Петър Русев е спасител и заместник-началник на плаж Бургас-север. По

...
Петър Русев е спасител и заместник-началник на плаж Бургас-север. По
Коментари Харесай

За да си спасител на плажа, трябва не само да можеш да плуваш, но да имаш сърце

Петър Русев е избавител и заместник-началник на плаж " Бургас-север ". По специалност е оперен артист и 15 години работи в Държавна опера Бургас. Повече от 20 години е старши избавител и инструктор по водно избавяне към БЧК, учител на възпитаници от първи до шести клас по водно избавяне. Обучил е над четири хиляди деца. За своята хуманна работа е получил разнообразни награди, медали от от Централен комитет на БЧК. Най-хубавото обаче е, че няма нещастни произшествия в кариерата си на избавител.
Г-н Русев, какви са Вашите наблюдения, кои са най-големите неточности, които вършат хората когато дойдат на плаж?
Една от най-големите неточности, които хората вършат, е, че не съблюдават флаговата сигнализация. Мислят си, че морето е до колене. Хората, които идват от обитаеми места където има реки, язовири, басейни си мислят, че къпането в тези водни басейни е като в морето. Но разликата е голяма и по тази причина ги съветваме да са постоянно до избавителните постове, да следят флаговете. От 1996 година те са заменени. Направиха ги като светофари – зелено, жълто и алено и това е най-основното нещо, за което би трябвало да се следи.

Как въздейства храненето на плуването?
Има доста значимо отношение - освен храненето, само че и алкохолът и опиатите. Човек след щедро хранене, не би трябвало да влиза във водата 2 часа. От натиска на вълните върху стомаха може да се стигне до повръщане, повърнатото да попадане в дихателните пътища и да стартира индивидът да се дави. След приложимост на алкохол 8 часа не трябва да се влиза в морето.
Нещо доста значимо би трябвало да кажа за децата. Те имат един доста нездравословен табиет, когато влизат във водата - да дъвчат дъвки, бонбони, солети. Във водата не би трябвало да имат нищо в устата, с цел да могат свободно да плуват и дишат.

Какви са грешките, които родителите вършат във връзка с децата, когато са с тях на плажа?
Според Правилника по водно избавяне, деца под 10 години не трябва да влизат сами във водата, а би трябвало да бъдат с пълновръстен компаньон. Децата би трябвало да са в група, да не са сами, а да са по няколко, с цел да може в случай че стане случай, другите да извикат помощ. Най-добре е да не се къпят на неохраняеми места, тъй като може да настъпи случай. Само през предходната седмица има 5 удавени деца в разнообразни водоеми в страната. Не би трябвало да се плува в непознати и неохраняеми водни зони.
И в случай че въпреки всичко, човек попадне в мъртво неспокойствие на неохраняем плаж, какво да направи?
Човек, в случай че попадне в течение, би трябвало да се отпусне и да не плува против течението, тъй като скоростта на един плувец е сред 5 и 10 км/ч, до момента в който скоростта на мъртвото неспокойствие може да бъде 30, 40 и 50 км/ч. Това значи, че в случай че плувате против течението, то ще ви връща обратно. Единственото избавление е да се плува напряко или диагонално. Но предлагаме където са неохраняеми водни площи да се влиза в група. При случай, в случай че няма наоколо спасители, да се обадят на тел. 112.
Колко души си сте избавил в своята процедура?
Много хора съм избавил, само че не съм ги броил. Почти всеки сезон има произшествия. Някои са по-леки, когато успеем да ги извадим до 1-2 минути, няма проблеми. Но хората, които са изпаднали в клинична гибел, е доста рисково. Тогава им вършим изкуствено дишане, сърдечен масаж, до момента в който пристигна здравно лице и екип. Много е сериозна нашата специалност, рискуваме живота си, с цел да спасяваме хора. През 2000 година вкараха избавителните буйове, които са сериозна помощ в работата ни. Има и спасители, които са загивали, до момента в който си правят работата.
А не би трябвало ли да има и друга помощна техника на избавителните постове?
Естествено, че би трябвало да има. Преди доста години на бургаския плаж имаше лодки. В тях може да бъде избавен повече от един човек. В последните няколко години нямаме нищо и просто с жива мощ биват спасявани хората, което е доста неверно. Спасителите на други плажове по света имат дъски, скутери, джетове, лодки с извънборден мотор, сърфове. А ние имаме единствено едни въжета, от времето на комунизма и Комплект номер едно. Както споделих, с жива мощ се избавя човешкият живот. На бургаския плаж в събота и неделя има по 100 000 души, а спасителите са 16-17 души. Как да ги опазят - доста е мъчно. По указания е обещано един човек да дава отговор за 50 души, а при нас се получава по този начин, че един избавител дава отговор за повече от 1000 души. Затова молим, най-малко родителите да си следят децата, които са до 10 години. Освен това, отговаряме за деца, които са се изгубили. Има и възрастни хора изгубени или откакто излязат от морето, сядат на някое заведение и околните им ги търсят. Става огромен проблем, вършим жива верига, целият разполагаем състав се провежда и ги търсям.
Има ли към този момент спасители на всички постове на плаж " Бургас-север "?
На 29 юни сезонът ще бъде открит публично, а до тогава плажът се води неохраняем. В момента работят 9 поста с по 2 спасители и работно време от 8 до 18 часа. Има едно здравно лице и една кола за спешна помощ. В събота, всичките 14 поста на северния плаж би трябвало да бъдат открити и с флагова сигнализация.

Кое е мястото на бургаския плаж, където най-често стават произшествия?
Най-много произшествия стават на бургаският мост. За 30 години откогато е основан, има над 100 смъртни случая. Само през годината, когато го ремонтираха, нямаше произшествия. Иначе всяка година скачат деца, има потърпевши риболовци и възрастни хора, като аргументите за това са разнообразни.
Но има и друго. Много от хората не са дисциплинирани и не извършват нашите команди, които са свързани с тяхната сигурност. От няколко години работим с общинска полиция, те ни спомагат и вършат актове. Само по този начин се получават нещата. От 50 до 200 лв. е актът за плажуващи, които са нападателни или не извършват заповедите .
И да не не помнят посетителите, че по плажовете има доста джебчии и крадци. Освен общинска полиция, която обикаля Морската градина на колелета, има и обходни коли ма Министерство на вътрешните работи. Джебчиите и крадците са доста, изключително в почивните дни. Идват от Сливен, Ямбол, Котелския край и под дърво и камък. Жени, мъже, деца крадат багаж и полезности.
Продължавате ли да носите ореола на спасителя – гларус, който се радва на специфичното внимание на дамите?
Това е останало в предишното, тъй като ние сме подписали честен кодекс, което значи, че по време на работа нямаме право на персонални срещи, на свалки. Самият имидж на спасителя към този момент е изменен. На времето, през 1935-1939 година, при първите спасители, като Петьо Пандира, който има монумент в Морската градина, нещата са били по-различни.
А публично, в България водното избавяне е въведено със закон от 1964 година и тази година има 55-годишен празник. За да си избавител, би трябвало да имаш сърце, да имаш предопределение. Всеки не може да бъде избавител. Може да си плувец, обаче спасителят е изработен от друго тесто. Той би трябвало да знае по какъв начин да подходи, да  работи бързо, за 20 секунди би трябвало да вземе вярното решение. Затова всяка година се явяваме на изпити. Имаме сътрудници спасители на 75-80 години, тази специалност е безконечна. Щом си здрав и си покрил нормативите, можеш да се работиш, в случай че обичаш морето, обичаш да спасяваш и помагаш на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР