Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДОптимизмът сред инвеститорите нарастна , подклаждан от

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДОптимизмът сред инвеститорите нарастна , подклаждан от
Коментари Харесай

Оптимизмът набира скорост

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

Оптимизмът измежду вложителите нарастна, подклаждан от новината за идно намаляване на напрежението сред Съединени американски щати и Китай. Предстои поетапно нормализиране на връзките сред двата стопански колоса. Успоредно с това в развой на реализиране са мегапроекти за облекчение на интернационалната комерсиална активност. Дилърите с всеки минал ден са все по-обнадеждени и позитивно настроени и за бъдещото развиване на международната стопанска система.

Този оптимизъм се отрази на цените на международните пазари. Повишиха се и тези на корпоративните бумаги, и на суровините и на материалите се покачиха, а държавните бумаги поевтиняха.

Ето за какво водещият американски борсов показател Down Jones Industrial Average доближи ново рекордно високо равнище от 27 560 пункта, което е със 160 пункта по-високо от предходното рекордно достижение, достигнато преди по-малко от четири месеца. Немският DAX също се устреми нагоре и се чака в скоро време да усъвършенства върха от 13 600 пункта, регистриран в края на януари 2018-а. Очакванията за напредък на стопанските системи покачиха цените на нефта със 6%, а на цветните метали - с 3%, в границите на последната една седмица.

Инвеститорите купуваха по-високодоходните корпоративни бумаги с освободените парични средства от продажбата на по-сигурните, само че и носещи по-ниска рентабилност държавни скъпи бумаги, цените на които се движеха в противоположна посока.

С най-бърза стъпка поевтиняха 10-годишните облигационни излъчвания на Съединени американски щати и Германия. Те изгубиха по 1.2 $ /евро от цената си единствено в границите на последните няколко дни. Доходността им, която е в назад пропорционална взаимозависимост по отношение на цената, пък се увеличи с по 12 базисни точки, покачвайки се надлежно до плюс 1.9% и минус 0.25% на годишна база и доближиха междинната за последния един месец разлика от 2.15 процентни пункта разлика.

Държавните 10-годишни облигации на Румъния, на Гърция, на Полша и Унгария изгубиха надлежно по 10, 35, 40 и 55 евроцента от цената си. Доходността им се увеличи и към този момент е 1.3%, 1.2%, 0.1% и 0.2% на годишна база.

Цените на еврооблигационните ни излъчвания се движеха в унисон с трендовете на международните финансови пазари. Цените им се намалиха с по 20 до 60 евроцента, а доходността им се увеличи с по 3 до 8 базисни точки. Най-дългосрочната ни книга - с падеж през 2035 година, загуби близо 60 евроцента от цената си, като доходността й се увеличи с 3 базисни точки - до 0.91% годишно. Книжата с падеж 2028 година към този момент се договарят с 45 цента по-евтино, а доходността им е по-висока с 4 базисни точки и е 0.08% годишно. С по 25 цента по - ниска е цената на книжата ни с падежи през 2027 година и 2024 г,. и с по 3 базисни точки е по-висока възвращаемостта от инвестицията в тях и към този момент е надлежно плюс 0.03%, и минус 0.06% годишно. Сделките с най-краткосрочните ни излъчвания - с падежи 2023 година и 2022 година, към този момент се случват при цени с по 20 цента по-ниски по отношение на седмица по-рано. Доходността им набъбна с 5 и 8 базисни точки, надлежно до минус 0.10% и минус 0.22% на годишна база.

Доходността на книжата ни, търгувани на вторичния междубанков пазар, дълго време бе подложена на напън от свръхликвидността в банковата ни система, която към този момент няколко месеца гравитира към 15 милиарда лв.. През миналата седмица обаче се видяха първите признаци на превръщане на наклонността. Доходността на книжата ни с падеж 2029 година регистрира покачване от 6 базисни точки до 0.27% на годишна база. Не бе регистрирано придвижване при останалите ни излъчвания.

Министерството на финансите планува Брутният вътрешен продукт за тази година да доближи 118.6 милиарда лв.. Толкова се чака да доближи и салдото в банковата ни система, който нараства главно заради увеличаващата се депозитна маса и по-малко заради нарастване на кредитния портфейл. Тази наклонност е фактор, заради който свръхликвидността в банковата ни система непрекъснато нараства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР