Петър Гудев е роден през 1862 година в село Градец

...
Петър Гудев е роден през 1862 година в село Градец
Коментари Харесай

Роден е Петър Гудев, министър-председател на България

Петър Гудев е роден през 1862 година в село Градец (област Сливен). Учи право в Париж и приключва в Брюксел. След завръщането си в България е служител в министерство на правораздаването, а от 1893 година в министерство на публичните здания, пътищата и оборудванията. Активен деятел на Народнолибералната партия, по време на нейното ръководство той е ръководител на Народното събрание (1905 – 1907), а след убийството на Димитър Петков оглавява държавното управление, като в същото време е министър на вътрешните работи.
Проведена през 1910 година парламентарна анкета открива, че за траялото по-малко от година присъединяване в държавното управление Петър Гудев изтегля над 400 хиляди лв. от разнообразни държавни фондове, които употребява за свои персонални цели. Освен от лихвите по вложена в банки част от сумата, той си присвоява и приходи от голям брой спекулации с валута и скъпи бумаги, които прави с държавни пари. В положение на спор на ползи влага обилни суми в облигации по българските държавни заеми. Почти лишен от лични средства при започване на мандата, в края му той разполага с съвсем 190 хиляди лв.. Подобни злоупотреби, въпреки и в по-малък мащаб, са нормални за министрите през този интервал.
От 1899 до 1919 година Гудев е редактор на вестник „ Нов век “ и след присъединяване си в държавното управление се занимава интензивно с публицистична активност. След войните се отдръпва от публичния живот.
Петър Гудев умира на 8 май 1932 година в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР