Петър Чолаков, Дойче велеС ЕС и НАТО, но никога против

...
Петър Чолаков, Дойче велеС ЕС и НАТО, но никога против
Коментари Харесай

Мимикрията на Нинова, която обслужва само нея...

Петър Чолаков, Дойче веле

" С Европейски Съюз и НАТО, само че в никакъв случай срещу Русия " - почти по този начин би трябвало да звучи лозунгът на политиците, които желаят да са сполучливи на Балканите, съгласно остроумната констатация на австрийския политолог Флориан Бийбър. За майстори на модерния макиавелистки флирт по едно и също време с Брюксел и Кремъл у нас минават Бойко Борисов и до неотдавна Румен Радев. Дали обаче същинската повелителка на това държание не е лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова?
Водачът на ГЕРБ Борисов в продължение на години реализираше съветските енергийни планове, до момента в който уверяваше сътрудниците в Брюксел и Вашингтон в лоялността си към Европейски Съюз и НАТО. Радев пък съумя да накара даже гласоподаватели на Демократична България да го предпочетат пред Лозан Панов на първия тур на президентските избори през ноември 2021-а. Но още по време на дебата против проф. Герджиков преди балотажа Радев съобщи: " В момента (Крим) е съветски. Какъв да е? ".

Маневрите на Борисов и Радев са известни, до момента в който уменията на Нинова остават притаени, те безпричинно не се записват - даже като част от миманса.

" Нито един патрон " няма да отиде в Украйна... публично

Като вицепремиер Нинова тържествено разгласи, че нито един български патрон няма да отиде за Украйна. В същото време има данни, че във ВМЗ " Сопот " да вземем за пример работят на три смени и изнасят продукция за страни като Полша и Словакия, откъдето нашето оръжие отива в Украйна. Всичко това се случва макар уверенията на вицепремиерката, че таман тя е предотвратила договорка за българско оръжие за Киев, която приписва на служебните държавни управления и президента Радев.

Ето по какъв начин наподобяват нещата: София продължава да въоръжава Киев, а Нинова, въпреки към този момент в оставка, все по този начин съвършено извършва ролята на " ни чула, ни схванала ". Под управлението на Нинова Българска социалистическа партия влезе в коалиция с Демократична България, която включва обединения, които от години изрично и остро упорстват за ограничението на съветското въздействие у нас. Нинова не се раздели с Политическа партия и Демократична България, даже когато те напълно " втвърдиха " тона по отношение на Кремъл. От друга страна, измежду изискванията, заложени от Българска социалистическа партия, в договарянията за съставяне на държавно управление с мандата, който получиха на 18 юли, пък е подобряването на връзките с Руската федерация и договаряния с " Газпром " за доставки на газ.

Маневрите на Нинова обслужват единствено нея самата

В диалозите с Политическа партия за мандата Българска социалистическа партия заложиха капан: те, видимо обилно и благородно, желаеха Политическа партия, която в последно време приказва по външнополитически тематики в същата тоналност като Демократична България, да предложат министър председател. Така Политическа партия ще показа отговорността с Българска социалистическа партия за ориста на мандата.

За разлика от Борисов и Радев, лавирането на Нинова е прекомерно лимитирано - то облагодетелства единствено нея, служи извънредно за нейна персонална приложимост и не води до разширението на поддръжката на партията ѝ.

Причината е явна: флиртът на Нинова с проевропейските гласоподаватели е неосъществим. Избирателите на Българска социалистическа партия са даже по-проруски настроени от тези на " Възраждане " - 56% от тях са за съюз с Русия и Беларус при ново разделяне в Европа против 49% от тези на " Възраждане ", както сочи скорошно изследване на " Алфа Рисърч ".

Политическите качества на Нинова и нейната еластичност безпричинно са подценявани. Маневрите ѝ обаче способстват единствено личното ѝ политическо оцеляване, те се реализират при сериозен риск за Българска социалистическа партия. Под нейното управление Столетницата електорално се свива от ден на ден и все по-драматично.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР