Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДДали защото книжата ни са устойчиви на

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДДали защото книжата ни са устойчиви на
Коментари Харесай

Българските книжа вирус не ги лови

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

Дали тъй като книжата ни са устойчиви на бурите, които бушуват в международният финансов океан или пък дилърите ни са имунизирани с потвърдилата действието си бяла течност, само че фактът си е реалност, че те стоят устойчиво. Ценовите им съмнения през последните дни не са по този начин податливи както другите бумаги.

През миналата седмица немските 10-годишни бумаги пъргаво отскочиха с цели 2 евро в границите на няколко часа, а американските - със своите 4 $ напряко счупиха всевъзможни върхове. Това е и главната причина разликата в доходността на книжата им да се свие до 155 базисни точки, което си е 5-годишен връх.

Рекорди слагат и българските бумаги, които са в светлините на прожекторите към този момент втора поредна година.

Най-дългосрочната ни емисия с падеж 2035 година нарастна с немислимите 30 евро от началото на 2019 година до в този момент. Доходността й, която е в назад пропорционална взаимозависимост, се срина до ново дъно от едвам 0.64% на годишна база. Тя е издадена единствено преди пет години, само че счупи всички върхове, както като най-дългосрочна, по този начин и като най-търсена, както от българските, по този начин и от задгранични вложители.

През последните дни емисията ни с падеж 2028 година е постоянна и затвърждава наклонността на повишаване на цената си, макар, че при започване на месеца направи лека промяна. В момента тя се котира при 0.13% годишна рентабилност. Тя е пусната в послание през преди четири години при 3.2% годишна възвращаемост.

Нейната посестрима - с падеж 2027 година, е с една година по-възрастна и е продадена при 2.7% годишна рентабилност, само че сега може да се купи при едвам 0.07% на годишна база.

По-краткосрочните ни излъчвания към този момент "носят " негативна рентабилност. Тази с падеж 2024 година се търгува при минус 0.06% годишно, само че е осъществена на пазара през далечната 2014 година на 2.95% годишна рентабилност. Тези с падежи 2023 година и 2022 година "носят " надлежно минус 0.10% и минус 0.37%, само че на датите на стартирането си в послание през 2016 година и 2015 година са носили цели 2.16% и 2.18% на годишна база.

Неспирното им търсене може да потопи доходността им и по-надолу в случай, че ЕЦБ последва образеца на ФЕД и понижи главната си рента още. Тя сега е минус 0.5%, а американската е в диапазона 1% - 1.25 на 100.

Вътрешният ни второстепенен междубанков пазар на ДЦК не е по този начин деен, както интернационалният, и това е главната причина покупко-продажбите с левовите ни държавни облигационни излъчвания да се случват по-скоро случайно, в сравнение с всекидневно. Липсата на ликвидност държи необятна границата сред цена "купува " и "продава ". Котировки обаче не липсват и най-дългосрочната ни левова емисия с падеж 2039 година се котира на второстепенен вътрешен пазар на ДЦК при рентабилност от 1.15% на годишна база. Тези с падежи 2029 година и 2025 година - при надлежно 0.12% и минус 0.12 на 100. Облигацията с падеж след една година може да се купи при минус 0.35% годишна рентабилност.

Предвид създалата се и набираща скорост нервност около новия вирус чакам Министерството на финансите да направи дребна пауза в стартирането в послание на нови дългови бумаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР