Петър Петров, районният прокурор на Пловдив разказа как се е

...
Петър Петров, районният прокурор на Пловдив разказа как се е
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинения за хулиганство на Куката, Чеченца и Емили


Петър Петров, районният прокурор на Пловдив описа по какъв начин се е стигнало до записа. 

Той е изработен на 3 април, като на общ прочут на участниците във видеото и унижавания юноша било предоставено " да откри елементарно податливо на операции лице, което да изиграе ролята на куче и да бъде водено на каишка на обществено място ". Така се стигнало до снимания във видеото млад мъж със специфични просветителни потребности, който е на 20 години, от Пловдив, с букви Д. Д. 

" Той е бил упорито увещаван посредством известия във Фейсбук и посредством телефонни позвънявания д се снима във видеото, с цел да стане известно като тях. Той отхвърля в началото, само че въпросният човек е упорствал неведнъж. Възползвайки се от добродушието на потърпевшия, го снимали, като му споделили да се държи като куче. След това без да му покажат видеото и без да го уведомят, че ще го разгласяват, го качват в YouТube ". 

Веско Ириков, наблюдаващият прокурор по делото, добави, че са събрани задоволително доказателства, че трите лица в съучастничество са направили непристойни дейности, жестоко нарушаващия публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към личността, като действието се отличава с извънреден цинизъм. Това закононарушение се категоризира като безчинство, което планува отнемане от независимост до 5 години. 

Двама от обвинените са от Пловдив, единият по адресна регистрация е от Плевен. Чеченеца и Куката са осъждани и оправдани към датата на действието, прецизираха още от пловдивската прокуратура.

По-рано пред Милен Стаматов, който пръв алармира за скандалното видео, сподели, че е приказвал с майката на момчето. По нейни думи то е било застрашено, с цел да се включи в записа. Семейството има намерение да отбрани правата си по правосъден път. От комерсиалния център в Пловдив, където е снимано видеото, също обявиха, че не толерират сходни прояви.

Съветът за електронни медии (СЕМ) пък излезе със специфична позиция, в която осъди " бруталното тъпчене на хуманността " и прикани медиите да не разпространяват " лица, преследващи скандална популярност и евтини сензации ". 

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова
Снимка: Булфото

" Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното тъпчене на хуманността и откритата проява на безсърдечие към хора със специфични потребности. За Съвета е смущаващо безкритичното и необятно разпространяване на клип, унижаващ човешкото достолепие и безцеремонното тъпчене на положителните нрави. Съвет за електронни медии моли към доставчиците на медийни услуги да не се трансформират в платформа за дискриминационни практики, както и за разпространение на лица, преследващи скандална популярност и евтини сензации ", съобщи ръководителят на регулатора Соня Момчилова. 

Съвет за електронни медии е докладвал оповестеното от потребителите наличие на съответните платформи за шерване на видеоклипове, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в обществения указател на Съвет за електронни медии, които са популяризирали клипа в нарушаване на Закона за радиото и малкия екран, ще бъдат подхванати съответните административно-наказателни дейности. 

Комисията за отбрана от дискриминация също се самосезира. Оттам оповестиха, че ще бъде формирано произвеждане пред КЗД, в което да се откри налице ли е нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация под формата на тормоз по симптом " увреждане ", осъществено от участниците в клипа. 

От Държавна организация за протекция на детето още през вчерашния ден оповестиха, че са изискали информация, с цел да реагират по отношение на пълномощията си, при положение, че младежът от видеото няма навършени 18 години. Днес обаче стана ясно, че той е на 21 година и работи в бензиностанция.

От Българския хелзинкски комитет припомниха, че за сходни проблеми към този момент са предложили промени в Наказателния кодекс, само че не са били признати: 

Следва да отбележим, че незаконни действия на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като накърнимост на жертвата, следва да се признават като така наречен " закононарушения от ненавист ", т.е. закононарушения с дискриминационен детайл. Поради това през 2022 година представители на Българския хелзинкски комитет, като участници в две работни групи за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предложиха на Министерството на правораздаването, наред с друго, да бъдат въведени в кодекса тежконаказуеми сформира на действия, осъществени на основата на увреждането на потърпевшото лице. Това предложение не беше възприето и законопроектите бяха импортирани в Народното събрание без него. 

В такива случаи обаче обвиняването има опция да изтъкне това събитие като утежняващо отговорността на причинителите, а съдът има опция да го вземе поради точно като такова събитие при индивидуализиране на вероятно налаганото наказване. 

По мотив разпространението в обществените мрежи на фотоси на Емили Йорданова, на които тя демонстрира своя грамота за номинация от годишните правозащитни награди " Човек на годината " на Българския хелзинкски комитет, от там прецизират, тя не е била отличавана с премия и напомнят, че БХК не номинира персони и организации за тези награди. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР