Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД Лодката на световната икономика не удържа

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД Лодката на световната икономика не удържа
Коментари Харесай

Вирусът проби лодката

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

Лодката на международната стопанска система не удържа на вируса и още веднъж потъва, освен това по-бързо, в сравнение с изобщо някой си е и помислял. Дори Тръмп не съумя да сътвори такава пакост, когато преди време разгласи комерсиална война на Китай.

Разпространяването на корона вируса вместо да се ограничи се разгръща от ден на ден и несъмнено вся суматоха по света. Отказват се резервации, анулират се полети, затварят се предприятия, животът в някои градове е блокиран, а в други изцяло замря, държавните граници още веднъж са на дневен ред.

Апокалиптичното въодушевление се придвижи и на пазарите. Световните фондови пазари регистрираха внезапни и огромни спадове - от порядъка на 8% за последната - седмица. Цената на нефта - горивото на стопанската система се срути с съдбовните 13%, в очакване на доста по-слабо търсене на горива и материали в резултат на предвижданията за фрапантно закъснение на международната стопанска система. В унисон с прогнозите за стесняване на интернационалната търговията цените на селскостопанските артикули също се намалиха внезапно.

Новата вирусистерия отсрочи във времето повдигането на лихвите и нормализирането на редица стопански системи. Увеличават се и упованията централните банки да ревизират паричните си политики и да реагират с следващо намаление на главната рента, с цел да облекчат кредитополучателите. Най-вероятно държавните управления също ще реагират с увеличение на фискалните разноски.

В тази обстановка на неустановеност и задаваща се заплаха вложителите както нормално избраха да укрият парите си в сигурните държавни скъпи бумаги. Ето за какво цените им отскочиха до небесата. Щатските 10 - годишни облигации нарастнаха с 2 $ за последната една седмица, а доходността им потъна с 20 базисни точки - до 1.30% на годишна база. Немските им събратя прибавиха 1 евро към цената си, а доходността им потъна до минус 0.50% на годишна база, на каквито равнища бяха през есента на предходната година. Тук е мястото да загатна, че тогава удариха безспорното дъно от минус 0.70% годишно.

Цените на българските еврооблигационни бумаги не престават стремежа си нагоре. Най-дългосрочната ни емисия с падеж 2035 година добави 45 евро към цената си, а доходността й се намали с 3 базисни точки - до 0.65% на годишна база, най-ниската достигана до момента за всички времена. Следващата по срочност емисия с падеж 2028 година нарастна с 10 цента, а доходността още веднъж докосна дъното от 0.00% на годишна база. Предишният път, когато доближи това равнище бе през октомври 2019 година. Доходността на останалите ни излъчвания с падежи през 2027 година, 2024 година, 2023 година и 2022 година са на искрено алена територия с равнища от надлежно минус 0.03%, минус 0.13%, минус 0.20% и минус 0.33% годишно.

На този декор не е учудващо, че достигнатата междинна рентабилност на извършения при започване на седмицата аукцион за продажбата на спомагателни 200 млн. лв. номинал от емисия с падеж през декември 2029 година е 0.12% на годишна база.

Сключените покупко-продажби на вторичния вътрешен пазар на ДЦК са по-скоро епизодични и не са всекидневие на дилърите на ДЦК. Доходността на най-дългосрочната ни емисия с падеж 2039 година се котира при 1.1%, а тези с падежи 2029 година и 2025 година при 0.1% и минус 0.15%. Облигацията с падеж след една година може да се купи при минус 0.4% годишна рентабилност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР