Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД По-добрите от очакваното финансови резултати на

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД По-добрите от очакваното финансови резултати на
Коментари Харесай

Умерен оптимизъм властва на пазарите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

По-добрите от предстоящото финансови резултати на фирмите от нефтопреработвателната индустрия и от сферата на високите технологии, които бяха обявени, дадоха мотив за оптимизъм на пазарите. Няколкото нерешени вътрешни и интернационалните проблеми на Съединени американски щати, които занимават света към този момент месеци, обаче не престават да тегнат като воденичен камък и да възпират прекомерния оптимизъм, да го трансформират в сдържан.

Във вторник президентът на Съединени американски щати произнесе тирада, в която акцентира какъв брой доста работа е свършена. Той беше убеден в изказванието си, че родината му е една доста по-благоденстваща нация. Което не трансформира обстоятелството, че на вътрешнополитическата сцена той продължава да понася съществени загуби. Настояването му за финансиране на стената с Мексико не откри решение, макар че той възвърне работата на държавното управление. Все още няма изясненост и до каква степен ще продължи подетата от него комерсиална война с Китай. Той скочи в тази борба с жар и озлобление, с концепцията за бърза победа. Поднебесната империя обаче подходи със успокоение и самообладание. Поради което към този момент година краен победител не е излъчен. В същото време задачата й - понижаване на недостига на Съединени американски щати, към момента не е "поразена ". Дали пък най-сетне Си Дзинпин няма да реализира своето и Съединени американски щати да не престават да играят ролята на догонващия?

Всичко това са фактори, които повлияха пазарът през миналата седмица да е прекомерно плевел, със мощно изменчиво въодушевление и с огромни придвижвания на цените. Купувачите взимаха превес в един ден, само че на другият го губеха, след това се случваше противоположното. В последна сметка купувачите на по-рискови и по-доходоносни активи надвиха и с това бе ознаменувана следващата победа на алчността за по-големи облаги над страха от загуби.

Корпоративните бумаги, търгувани на пода на щатските тържища, нарастнаха най-вече. Ето за какво Down Jones Industrial Average се повиши с 3.4% в границите на последната една седмица. Немският показател DAX и японският NIKKEI също се повишиха, само че с по-умерените 1.5 %. С толкоз се усили и Hang Seng на Хонконг.

Държавните десетгодишни облигационни излъчвания на далечна Бразилия и Аржентина усилиха цената си с по 1 $. С толкоз нарастнаха и книжата на Турция, а румънските - с 1 евро. Доходността им се намали с по 10 базисни точки до надлежно 6.5 и 2.8% на годишна база.

Българските еврооблигационни излъчвания, търгувани на интернационалните финансови пазари, продължиха своя надвит марш. И през тази седмица се наблюдаваше изявен интерес на вложители и дилъри към най-дългосрочната ни емисия, тази с падеж 2035 година. Цената й се повиши с 1.4 евро за последните пет работни дни, а като доходността й се намали с 9 базисни пункта до 2.36% на годишна база. С по 70 цента усилиха цената си книжата ни с падежи 2028-а и 2027 година, като доходността им, която е в обратнопропорционална взаимозависимост по отношение на цената, се намали с по 8 базисни точки до надлежно 1.24 и 0.97% на годишна база. По-краткосрочната емисия с падеж 2024 година също усили цената си, само че с 40 цента, а доходността й се намали с 8 базисни точки до 0.26% годишно. Цената на най краткосрочните ни излъчвания - тези с падежи 2023 година и 2022 година, се увеличи минимално с по 2 цента, а доходността им потъна с по 2 базисни точки до надлежно 0.03% и минус 0.06% на годишна база.

Над 1.1 милиарда лева ще бъде остатъкът в държавният бюджет, освен това единствено в границите на първия месец на годината. Случайно или не, в емисионната политика на Министерството на финансите за цялата 2019 година е залегнало, че може да бъде стихотворец нов държавен дълг, разбирай стартиране в обаъщение на държавни скъпи бумаги, до 1 милиарда лв.. Явно това няма да се случи, тъй като се регистрират остатъци вместо дефицити и това ще бъде втората поредна година, през която няма да има нито една нова емисия ДЦК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР