Петър Карабоев, ДневникЗатворени граници, опразнени рафтове, затворени магазини? Добре дошли

...
Петър Карабоев, ДневникЗатворени граници, опразнени рафтове, затворени магазини? Добре дошли
Коментари Харесай

Западните медии започнаха да разкриват истината: Източна Европа - няма тестове, има цензура и изкушения за диктатура

Петър Карабоев, Дневник

" Затворени граници, опразнени лавици, затворени магазини? Добре пристигнали в детството ми " , споделя 57-годишният чешки академик Ян Конвалинка. " Вече сме били в такава обстановка "

Защо Австрия с население под 9 милиона души регистрира 8 271 инфектирани, до момента в който прилежаща Чехия (10.7 млн.) - 2 631, и Унгария (почти 10 млн.) - единствено 343-ма? Възможно ли е в Полша с нейните 38 милиона души 1 638 публично регистрирани случая да отразяват действителността?

На това разминаване започнаха да обръщат внимание западноевропейски медии и съгласно няколко от тях повода е дефицит на проби и на процедура неявяване на задоволително всеобщи инспекции на популацията. Проблемът е дали в Източна Европа може епидемията от ковид да се окаже отвън надзор и да надвиши потенциала на здравните системи - така и така с остаряло съоръжение и мъчителен дефицит на защитни средства - да се оправят с нея.

И освен - в доста от страните от Европейски Съюз в региона са на власт политици с популистки разбирания, които може още да подронят нежните демокрации. В понеделник Народното събрание в Будапеща ще гласоподава държавно предложение за безсрочно изключително състояние и още компетенции на премиера Виктор Орбан.

Населението - въпреки и излязло преди близо две генерации от епохата на комунизма - наподобява приема протичащото се за повтаряне на нещо, през което нацията е прекосявала. Ограничения в придвижването, празни магазини, опашки... задоволително възрастни хора помнят това и инстинктивно му се подчиняват.

Ако гледате картата на Европа, ще останете с усещане, че на изток вероятностите са много по-добри, разяснява " Обзървър ", изключително на фона на кошмарните данни за смъртните случаи в Италия и Испания.

Отчасти, това може да се дължи на обстоятелството, че регионът изпревари Западна Европа в по-решителните ограничения. Но има угриженост, че формалните данни са занижени заради доста по-малкото проби. Унгария, да вземем за пример, е направила под 24% от броя проби в прилежаща Австрия.

" Разбира се, че дребното доказани случаи са поради дребното направени проби. Имам сътрудник, който имаше признаци, остана си у дома 5 дни и още не е тестван ", споделя лекарка от болница в Будапеща. " Все още нямаме задоволително защитно съоръжение. " Тя разказва по какъв начин са се трансформирали разпоредбите при тях - FFP2 маски с висока отбрана имат право да носят единствено медици, прекарващи най-малко час с пациенти с ковид. Който има контакт с тях под час, получава елементарна хирургична маска.

В провинцията е още по-трудно. " Помогнете ни, нямаме ръкавици, маски, дрехи, дезинфектанти или средства да платим за тях ", написа в профила си във " Facebook " Барбара Гасьоровска, шеф на болница в градче южно от Варшава. В Сучава в Румъния градската болница беше закрита, откакто близо 100 медици се заразиха с COVID-19.

При подобен недостиг държавните управления се обръщат към Пекин - през предходната седмица министър председателите на Чехия и Унгария персонално посрещнаха китайски самолети на пистата в Прага и Будапеща . В четвъртък във Варшава кацна аероплан със 150 респиратора, 600 хиляди маски и 250 хиляди защитни дрехи. В петък Бойко Борисов разгласи, че е подписал контракт с Китай за 50 респиратора и 1.1 млн. маски на цени много над тези, които са в публичните поръчки в Западна Европа.

Сръбският президент Александър Вучич дава обещание да усили тестването и да премине към този модел, прилаган в Китай и Южна Корея. Но в страната няма потенциал на лабораториите за сходна акция.

" Дори да правехме повече проби, нямаме хора, които действително да ги вземат ", изяснява пред изданието Polska Times Гражина Холевинска, полски съветник по заразни заболявания.

В петък румънският здравен министър подаде оставка - единствено два дни, откакто даде амбициозното заричане да тества всичките няколко милиона поданици на Букурещ. Досега в цялата страна са направени към 12 хиляди теста.

Властите в Източна Европа навсякъде са подложени на критика за тъпчене върховенството на закона и в сериозните времена не престават образци в тази посока.

В Полша сестра беше уволнена от шеф на болница, тъй като разгласява във " Facebook " яростно изложение на хроничния дефицит на обикновени неща и едва ръководство. В България четирима лекари бяха предизвестени от полицията, че с говоренето си " популяризират суматоха ". В Унгария няколко лекари, с които беседва " Гардиън ", споделят, че са били предизвестени от шефовете на лечебните заведения си, че има доста строги ограничавания за говоренето с медиите.

Законът, който Народното събрание ще одобри на следващия ден, ще даде на Орбан право да ръководи с укази и да вкарва в пандиза хора за разпространение на подправена информация. Но има опасения, че това ще се употребява и против сериозните репортажи за метода, по който реагира държавното управление.

В Полша държавното управление упорства, че продължава с президентските избори на 10 май макар пандемията и несъгласието на множеството поляци с нежеланието на властта да ги отсрочи. В събота Народното събрание гласоподава корекция в закона за изборите, с която се разрешава на възрастните да пуснат гласа си по пощата. Опозицията упорства, че казусът е още преди този момент - няма опция за естествена предизборна акция.

В България водачът на опозицията Корнелия Нинова споделя, че изключителните ограничения са първа крачка към тирания.

Но " Ройтерс " припомня, че в някогашния комунистически блок доста хора към момента извършват безрезервно като им се каже " вървете там, направете това и това ".

" Затворени граници, опразнени лавици, затворени магазини? Добре пристигнали в детството ми " , споделя 57-годишният чешки академик Ян Конвалинка. " Вече сме били в такава обстановка "

" Не, това не е като комунизма, тъй като знаем, че скоро ще свърши ", разяснява 51-годишният Филип Антош, обственик на чешката компания A-Hotel.com. " По време на комунизма смятахме, че в никакъв случай няма да свърши. "

Има и още една огромна разлика - през днешния ден в Източна Европа въпреки всичко имат достъп до достоверни и авторитетни източници на информация. Преди 1989 година имаше всеобща цензура и съмнение към ръководещите, а преди епохата на интерент те бяха главният източник на данни.

За по-младите изключителната обстановка е невиждана. " Никога не съм допускал нещо сходно да се повтори ", споделя 31-годишният Томаш Клима. " Но и мнозина не помнят какво е било - че трябваше да питаш за всичко, страната да ти разреши да пресечеш границата... Надявам се хората скоро да осъзнаят, че като разрешат на страната да управлява прекалено много аспекти от живота им, даже и с положителни планове, те губят доста от свободата си. "

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР