Петър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика

...
Петър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика
Коментари Харесай

Механизмът за подпомагане трябва да е отворен за всички сектори

Петър Ганев е старши откривател в Института за пазарна стопанска система (ИПИ) по тематиките стопански цикъл, обществени финанси, икономическа независимост, конкуренция, климатични промени, последна беднотия. Коментарът му е от " Facebook " и е оповестен преди оповестените от премиера Бойко Борисов стопански ограничения за справяне с рецесията от пандемията от ковид.

Вече към 10 дни приказваме, че в цяла Европа се поддържат служащите, които са ударени от рецесията, като задачата е да запазят своята претовареност и да има по-рязък рестарт на стопанската система в естествени времена.

Стана ясно, че и тук концепцията е страната да покрие 60% от заплатата на засегнатите, тъй че да не изгубят работата си - отново биха легнали на Национален осигурителен институт в този случай, само че към този момент без работа.

Този механизъм към този момент трябваше да е в действие, а не да се разисква безпределно

като че ли всичко е наред. Проблемът обаче не е единствено в неналичието на скорост.

В черновата на постановлението има супер рестриктивни текстове за обсега на механизма и (кратък) лист с възможни стопански действия. Цялата индустрия я няма.

Ако не се съвземат напълно скоро,

тази седмица може да е рекордна по брой на съкращенията.

Две неща:

1) Трябва да се отстрани схващането за директна (нормативна) връзка сред акт на държавен орган (заповед) и удар върху съответния бизнес - такава има за питейните заведения, само че няма за предприятието, което създава автомобилни съставни елементи и сега има голям спад;

2) Механизмът би трябвало да е отворен за всички браншове - доказваш удар и имаш достъп. Това за платените налози и осигуровки също може да е доста рестриктивно в някои случаи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1005)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР