Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология

...
Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология
Коментари Харесай

Тече отброяването до поредния взрив по темата "околна среда"

Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология в Института за проучване на обществата и знанието, Българска академия на науките. Поводът за разбора му са взаимните обвинявания, които си насочиха някогашният началник на " Лукойл България " Валентин Златев и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов във връзка източването на язовир " Бебреш ".

Нещо става в Ботевград. И то не е положително. Това е главното, което се схваща от нападките, които насочиха един към различен някогашният общоприет шеф на " Лукойл България " Валентин Златев и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Любопитно е да забележим тъкмо господин Златев, персонален другар и (бивш) сътрудник на карти на министър-председателя Бойко Борисов, да се появява за пръв път от години в телевизионно студио, с цел да се оплаква от олигарх – както той назова кмета Гавалюгов – и от " проведена незаконна група ".

Но през април 2019 година господин Златев, който анализатори, изследващи въздействието на Русия в България, определяха като

" кингмейкъра " на българската политика,

загуби управителната си роля в " Лукойл ". Той остана началник на контролния съвет на компанията, само че функционалностите свързани с този пост са по-скоро периферни.

Освен това различен огромен предприемач, Кирил Домусчиев, с който тъкмо преди година господин Златев влезе в изострен конфликт във връзка на Закона за горивата, се настани по-близо до премиерското сърце. Въпросната непосредственост се ускори откакто през февруари 2019 година братя Домусчиеви получиха най-голямата медийна група в България – Nova Broadcasting Group; покупка, изключително значима в година на европейски и локални избори.

Според господин Гавалюгов ВЕЦ-ът на бащата на господин Златев е измежду главните аргументи за неналичието на вода в язовир " Бебреш ". Централата почнала работа след " зелена светлина ", дадена от заместник-министър, счита той. Явно господин Златев въпреки всичко не е изгубил премиерската благословия, пардон, тази на прокуратурата, тъй като тя

скорострелно ревизира ВЕЦ-а на татко му и не откри никакви нарушавания.

Друга причина за задаващата се водна рецесия са загубите на вода, поради инфраструктурата.

Кметът на Ботевград оспори и изказванията на господин Златев – за това, че е бил в спор на ползи, както и че водата на язовир " Бебреш ", която съгласно някогашния началник на " Лукойл " е негодна за битови потребности, се " сервира " нечиста на жителите на Ботевград. Според господин Гавалюгов, водата от язовира се пречиства, а сигналът за спор на ползи бил подаден от доближен на господин Златев народен представител от ГЕРБ.

През декември 2019 година обаче Върховният административен съд удостовери със свое дефинитивно решение съществуването на спор на ползи при кмета, който датира от 2015 година Бившият баскетболист Гавалюгов има сполучлив бизнес с компютърни технологии. Прокуратурата откри, че през 2015 година той е трансферирал своя дял във компания на дамата, с която тогава е живеел, и имат общи деца. В деня след прехвърлянето, и след встъпването си в служба като кмет, е издал заповед за преустановяване на четири административни производства по унищожаване на противозаконни градежи (става дума за " въздушна кабелна интернет мрежа " ), построени от въпросната компания.

Поради клиентелизма в правосъдната система, е малко евентуално " българската Темида " да отговори тъкмо и заслужено на въпроса кой от двамата – Златев или Гавалюгов е прав. По-важното е друго.

Вече тече отброяването до следващия гърмеж по тематиката " околна среда ".

През декември кметът разгласи, че Ботевград има вода за " към шест седмици ".

Тогава от районното министерство небрежно го коригираха и споделиха, че имало за най-малко четири месеца. Явно в министерството не са си научили урока от проблема " Перник " – през септември министър Димов уверяваше, че няма проблеми с водата там.

Преди десетина дни господин Гавалюгов още веднъж съобщи, че Ботевград има вода единствено за два месеца, с изключение на " в случай че не се ускори притокът ". Припомням, че той завоюва гласоподавателите точно с обещанията, че ще реши казуса с водоснабдяването и качеството на питейната вода в града.

Изводът: Докато феодалите се борят за повече власт, обстановката в Ботевград стартира застрашително да припомня на тази в Перник. Спешно се търсят изкупителни жертви. Както нормално, от корупцията и некадърността измежду политическия хайлайф ще пострадат елементарните жители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР