Петър Стоянов по традиция връчи наградите на класиралите се на

...
Петър Стоянов по традиция връчи наградите на класиралите се на
Коментари Харесай

В 11-ото издание на Националния исторически конкурс 58 участници представиха 34 задълбочени разработки

Петър Стоянов по традиция връчи премиите на класиралите се на първо и второ място в Националния исторически конкурс , провеждат от фондация „ Ценности “. На церемонията в зала „ Тържествена “ на Централния боен клуб възпитаници от цяла България трепетно чакаха да получат оценките си персонално от  президента.  В 11-ото издание на научната конкуренция участваха 58 гимназисти с 34 задълбочени проучвания  по всеобхватната тематика „ Детството в историята “.


Както заслужено означи Таня Еленска – учител от ППМГ “Добри Чинтулов ” в Сливен „ Напоследък се нароиха доста исторически състезания, само че този с изключение на, че е първият – от 1998 година, той освен е с непрестанно стабилно развиване, ами е и единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски тематики, а допускат въображение и просторност на мисълта “. А госпожа Еленска със сигурност  е наясно – тя е непрекъснат теоретичен началник на гимназисти от първото издание на надпреварата и нейни възпитаници са печелили първото и юбилейното 10-о издание.

Петър Стоянов призна, че е бил сюрпризиран от задълбочеността на някои от разработките и че в никакъв случай не е осмислял Възродителния развой по метода, разказан в научния труд на победителките Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ “Христо Смирненски ” от кърджалийското село  Черноочене. Хора, претърпели промяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст са споделяли възприятията и вълненията си в диалог с тях. Петър Стоянов съобщи, че за тези интимни страсти човек мъчно приказва даже с децата си . Научната им ръководителка Юлия Чортленева, която също получи премия, разгласи, че Муса и Севилай са решили вместо да отидат на море с примамливото за един възпитаник финансово изражение на наградата – 700 лв., да издадат написаното от тях в изследването „ Името е достолепие, чест  - децата в община Черноочене и Възродителния развой ”, с цел да стигне до повече читатели.

Двете втори награди отпътуваха за Русе и Сливен посредством Селджан Мехмедова от 10-ти клас на  СУЕЕ “Свети Константин Кирил – Философ ”  и Ивана Мангинова от 11-ти клас на ППМГ “Добри Чинтулов ”.


Третото място си поделиха три разработки – на  Георги Рангелов от 9-ти клас на Природо-математическа профилирана гимназия “Св. Климент Охридски ” от  Монтана; Светослава Павлова от 9ти клас на СУ " Константин Константинов " от Сливен и Дечо Павлов от 10-ти клас на  91-ва немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов ” в София. -->

Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, шеф на Национален дарителски фонд „ 13 века България “, дълготраен сътрудник на фондация „ Ценности “.

Благотворителната организация на Антонина Стоянова получава поддръжка за Националния исторически конкурс и от швейцарската фондация Leonardo, немската фондация „ Кьорбер “, Столична община, Синдиката на българските учители  и е под патронажа на Министерството на образованието. Министерството на защитата пък даде за тържеството зала във Военния клуб.

Издателство „ Просвета “ подари на заинтригуваните от историята участници извънредно подобаващата документална книга „ Великите сили, България и Балканската война “.
Дългогодишният член на журито проф. Веселин Янчев пък донесе книги от университетското издателство и се обърна вдъхновяващо към присъстващте.

Hayчното съревнование e чacт oт мpeжaтa EUSTORY, ĸoятo oбeдинявa иcтopичecĸи ĸoнĸypcи oт вcичĸи eвpoпeйcĸи cтoлици. Всички отличени, в случай че имат порядъчен британски, могат да вземат участие в ceминapитe нa EUSTORY, ĸoитo ce пpoвeждaт в paзлични eвpoпeйcĸи cтpaни.

Дечо Павлов,  който за повторно печели премия от Националния исторически конкурс описа любопитни детайлности от необичайния метод на тези срещи на младежи от 30 страни. Част от историческите обстоятелства се претворявали под формата на хип-хоп песни или посредством театрализиране на действителни събития.

Антонина Стоянова поздрави отличените научни ръководители и благодари поименно на екипа на фондация „ Ценности “.

В края на церемонията всички се надпреварваха за фотоси с нея и с президента Петър Стоянов.
 
 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР