Петък, 9.30 часа, на подхода към ГКПП Маказа“ има близо

...
Петък, 9.30 часа, на подхода към ГКПП Маказа“ има близо
Коментари Харесай

Близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през ГКПП Маказа“



Петък, 9.30 часа, на метода към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “ има близо 500 метра колона от коли, които чакат да преминат в Гърция. Отворени са и двете ленти на излаз България като има подготвеност за още едно трасе, в случай че обстановката постанова. Сред чакащите са главно българи и румънци. За жителите на северната ни съседка това е най-прекият път към гръцките плажове. Използват го даже молдовци и руснаци.

Пътят през „ Маказа “ е част от интернационалния кулоар №9, който свързва балтийските страни с пристанищата на Средиземно море. Той следва трасе, употребявано от хилядолетия и разкритите край него археологически находки потвърждават това. Днес близо 30 на 100 от целия трафик към Гърция минава през „ Маказа “. Пунктът е вторият по натовареност след Кулата в интервала юни-септември, когато се следи и растежът на преминаващите от трети страни – Турция, Русия и Съединени американски щати. От предходната година доста се усилиха и пътуващите от Украйна. Само за последната година над 3 млн. души са избрали тази врата към Беломорието. Затова тук никой не се учудва, че лятото мъчно се покорява „ Маказа “. Има дни, когато чакането е близо 2 часа.

От Гранична полиция поучават да се употребяват различните на „ Маказа “ пунктове при Златоград и Ивайловград. Повечето пътуващи обаче са скептични, тъй като през първия пътят е стеснен и с доста завой, а вторият е настрана от автомагистралите и дистанцията се удължава.

Заради станалите традиция през лятото тапи, част от жителите на Кърджали към този момент съжаляват, че пунктът е отворен. Експерти настояват, че казусът е още в неговото планиране, тъй като не са регистрирани стратегическото местонахождение на „ Маказа “ и огромния трафик. Липсата на околовръстен път на Кърджали утежнява обстановката. Според пътуващи решението е незабавно уголемение на пункта и следващо създаване на обиколен път.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР