Петър Божинов е от град Кюстендил и от дълги години

...
Петър Божинов е от град Кюстендил и от дълги години
Коментари Харесай

Петър Божинов: Добрият барман трябва да бъде и психолог

Петър Божинов е от град Кюстендил и от дълги години е професионален барман. След като приключва право и приключва футболната си кариера, Петър се отдава на майсторството на коктейлите и усетите, и се трансформира в един от най-хубавите бармани в България.
През миналата година той печели първото място на Националното състезание по барманство за “Най-добър безалкохолен коктейл “ със своето произведение “ Любовно премеждие “, а през дългите години на професионална процедура към този момент е извоювал голям брой национални и интернационалните награди за своята работа. Участва на Световното съревнование Beefeter mixldn и се класира на влиятелното трето място с коктейла си “ Бабина градина “, а през 2017 година показва България и на Световния шампионат за бармани в Копенхаген, откакто печели наградата за “ Най-добър барман на България “ и е измежду финалистите в категорията “Класически коктейл “, побеждавайки най-хубавите 76 бармана от целия свят. В момента Петър работи в Студентски град, където подготвя невероятните си коктейли.
През миналата година Петър Божинов още веднъж извоюва Първото място на Националното състезание по барманство, след което беше финалист и на най-голямото съревнование за бармани в света – WORLD CLASS Барман на годината. През месец декември пък, той стана и барман номер 1 за Сърбия, откакто завоюва Международното съревнование за бармани XIII Barmens cup HUBERT 1924 – FLAIR and MIXOLOGY, което се организира в хотел “Шератон “ - Нови Сад, с коктейла си “Любовна запарка “, а все още той се приготвя за следващия народен конкурс – Barmasters 2019, който ще се окаже и по-специален за него. Специално за Actualno.com, Петър Божинов описа за професионалната си кариера, идното му съревнование, тайните съставки на своите коктейли и за какво Barmasters 2019 е алегоричен и прочувствен миг в неговата кариера.

Здравейте, Петър! Разкажете ни на първо време от какъв брой години се занимавате с барманство и какво Ви предизвика да започнете да се занимавате с нещо толкоз друго от предходните Ви действия? Дълго време ли се занимавахте с футбол, за кои тимове играхте и по кое време и по какъв начин стартира кариерата Ви на барман?
Занимавам се професионално с барманството от 2015 година. Преди това не взимах на съществено това което правех. Бях чул от по-големите батковци, че елементарно се смъкват мацките и има хубави бакшиши, общо взето съблазнителни неща за всеки тинейджър. Докато пристигна денят в който се сблъсках в действителност с тази специалност и разбрах, че тя в действителност е цяла просвета. Започнах да чета профилирана литература, да се допитвам до по-опитните бармани, да се поучавам, тъй като с времето разбрах, че постоянно някъде там има барман, който знае малко повече от теб!
От дребен играя футбол, младеж съм на “Велбъжд “ - Кюстендил. Играех при починалият към този момент господин Велинов - треньорът, дал доста на кюстендилския футбол. Футболисти като Илиян Стоянов - Коловати и Красимир Петков - Пинко - митове, които израснаха при него. Преминах през тимовете на “Септември “ - Жабокрът, Фк Кюстендил, “Ботев “ - Лозно, като по това време започнах да последвам право в Американският университет в Благоевград, само че знаем че времената са тежки и трябваше да работя, с цел да си заплащам образованието и по този начин стартира всичко....
Много забавна история! Казвате, че индивидът, който Ви е запалил по барманството, е Ивайло Рангелов - отличен експерт. Разкажете ми за него, по какъв начин се запознахте?
Човекът, който ме възпламени по барманството, се споделя Ивайло Рангелов - огромен експерт, притежател на един от питейните заведения, в който работех. Един ден, до момента в който приготвях следващият си коктейл зад бара, той влезе при мен и сподели: “Момче, ти имаш огромен гений! Искаш ли да те науча да работиш вярно? “, тъй като както във всички професиии и в нашата си има тънкости.
Започна да ми демонстрира по какъв начин да държа вярно инструментите зад бара, по какъв начин да поддържам връзка с хората без да беседвам с тях, общо взето ми сподели всичко - вярно. Това ми оказа помощ освен да стана добър барман, оказа помощ ми да се изградя като персона! Изказвам благодарностите си и в никакъв случай няма да не помни това, което направи! Винаги ще го загатвам, на всички места!
По-специфична ли е тази специалност от останалите? Изискват ли се огромни жертви, доста самообладание, мъчно ли се работи с клиенти и истина ли е, че би трябвало да си психолог, в случай че искаш да бъдеш сполучлив барман?
Не мога да кажа, че нашата специалност е по-специфична от останалите. Всяка една си има своята специфичност и изисква и жертви, и самообладание. Ние сме положителни психолози - да, срещаме се с хиляди хора всеки ден и много постоянно се случва, когато има приложимост на алкохол, човек да се отпусне и да стартира да приказва за това, което го мъчи. Винаги, в случай че мога да дам съвет и да оказа помощ - съм на среща! Това те прави сполучлив барман, а и добър събеседник!
A мъчно ли се работи с клиенти в заведенията в България? Претенциозни ли са, взискателни ли са? Вие изрично сте съумял в специалността си, а какво Ви коства това? Празниците, да вземем за пример, къде прекарвате – със фамилията си или на работа?
През нас всеки ден минават разнообразни хора, в случай че бъдем гостоприемни, усмихнати и общителни, и успеем да предразположим гостите ни да се усещат добре няма по какъв начин да не бъдем сполучливи! Всеки е придирчив и придирчив до някаква степен. Ние сме хората, които би трябвало да задоволим капризите и да оправдаем условията им, с цел да се върнат още веднъж при нас, тъй като конкуренцията е жестока! Често се случва по празниците да не сме със фамилиите си, тъй като това ни е работата - когато хората честват, точно ние би трябвало да се погрижим да се почувстват специфични. Случва се да не се прибираме по цели нощи, само че това е нашата специалност! Приятелките ни чакат по цели нощи и все пак ни поддържат и обичат - тези дами са герои!

Искам да Ви върна няколко години обратно, когато участвате на надпреварата Beefeter mixldn - международни квалификации за Най- добър коктейл с джин и се класирате на влиятелното трето място с коктейла " Бабина градина ", за който казвате, че е “запазената Ви марка “. Тогава журито е от Лондон, а тематиката на надпреварата е “Коктейли, въодушевени от лондонски филми “. С какво успяхте да грабнете журито, макар претенциозната тема на състезанието? От кой филм се вдъхновихте за “Бабина градина “ и коя е тайната му съставна част, която го направи неповторим? Как избрахте името?
- Участвал съм на редица надпревари и съм схванал три съществени неща, с цел да се харесаш на съдите би трябвало:
Първо - да имаш мощно наличие, второ - доста добра презентация и несъмнено - съвършен коктейл - това е ключът към триумфа! Когато се явих на това съревнование ходех с едно момиче, само че обществените ни статуси бяха разнообразни. Тогава гледах кино лентата с великата Джулия Робъртс - “Нотинг Хил “, където тя играеше най-известната кино звезда - доста богата, а той работеше в книжарница - приветлив, нехаен и постоянно ухилен! Това ме въодушеви - филмът потвърждава, че макар другите им обществени стауси, любовта е допустима!
Цитатът, който ме сграбчи, в този филм и ме накара да посветя коктейла си на нея, беше: “Аз съм просто едно момиче, което седи пред едно момче и желае то да я обича.. “ За името на коктейла способства баба ми, тъй като преди надпреварата минах през нейната градина да набера свежи артикули, след което тя ми се расърди, само че когато й обясних, че всичко съм направил от обич - тя просто се усмихна!
Значи вдъхновението и любовта са донесли тази по този начин мечтана победа - ужасно! През 2017г. още веднъж представяте България и ставате финалист на Световния шампионат за бармани в Копенхаген, в раздел „ Класически коктейл”, измежду конкуренцията от най-хубавите 76 бармани в целия свят. На надпреварата сте презентирал коктейла си „ Има нещо в очите ти”. Каква е рецептата на този коктейл и от къде пристигна вдъхновението Ви за него? Наистина ли майка Ви е тази, на която сте го посветили? Каква е тайната съставна част на „ Има нещо в очите ти “? Каква подготовка е нужна за сходен вид съревнование? Какви бяха разпоредбите на Световното състезание и категориите?
Всяка година Световната асоциация изкарва разпоредбите месец преди Световното състезание, като слага всички класирали се страни в групи по 8. В нашата група трябваше да създадем коктейл, подобаващ за преди вечеря, със наложителна съставна част - шампанско. Вдъхновението ми пристигна от майка ми, която работи като психолог и оказва помощ на хората с психологични проблеми. Видях себе си в нея, тъй като живеем пъклен сложен живот и хората идват в моят бар да се провиснал след дългия работен ден, а аз ги карам да се усмихват - две специалности - един профил!
Когато излезнах на сцената имах 7 минути да направя 5 коктейла. По правилник първо има техническо жури, което прави оценка по какъв начин боравиш с принадлежности - дали разливаш, представяш ли бутилките, които наливаш, охлаждаш ли шейкъра - общо взето дали спазваш разпоредбите. След което, четири от коктейлите отиват в една стаичка, която е изолирана и където има четирима съдии, които дегустират коктейла ти. Там към този момент се прави оценка усет, мирис, визия и декорация. Подготовката ми за Световното беше на морето и продължи към 5 месеца. След като приключвах работа, оставах на плажа да упражнявам и по този начин всеки ден ограничения, недоспиване, само че този път аз съм си го избрал!
През 2018г. Вие за следващ път печелите Първо място на Националното състезание по барманство, проведено от Българската асоциация на барманите. С коктейла си “Любовно премеждие “ печелите наградата за “Най-добър безалкохолен коктейл на България “, на конкуренцията във Варна. Разкажете ми за това съревнование и за вашия коктейл. Вдъхновен ли е от любовни трепети и персонални прекарвания или името му е по-скоро метафора?
Българската асоциация на барманите, също като Световната, всяка година показва правила в уеб страницата си. Има категория “Алкохолен коктейл “ и категория “Безалкохолен “. Аз завоювах наградата за “Безалкохолен коктейл “, като името, с което се състезавах, тук е просто метафора. Правилата бяха да приготвим 5 коктейла за 5 минути, като оценяването е същото, както на Световното парвенство!
Казвате за барманството, че е изкуство? Така ли е в действителност и всеки, който реши ли може да практикува тази специалност или се изискват по-специфични качества?
Барманството е цяла просвета, барманството е изкуство, барманството е пристрастеност! Разбира се, че всеки може да практикува специалността, само че би трябвало да е твърдоглав, да е непрекъснат и да не се предава, макар компликациите и лишенията! Тогава рано или късно всичко ще си пристигна на мястото! Това е специалност, която ти дава доста, построява те като персона, ставаш порядъчен и непрекъснат - освен зад бара, а и в живота!
Отново с “Любовно премеждие “ през месец декември ставате и Барман номер 1 на Сърбия, откакто печелите Международното съревнование за бармани XIII Barmens cup HUBERT 1924 – FLAIR and MIXOLOGY, което се организира в хотел “Шератон “, Нови Сат. Това е извънредно интернационално самопризнание – да станеш първи, в непозната страна. Мотивира ли Ви сходно самопризнание? Интересен факт е и също, че в този конкурс част от регламента бил барманите да включат в коктейлите си ракия. Трудно ли се вършат коктейли с тази обичайната напитка, с много мощен и настойчив присъщ усет и мирис? Подходяща ли е да се смесва с други усети? На каква ракия се спряхте за Вашия коктейл?
Много съм благополучен, че завоювах това съревнование! Сбъднах една фантазия! Да станеш първи в друга страна е доста мъчно, изключително в Сърбия - всички знам какви националисти са. Беше доста крепко преживяване и ще го помня цялостен живот. Емоциите, които изпитах, ги поисквам на всеки - това е нещо неописуемо!
Правилата на това съревнование бяха да приготвим коктейл, подобаващ за след вечеря, който влиза в категория “Диджестиви “, със наложителна съставна част - дюлева ракия. Никога преди не бях приготвял коктейл с ракия и тъкмо това ме стимулира! Аз съм ексцентричен и обичам да влизам в непознати води! Искам да благодаря на двама огромни бармани - Драгомир Иванов и Павел Памукчиев, които ми помогнаха доста с скъпите си препоръки!
Към момента Вие се подготвяте за присъединяване си в Националното съревнование – Barmasters 2019. Разкажете ми малко повече за него - къде ще се организира, по кое време, какви са участниците в състезанието и регламента, какви са категориите и кой ще избере спечелилия?
Barmasters2019 е ново съревнование, което съм сигурен, че до няколко години ще е най огромното в България! Лицето на това съревнование е Димитър Петровски, който е един потвърдил се експерт в нашия отрасъл. В надпреварата участваме 60 състезатели, като ще се организира в три кръга на елиминации и спечелилия ще завоюва 3000 лева и опция да показа България тази година в Киев.
Ще издам една загадка за вашите читатели - това ще е последното съревнование за мен или моят бенефис!

Вие към този момент сте и учител в учебното заведение за бармани Sofia flair school. Разкажете ми от какъв брой време се занимавате с преподавателска активност, харесва ли Ви да предавате наученото на по-младите, има ли надарени бармани и бъдеще за специалността в България? Как протича образованието в “Училището за бармани “ и има ли интерес измежду младите?
От скоро преподавам в учебното заведение за бармани Sofia Flair School. Щастлив съм, че съм там, тъй като професионализмът е на високо равнище и самият аз научих пъклен доста неща! Там преподават персони като Иван Атанасов, който е най положителният Флеър играч в България - заплашителен експерт и Иван Филипов, който е заплашителен гений и за малко време сподели, че е един от водещите Флеър състезатели!
Разбира се, че ми харесва да демонстрирам на учениците, какво съм научил през годините - благополучен съм доста! Разбира се, че има доста надарени и момчета, и девойки - всичко е постижимо, би трябвало доста неизменност и несъмнено - предпочитание! Има доста бъдеще в барманството. В последните години се нашумя доста към нашата специалност и хората видяха, че има огромен напредък и ще продължи да е по този начин. Сигурен съм, че до няколко години нашата специалност ще е една от водещите в България! Интересът е огромен и съм благополучен, че младежите от ден на ден се интересуват и желаят да се научат да работят вярно и да имат самочуствие и познания, което е извънредно значимо в за тази специалност!
Наскоро имаше един противен случай и Вие станахте жертва на експанзия? Нападнаха Ви маскирани мъже през тъмната половина на денонощието, само че каква съгласно Вас беше повода за тази вандалска демонстрация – поради жена, поради работата Ви или нещо друго? И какво ще кажете на хората, които търсят решението на проблемите си с експанзия и принуждение. Вие сте почитан и съумял експерт, а също по този начин и състезател. Какъв образец бихте дал на по-младите, по какъв начин да реагират в сходни обстановки на експанзия, по отношение на тях? Знаем, че в България, за жал, това не е индивидуален случай.
Да, за жалост, бях атакуван от двама маскирани мъже, въоръжени с палки. Живея спокоен живот, добър съм, почтен съм, не съм конфликтна персона и постоянно виждам да оказвам помощ на хората, които имат потребност! Знам каква е повода, само че не ми се разяснява - един ден всичко ще си пристигна на мястото! Господ си знае работата!
Не търпя експанзията, към нея протягат ръка единствено слабите хора! Ако на някой му се случи това, ще го съветвам да не дава отговор със същото, тъй като рано или късно всичко се връща на този свят! Бъдете положителни - животът е сложен! Трябва да извличаме единствено позитивното от него! Бъдете същински, проблемите не се вземат решение с побоища!
Кои са настоящите коктейли за 2019 година и какви питиета ще препоръчате за идните по-топли сезони на нашите читатели? Кои са усетите на 2019?
Винаги вкусните коктейли ще бъдат съвременни и настоящи, а класическите коктейли също още веднъж са на мода! Бих посъветвал вашите читатели да се поинтересуват за коктейлите, които се оферират, когато отидат в обещано заведение - няма нищо по-хубаво за сетивата да изпиеш един първокласен коктейл, съпроводен с вкусно ядене - комбинацията е зашеметяваща! Благодаря ви доста и аз и бъдете здрави!
Интервю на Джулия Андонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР