Петър Касабов вече четвърта година е старши треньор нанационалния отбор

...
Петър Касабов вече четвърта година е старши треньор нанационалния отбор
Коментари Харесай

Петър Касабов: Ще имаме време да изчистим всички детайли

Петър Касабов към този момент четвърта година е старши треньор нанационалния тим по битка /жени/. През 2018 и 2019 година бе определен за Треньор №1 в битката.

- Здравейте, господин Касабов, няколко дни преди да стартира олимпийската подготовка в Будапеща трябваше да се върнете в България. Как приехте решението на МОК да отсрочи провеждането на Олимпийските игри за 2021 г?

- На нас ни споделиха в Будапеща, че квалификацията се отсрочва с един месец. Когато се върнахме в България, започнаха догатките, че Олимпиадата може да се отсрочи. Когато МОК взе това решение, ние го приехме обикновено. Защото няма по какъв начин в тази конюнктура да има Олимпийски игри – състезателите не могат да упражняват обикновено, не може да се пътува, няма по какъв начин толкоз доста хора да бъдат на едно място. Но грижата за здравето е над всичко, тъй че това решение е вярно.

- Как продължава подготовката на националните състезателки в изискванията на изолираност? Как следите тяхната форма, какви инструкции им давате?

- Тренировките ги организираме онлайн благодарение на интернет платформа. В един миг те доскучават, тъй като каквито и нови форми да се измислят, ние сме хора на действието, обичаме да се борим. Но съм доста удовлетворен от старанието на всички, мисля, че се намират в отлична физическа форма, нямат непотребни килограми, дори в някои връзки виждам усъвършенстване.

- Обменяте ли информация с Ваши сътрудници – за нова методика, за нови извършения?

- Не съм приказвал с никого. Аз обичам да опитвам, а за всяка обособена състезателка преценям какво е належащо да усъвършенства и давам съответните инструкции.

- Ще има ли шампионати до края на годината, ще се организира ли международното състезание? Има ли изясненост за квалификациите за Олимпийските игри?

- До края на годината няма да има никакви надпревари – всички са анулирани. Взето е решение през 2021 година да се повтори без никакви промени календара от тази година. Европейското състезание, олимпийската подготовка в Будапеща и в София, както и плануваните шампионати до Олимпиадата – и надпреварите ще бъдат на същите дати. Впрочем, ще има разлика с един или два дни.

- На 13 май изключителното състояние се анулира. Как ще продължи подготовката на националния тим? Има ли обезпечено финансиране за идващите месеци?

- В понеделник, 11 май, ще създадем проби и на 14 или 15 май отпътуваме на лагер на Белмекен, където ще водим подготовка към 20 дни. След това ще решим къде да продължим да упражняваме. Досега не съм мислил за финансирането – всичко каквото ни е належащо, се обезпечава от БФ Борба и от Министерството на младежта и спорта. Винаги сме имали най-хубавите условия за подготовка.

- Кое е положителното за Вас в този момент в тази неприятна обстановка?

- Имахме време да си починем. Досега след всяко съревнование имахме доста дребна отмора и още веднъж бяхме на лагери, на шампионати. Сега ще можем да работим умерено и да почистим всички елементи. Ще има време да се утаи горчилката от неуспехите през 2019 година, а за 2021 година ще бъдем заредени с доста сила и предпочитание за нови победи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР