Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДТърговците се вторачиха в това колко ще

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДТърговците се вторачиха в това колко ще
Коментари Харесай

Инфлацията хипнотизира инвеститорите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

Търговците се вторачиха в това какъв брой ще е януарската инфлация зад Океана и нищо друго май не ги интересуваше през последните дни. Очакванията на обособените дилъри за това, дали тя ще излезе под или над плануваните 1.9%, движиха пазарите доникъде на изтеклата седмица. На процедура цените до тогава гравитираха към нивата отпреди седмица - с изменчиво превъзходство ту на оптимистите, ту на песимистите за появяването на по-висок инфлационен напън. Навръх тройния празник, 14 февруари, се видя, че инфлацията в Съединени американски щати е по-висока от предстоящото. Този факт укрепи опасенията, че Фед ще предприеме по-драстични от предстоящите ограничения за стягане на паричната си политика и това със 100-процентова възможност ще се случи още на идващото, планувано за края на март съвещание на управителния му съвет. В резултат на което на компаниите ще им се наложи да заделят все по-голяма част от приходите си за обслужване на употребените от тях банкови заеми и по този начин финансовите им резултати биха се оказали по-лоши от предстоящото за настоящата година. В показателите на фондовите тържища към този момент беше инкорпориран този резултат и това беше главната причина те да се задържат на равнищата си отпреди седмица. Понижиха се обаче цените на цветните метали и на суровините, изключително на петрола, чиято стойност към този момент е с 6 $ по-ниска от предната седмица.

Най-вече пострадаха цените на държавните скъпи бумаги, тъй като вложителите в търсене на по-високи бъдещи приходи желаеха да се отърват от активите си с закрепен приход. Обратнопропорционалната взаимозависимост цена/доходност докара до повишение на доходността на държавните облигации. С по 5 базисни точки по-високи са равнищата, при които се търгуват десетгодишните полски, маджарски, латвийски и румънски еврооблигационни излъчвания.

Цените и на българските еврооблигационни излъчвания бяха повлияни от протичащото се на интернационалната финансова сцена. Цената на най-дългосрочната ни облигация с падеж 2035 година загуби тъкмо 1 евро за последната седмица, като доходността й отскочи с 8 базисни пункта - до 2.38 % на годишна база. Инвеститорите се отдръпнаха и от другите две наши книги с падежи през 2028-а и 2027 година, чиито цени също се плъзнаха надолу с по 60 евроцента, а доходността им добави нови 6 базисни пункта и доближи до надлежно 1.65 и 1.37 % на годишна база. С по 30 цента поевтиняха и по-краткосрочните ни излъчвания с падежи 2024-а, 2023-а и 2022 година, а доходността им набъбна с 4 пункта до 0.82, 0.42 и 0.21% на годишна база. Това са равнищата, на което те се търгуваха през есента на 2017 година, а с темповете, с които им падат цените, нищо чудно скоро да стигнат и до равнищата им на търговия отпреди година.

В цялостен синхрон с придвижването на външните ни излъчвания се увеличи доходността и на търгуваните на вътрешния пазар ДЦК с тъкмо 4 базисни точки. При 1.08% годишна рентабилност към този момент се котира левовата ни емисия с падеж юли 2027 година, а тези с падежи през март 2025 година към този момент се договаря при 0.58 %. Тази с падеж след три години към момента се котира на негативна територия от минус 0.04% годишно.

Балансът на банковата ни система настойчиво гони 100-те милиарда лв.. Общата сума на активите на комерсиалните ни банки доближи 98 милиарда лева, от които 78 милиарда лева са привлечените средства от жители и компании, 13 милиарда е личният им капитал и 7 милиарда лева са други форми на финансиране, включително и издадени лични дългови принадлежности. Нетната сума на свръхликвидността на банките също пораства и към този момент доближава 14 милиарда лева, приспадайки наложителните запаси. Това се случва най-много вследствие на по-бързите темпове, с които банките притеглят средства от компании и жители, а нетолкова да отпускат заеми, както и заради обстоятелството, че Министерството на финансите изплати 1.14 милиарда лева през януари по настъпили падежи и лихвени заплащания по държавни скъпи бумаги и в същото време от началото на годината до момента не е издаден нито 1 лев от нова емисия ДЦК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР