Петък, 13-и... Обикновено с този ден са свързани доста суеверия,

...
Петък, 13-и... Обикновено с този ден са свързани доста суеверия,
Коментари Харесай

Мистичният петък

Петък, 13-и... Обикновено с този ден са свързани много суеверия, като множеството от тях не предвещават нищо положително. Да им се има вяра или не - е персонален избор. Но до момента в който вземете решение по какъв начин да процедирате на съдбовната дата, дано се поразровим из забавните обстоятелства, които са й отдадени.

Смята се, че корените на мистиката водят в Средновековието, когато цифрата 13 се приема за знак на поклонението пред дявола. Тържествените нощни събирания на изкушените от Лукавия нормално включват 12 вещици и основен участник.

Страхът от цифрата 13 се назовава трискаидекафобия (или тердекафобия). А когато суматохата е обвързана и с петък, 13-и, се приказва за параскаведекатриафобия. Любопитното е, че от сходно безпокойствие страдат над 60 милиона души по целия свят. Много от тях не смеят да излязат от домовете си, не сядат зад кормилото и не подхващат каквито и да било дейности, които вероятно биха могли да доведат до неприятни случки или страсти.

Добре е да се знае, че петък, 13-и, се пада приблизително един път на 212,35 дни. И, както настояват психолози, на тази дата хората са по-податливи на неоправдани опасности, тъй като всичко може да се изясни с " фатализма ", с който се свързва упоменатият ден. А съгласно формалната английска статистика точно тогава се записва по-голям брой пътнотранспортни катастрофи, уви.

Спазвайки негласното предписание, доста хирурзи заобикалят да правят комплицирани интервенции в петък, 13-и. Обясняват го с обстоятелството, че лекарите са много суеверни, въпреки и да не го признават.

Знае се също, че в доста хотели липсва 13-и етаж, а на летищата няма секция с подобен номер. В някои лечебни заведения мъчно ще намерите стая с това число на вратата.

Още Омир и Цицерон са го считали за неуместно. 13 са злите духове в Кабалата - религиозно-мистичната традиция, която също по този начин е окултно и езотерично течение в юдаизма. На Тайната вечеря 13-и идва Юда, за измяната му се споделя в 13-а глава на Евангелието от Иоан. А Апокалипсис е последната, 13-а книга на Новия Завет.

Вероятно малко на брой знаят, че олигархът Томас Лоусон, който е работил като брокер в Бостън, е създател на книга, отдадена на мистичния ден. В нея се разкриват елементи на безчет борсови измами, осъществявани точно в петък, 13-и, с цел да се употребяват оптимално страховете и опасенията на някои хора. Изданието, разумно наречено " Петък, 13-и " (Friday the Thirteenth), вижда бял свят през 1907 година Успехът на бестселъра обезпечава на идните генерации и вкоренилия се в съзнанието на мнозина идиом, свързван с беди, нещо неприятно и зло.

През настъпващата 2020-а петък, 13-и, ще има единствено два пъти - през март и ноември. Така че " отбележете " уместно днешния ден и умерено започнете да се подготвяте за светлите празници на Рождество Христово и наближаващата Нова година.

Вирусите на компютърната субкултура

Петък, 13-и, намира място и в компютърната субкултура. През май 1988 година се следи самобитна зараза на вируса Jerusalem, програмиран за изключително разрушителни дейности, в случай че се задейства на " съдбовния " ден. Подобен черен комизъм " заразява " и разработчиците на други виртуални паразити, които стартират да върлуват на посочената мистична дата.

Хакерите постоянно обвързват избрани събития с следващия петък, който се пада на 13-и. Така " денят 1234567890 " на Unix официално доближава своята кулминационна точка точно в края на работната " дяволска " седмица през февруари 2009 година Независимо че от този момент е минало повече от десетилетие, феновете на тази операционна система още помнят " свръхестествените " проблеми, провокирани от зловредния вирус.

Главните забрани

Ако сте суеверни, страхливи или просто за следващ път не желаете да изпитвате ориста, евентуално ще ви бъде забавно да разберете какво съгласно националните вярвания не трябва да вършиме в петък, 13-и:

* Не започвайте нищо ново - този ден не е добър за каквито и да било инициативи.

* Като си тръгвате отнякъде, не се обръщайте и не се връщайте даже и да сте не запомнили нещо.

* Не вдигайте женитба на злощастната дата.

* Избягвайте да предприемате пътешестване, изключително в случай че ви следва далечно странствуване.

* Лоша концепция е да купувате или да продавате недвижима собственост.

* Забранява се да стоите под стълбището.

* Рязането на нокти и подстригването не са на хубаво.

* Отложете и боядисването на коса за различен ден.

* Не се обличайте в кафяви нюанси.

* Не сменяйте чаршафи.

* Не ругайте, не споменавайте дявола и забравете думата " свиня ".

* Оглеждайте се за черни котки, които могат да ви пресекат пътя, както и за хора с празни кофи, въпреки че те се считат за предвестител на неприятности и в други дни, освен на " съдбовния ".

* Преди лягане не се взирайте дълго време в огледалото.

Да спазвате или не сходни забрани - всеки взема решение самичък. Но сигурно не е добре в петък, 13-и, да се нагнетява ситуацията и да се показват неприятни неща. Защото, известно е, мислите се материализират, а страховете от време на време се сбъдват. А и споделят, в случай че за едно и също по едно и също време мислят няколко души, тази мощ се усилва в геометрична градация. Затова - дано насочим силата си единствено към хубавото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР