Петък ще е Денят на гнева, заявиха от радикалната палестинска

...
Петък ще е Денят на гнева, заявиха от радикалната палестинска
Коментари Харесай

Палестинци: Петък ще е Ден на гнева

Петък ще е Денят на гнева, обявиха от радикалната палестинска организация ХАМАС, съобщи нюсру. Арабите приканиха за обединяване на всички техни сънародници и начало на протести, в случай че американският президент Доналд Тръмп разгласи преместването на посолството на Съединени американски щати от формалната столица на Израел – Тел Авив в Ерусалим.
"Ние би трябвало да окажем опозиция против това решение, което нарушава нашите права ", обявиха от ХАМАС. "Нека този петък да се трансформира в Ден на гнева (старозаветното наименование на Деня на страшния съд) за нашите врагове ", показаха радикалната организация.
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху през днешния ден на конференция отхвърли да разяснява решението на Тръмп. По данни на цитираната медия обаче министър-председателят през вчерашния ден, говорейки в Народното събрание, е декларирал, че признаването на Ерусалим за столица на еврейската страна може да породи вълна от принуждение. Той разпореди в свещения за юдеите, християните и мюсюлманите град да бъдат засилени ограниченията за сигурност. Решението на Тръмп бе разкритикувано през вчерашния ден от турския му сътрудник Реджеп Ердоган.
Папа Франциск изрази своята угриженост от възможното признание на Ерусалим за столица на Израел. За отрицателни последствия от американските дейности предизвестиха няколко европейски водачи. Сред тях са френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел.
Подобна позиция изрази и съветското външно министерство. 45-ият собственик на Белия дом се чака да разгласи през днешния ден решението си за новото местоположение на основната дипломатическа задача на родината си в близкоизточната страна.
Според интернационалното право посолствата на една страна се намират в столицата на страната-домакин. В Израел считат Ерусалим за столица на страната, а за основен град в света се признава Тел Авив. Към Ерусалим искания имат и управляващите на Палестинската автономност, чийто административен център е град Рамала.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР