Петър Низамов - Перата Съдия Калин Кунчев от Бургаския районен

...
Петър Низамов - Перата Съдия Калин Кунчев от Бургаския районен
Коментари Харесай

Бургаски съдия осъди медии заради Перата, обясни им как се пишат заглавия


Петър Низамов - Перата

Съдия Калин Кунчев от Бургаския областен съд учи публицисти по какъв начин да пишат " правилни " заглавия. Той осъди две локални медии, които са си разрешили да разпространят публична информация за известния ловджия на бежанци Петър Низамов - Перата. От решенията на арбитър Кунчев излиза наяве, че медиите могат да бъдат наказани за непозволено увреждане при буквално пресъздаване на формалните известия на управляващите, даже без да упоменат някой с цялото му име.

На 11 януари Кунчев излиза с решенията си по каузи, водени от Перата против притежателите на уеб страниците burgasnews.com и burgasinfo.com.

По първото дело съдията осъжда медията да заплати 500 лева обезщетение за породен " нравствен дискомфорт " на Перата. По другото с съвсем копи-пейст претекстове са присъдени 2000 лева обезщетение. Разликата е, че в първия случай Перата е упоменат единствено с букви, а във втория с задачите си имена.

Публикациите на двата уеб страницата са за дело, по което Перата е бил обвинен за присъединяване в побой в дискотека. По-късно той е оневинен, само че при ареста му Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са разгласили информация за случая.

Осъдителните решения против двете медии не са поради единствено наличие на изявленията, което пресъздава публични известия на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, а за заглавията им. Според арбитър Кунчев казусът е, че Перата е бил избран като “бияч “. Съдията добавя, че въпреки в част от журналистическите материали той да участва единствено с букви, Перата и околните му го разпознали. Сестра му разпечатала изявленията, майка му му ги занесла в ареста, където задържаният претърпял стрес и оскверняване.

" Предходните осъждания на последния - без значение за какви закононарушения са без значение ", написа в решението на съдията. Въпросните изявления в двата уеб страницата са били под едно и също заглавие - " Биячите от " Джубокс " остават зад решетките ". В решението си арбитър Кунчев невиждано взема решение да влезе в ролята на редактор на двете медии.

Той написа, че " правилно заглавие на процесната обява би било да вземем за пример " Обвинените за побоя над охранител в " Джубокс " лица остават в ареста " или " Бургаският областен съд почете митинга на прокуратурата и взе ограничения за неотклонение " задържане под стража " по отношение на упрекнатите за нанасянето на побой над охранител в дискотека " Джубокс " бургазлии ".

Медиите в Бургас реагираха остро на решението на съда и оповестиха в декларация, че свободата на словото е в заплаха. Те внесоха тъжба в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), която реши да изпрати проблема в етичната комисия на Бургаския областен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР