за България.

Сред главните тематики от народен интерес са: приемането на България и Румъния в Шенген, промяната на Дъблинския правилник, отпадането на Механизма за съдействие и оценка за страната ни, запазване на правата на транспортния ни отрасъл. Уверен съм, че дружно с сътрудниците от останалите партии ще обединим старания за постигането на тези цели.

- Какво би трябвало да се направи, с цел да се върнат младежите у нас? Доколко това зависи от общата политика на Европейски Съюз?

- За страдание, сякаш политиките на Европейски Съюз към младежите не са изключително ефикасни. Трябва да им дадем вероятност за развиване у нас, а не в Европа. Това ще стане единствено посредством взаимни старания на национално и европейско равнище. Трябва да предложим на българите, които напущат страната, съответно възнаграждение, с цел да останат тук. Жизненоважни за България са средствата от еврофондовете в региона на политиката за доближаване, които са предопределени да компенсират изоставането на едни райони по отношение на други.

За страдание, не успяхме да предизвикаме до този миг предварителни парламентарни избори. Парите, които получаваме от Европа, не са малко, само че се харчат неефективно. Убеден съм, че единствено ляво държавно управление може да употребява тези средства по предопределение.

Ще отстояваме въвеждането на общ механизъм за пресмятане на пенсиите и на минимално трудово заплащане. Уточнявам, че не става дума за уеднаквяване на заплатите в страните членки, а за модел, по който да бъдат изчислявани по този начин, че да подсигуряват покриване на най-важните потребности на хората. Сега с 560 лв. българите са съвсем на прага на обществената беднотия. Това се отнася и до пенсиите, които у нас са толкоз ниски, че обричат нашите майки и татковци, баби и дядовци, на мизерно битие.

- Европейските институции към този момент са наясно, че корупцията у нас е с небивали размери. Механизмът за съдействие и оценка се оказа неработещ инструмент. Трябва ли да отпадне той?

- Попитах комисаря по правораздаване, консуматори и равнопоставеност сред половете Вера Юрова какви са реалистичните благоприятни условия за привършване действието на Механизма за съдействие и оценка по отношение на България и Румъния. Твърде дълго двете страни бяха подложени на особено отнасяне от страна на европейските институции, а добавената стойност от това е, меко казано, съмнителна най-малко що се отнася до България. Механизмът се оказа неработещ инструмент, който обаче се употребява от някои страни членки като комфортно опрощение България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген.

Мониторингът към този момент се оказва контрапродуктивен и се трансформира в демонстрация на двойни стандарти. Наближават локални избори. Нашите съперници и сега издигат претенденти, които са уличени в злоупотреби с европейски средства. Вместо да получат отмъщение, властта освен прикрива нарушаванията им, а и ги легитимира посредством номинации. Не чакам Механизмът да отпадне, тъй като властта у нас дава обещание на европейските ни сътрудници, че ще се пребори с корупцията, а в това време поддържаме за идващ мандат кметове, които са обвинени за злоупотреби с евросредства.

Г-жа Юрова ми отговори, че формалната позиция на Европейска комисия си остава изразената от ръководителя господин Юнкер: упоритостта е Механизмът да завърши преди края на мандата на тази Комисия, само че единствено при осъществяване на отправените рекомендации. А това надали ще се случи, тъй като ръководещите нямат воля да спрат корупцията. Това Европа няма ни елементарни. Надявам се, след избирането на Лаура Кьовеши за европейски прокурор да се постави завършек на срамните практики на подкупи, нагласени публични поръчки и обири у нас. А отговорните да получат заслужени присъди.

- Предупредихте, че доста работещи в интернационалния превоз може да останат без работа, в случай че се вкара пакетът " Мобилност " във типа, препоръчан от Макрон.

- Да, обърнах се към министъра на превоза на Финландия госпожа Сана Марин в Комисията по превоз и туризъм в Брюксел за почтено ходатайство на страната й по пакет " Мобилност ". Заявих, че съм смутен, че доста от работещите в областта на интернационалния превоз в разнообразни страни може да останат без работа поради банкрут на предприятията. Това са най-вече дребни, междинни предприятия или фамилен бизнес и единствен източник на доходи за доста семейства. Надявам се с Финландското председателство да отпадне чувството измежду жителите ни, че можем да бъдем изхвърлени от вътрешния пазар на Европейски Съюз.

- Вашите прогнози за идните развития към Брекзит?

- Усещането ми в последно време е, че въпросът излезе отвън кръга на настоящите тематики за коментиране в България, изключително от страна на политическата класа. Сякаш и българските жители съществено се объркаха какво се случва и какво следва, в това число и поради присъединяване на страната в Евроизбори 2019.

Несъмнено идването на Борис Джонсън ни доближава от ден на ден до излизането на страната от Европейски Съюз без договорка. И макар че Брекзит не се е случил към момента на процедура, към този момент сме очевидци на редица отрицателни последствия - дълбокото разделяне в английското общество, съмнение и компрометиране на политическата система, обществена и икономическа неустановеност, както и набиращи мощ сепаратистки чувства в обособени елементи на Англия.

- Предстоят локални избори. Защо Българска социалистическа партия би трябвало да завоюва повече кметски места на тях?

- Моето надълбоко разбиране е, че единствено с леви кметове, които да имат схващане и отношение към проблемите на хората, бедните и младите, локалните общности освен ще се запазят, само че и жителите им ще имат късмет да живеят и работят умерено. През последните 10 години десни кметове разграбиха общините и организираха политики в полза на едрите корпорации и компании за сметка на елементарните хора.

Българска социалистическа партия сподели, че може да предлага различни политики, изключително в границите на локалната власт, която е най-близко до хората. С " Визия за България " демонстрираме, че може да има и различен тип ръководство на общините. Левицата номинира на доста места претенденти с изключителни качества. Прекрасно е, че се дава късмет на младежи, които са високообразовани и готови да бъдат кметове и общински съветници.

източник: https://duma.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР