Петър Дюлгеров беше кмет на "Младост" от 2007 г. до

...
Петър Дюлгеров беше кмет на "Младост" от 2007 г. до
Коментари Харесай

Екскметът Петко Дюлгеров е посредникът по аферата ”Младост”

Петър Дюлгеров беше кмет на "Младост " от 2007 година до 2011 година от листата на ГЕРБ, само че партията на Борисов смъкна доверието в него поради съмнителни публични поръчки. Сегашната секретарка на Иванчева е била и секретарка на Дюлгеров.

Именно тя е срещнала двамата кметове. Според "Труд " след разрива сред Иванчева и "Нормална страна " на Георги Кадиев, кметицата останала без доверени съветници и в постройката на общината все по-често почнал да се появява Петко Дюлгеров, който й давал насоки в работата.

Именно Дюлгеров е третият арестуван за корупция при вчерашната акция в центъра на София, при която беше арестувана кметица Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, обясниха от прокуратурата.

Днес прокуратурата ги упрекна за пожелан рушвет от 1,1 млн. евро, свален в следствие до 500 000 евро. Първите 70 000 евро от тях, съгласно обвиняванията на прокуратурата, са били предадени през вчерашния ден.

Иванчева е следена от декември. Според следствието тя е изнудвала освен вложители, само че и елементарни жители. В кабинета ѝ са открити стотици съзнателно бавени преписки.

Проблемите за вложителя, живял дълги години в чужбина, почнали директно преди началото на строителните действия. Екипът на кметицата бавил месеци наред официална кореспонденция, която блокирала работата, настояват от прокуратурата. Тогава се появила офертата на медиатора.

"Цената за решаването на този комичен проблем е 20 евро на квадратен метър на градежа. Строежът е 12 500 разгъната застроена повърхност. Може да го сметнете 250 хиляди евро ", сподели ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Инвестиционните планове обхващали общо 49 хиляди квадратни метра.

Първоначално поискания рушвет бил в размер на малко над 1 милион евро, само че след договаряния цената била свалена на половина. Парите трябвало да се превеждат на траншове, а първичната вноска била 70 хиляди евро. Десислава Иванчева обаче била извънредно внимателна.

"Много отлагания имаше. Хич не станаха елементарно нещата. Няма да е през днешния ден, няма да е на следващия ден. Очевидно имаше терзание ", сподели ръководителят на КОНПИ Пламен Георгиев.

Екип от близо 100 души проверяващи са чакали повече от 20 дни да бъде планувана първата среща.

Посредникът и вложителят са се срещнали в кафене наоколо до градинката на "Кристал ". Именно там е предадена сумата от 70 хиляди евро. След това медиаторът се срещнал с двете дами и предал белязаните пари.

Прокуратурата: Иванчева взе парите от медиатор в кафене >>

Минути по-късно двете дами са арестувани пред Министерството на младежта и спорта, а медиаторът в градинката на "Кристал ". Парите са открити в кашон на задната седалка.

"След като към този момент отидоха в колата на кметицата имаше позвъняване от медиатора, който се обади на лицето, което свидетелстваше пред нас и сподели всичко е наред няма да имаш повече проблеми ", сподели ръководителят на КОНПИ.

От прокуратурата обясниха, че при ареста са спазени всички права на арестуваните. Използвани са белезници, с цел да не може да се изтрият от ръцете следите от белязаните пари.

"Седяха с белезници по едно единствена причина, тъй като откакто бяха въведени в министерството с тях продължиха да се правят дейности. Тези дейности са персонален обиск на всяка една обособена жена в наличието на лица от същия пол, плюс освидетелстване. Тоест да забележим дали ще светнат за освидетелстване. Светнаха всичките. Няма по какъв начин да ми бъде обяснявано, че някой им подхвърлил в колата нещо си. След като са го подхвърлили за какво и по какъв начин са го пипали ", сподели Иван Гешев.

Според проверяващите има и други сигнали за изнудване против кметицата .

"Иванчева е принуждавала и други лица нерегламентирано да вършат дарения под формата на създаване на детски площадки, слагане на пейки, осветителни тела ", добави Иван Гешев.

Работното обвиняване на този стадий и за тримата арестувани е за рушвет в изключително огромни размери. Наказанието за този вид закононарушение е над 10 години затвор и конфискуване на имущество.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР