Пет села в пловдивския регион, подножието на Родопа планина, се

...
Пет села в пловдивския регион, подножието на Родопа планина, се
Коментари Харесай

Кариерата в Белащица трябва да се спре!

Пет села в пловдивския район, подножието на Родопа планина, се сплотиха и надигнаха против локалната кариера за инертни материали. Фирмата е „ ХОЛСИМ КАРИЕРНИ МАТЕРИАЛИ ПЛОВДИВ “ АД. Находището е обещано на концесия през 2001г, като договорът изтича през 2021г, само че концесионерът желае удължение с още 25г, плюс разширение на територията на кариерата с още 50 дка.

В момента находището се намира на километър над село Белащица – в планината – което значи изсичане на спомагателни горски площи. Това напълно не е единственият проблем в цялата обстановка. Жителите на Брани Поле, Брестник, Марково, Гълъбово и Белащица, излязоха на митинг на 19 май, ясно заявявайки позицията си по въпроса – завършек на рушенето на Родопите, завършек на кариерата и наложително рекултивиране на района.

„ Вредите са от няколко източника. Единият от тях е от самата запрашеност при добива на материали, протичащ се на 1 км. от къщите на хората. Такова нещо няма другаде в България. Където и да има кариери, постоянно са на 10-15 км. от обитаемото място. Да не приказваме, че камионите които извозват материалите са високотонажни с дизелови мотори. Изгорелите газове, които се отделят минават през селото и замърсяват въздуха. За тези 20 години се усили заболеваемостта от хронични белодробни болести при децата с към 10 пъти. Беше 2 %, а в този момент е 17%.

Всички съвременни помпички, които се изписват, са за краткотрайно вдишване на глътка въздух. При възрастните - към 20% нарастване от заболеваемости. Кариерата би трябвало да се спре и да се рекултивира мястото. Аз съм от 32 години в селото и действително, протестираме още оттогава. По гледище на жителите, трафика беше преместен от различен път, само че в този момент към този момент минава през селото, тъй като то се уголемява.

Това не е вилна зона, в която се живее сезонно. Тук има непрекъснато живот, целогодишно. Рекултивацията е по закон, само че не им изнася да я създадат. Казват че им е скъпо, само че надалеч по-скъпо е децата да боледуват и да не можем да ги излекуваме. За мен, като доктор, няма по-голяма тъга от това да виждаш това страдалчество. Няма трайно изцеление, “ показа пред sofiapress.com доктор от село Белащица, Д-р Костадин Сотиров. В непосредственост е и манастирът Св. Георги, който е на 1000 години. „ Има аязмо, светена вода.

Тревогата ни е, че тези разкъртващи гърмежи ще го разрушат, “ сподели Алек Тиморян, член на Инициативния комитет, основан от жителите. „ Все едно в полите на Витоша да създадат кариера. Защо не там? Хем да може и на Бойко Борисов да му думка на главата. Държавата е задоволително счупена, за това сме тук. Този финен прахуляк стига чак до Пловдив. Какво ще се случи с природата и хората, “ добави той.

Дейвид е англичанин, женен за българка и живущ в селото. Неговото мнение е, че България е красива страна, село Белащица също и това което се случва е тъпо. Той не знае дали митингите ще доведът до благополучен край, само че би трябвало да се направи опит. „ Мога да схвана и двете страни, знам за какво го вършат, разбирам че е работа и би трябвало все от някъде да има рандеман, само че когато съществува очевидна щета на нещо толкоз хубаво, има проблем. Компанията „ Холсим “ не е от тук, работят оттатък морето, за това и не им пука какво се случва на тази територия. Когато взривяват, прозорците ни се разклащат и е доста шумно. А пребивавам на към 2 км. от тук. Ако пък живееш директно до кариерата, биха се раздрусали и постройките. Това по никакъв начин не е прелестно, тъй като в този миг правиш нещо, рисуваш, да вземем за пример и внезапно чуваш гърмеж.

Прахта замърсява къщите и колите. Може да водим същият диалог след 10 години, само че тогава да сме с респираторни проблеми. Опасно е и, че водачите карат доста бързо, тъй като би трябвало да изпълнят график. Тук живеят деца, може да стане случай. Камион, претрупан с 20 тона камък, не би могъл да спре незабавно. Наскоро, бащата на един другар е излизал с цел да хвърли боклука си и камион се е блъснал в стълба до кофата. Ако нямаше дирек, този човек евентуално нямаше да има татко в този момент.

Но тези неща не тревожат компанията, очевидно, “ показа Дейвид, а мнението му бе допълнено от гражданин на София, само че имащ родственици и семейство в Белащица: „ Кариерата става все по-близо до селото. Здравето на хората е застрашено. Могат да бъдат провокирани алергии при децата. Постоянно купуваме сиропи и медикаменти. Притеснен съм. До колкото знам, в общината има много съмнителни покупко-продажби. Има нарушени закони. Съмнявам се в цената на хората които ръководят. “

В резюмето на концесионерът „ ХОЛСИМ “, написа че при възобновяване на договорните взаимоотношения, би следвало „ естествено уголемение “ на находището с най-ниска точка 435м. и най-висока – 735м. По подразбиране, това е огромна територия от планината, която ще бъде заличена. Надежда Топурова, член на Инициативния комитет съобщи през своите съжители: „ Още 25г. дълбане, рязане, къртене, звук, токсини и камиони за всички нас. Като инвеститиори, те стимулират своето капиталово желание казвайки, че „ с добива от сектор Калоян ще се оформят хоризонтите над квота 650м “ и ще се сътвори опция за поетапна рекултивация на находище Белащица. Рекултивация значи възобновяване на територията. Той ще влага големи средства в изследване на територията, рандеман и изнасяне, с цел да може по-късно, единствено след 25 години, да рекултивира това което към този момент би следвало да рекултивира все още. Всички ние тук сме пострадали. Ежедневно поносим прашните излъчвания и зривовете в планината. Не знаем какво е качеството и чистотата на водата, която пием и не знаем какви промени се случват с подземните глъбини и води. Възмутени сме и от десетките хектари гори, изсечени от Родопа планина.

Ако застанете на отсрещния рид ще видите, че кариерата съставлява една мъртвина по която няма следи от оздравителен развой. Нашето искане е страната да не допусне последваща концесия. Желаем след приключването на договорите през 2021г., находището да бъде рекултивирано постепенно и поетапно. Да бъде възобновена територията и естествените запаси в района. Децата ни са наранени от отделянето на отровни газове при гърмежите, от шума, прахта и вибрациите. Има големи миграции на скотски типове, а може би има и изчезнали типове птици и растения. Регионът е единствено на километри от предпазени зони, като да вземем за пример, околност Чинарите. Св. Георги, пък е манастир с доста история. Ние желаеме да съхраним тези благосъстояния и да ги оставим на идните генерации, “ съобщи Надежда Топурова.

На митинга присъстваше и Емил Георгиев, ръководител на партия ПК „ Екогласност “. Той се обърна към жителите с думите: „ Уважаеми другари, пристигнах тук, тъй като вашите проблеми са с удивителна аналогия на сходни проблеми, с които се сблъскахме в Меричлери преди 7, 8 години. Концесионерът там, твърдеше, че хората лъжат и няма нарушавания и резултат върху околната среда. Аз пристигам при вас с обстоятелства и доказателства. Следим случая от най-малко една година. Преди няколко дни внесохме искане до Министерството на Енергетиката, да ни бъдат показани всички документи, които са свързани с концесията.

В желанието си да получат още 50 дка, те са декларирали, че ще могат да извършат рекултивация, единствено тогава, когато ги получат, тъй като в този момент ще им излезе доста скъпо. Освен това, компанията се сети чак след 17 години, че би трябвало да влязат по отношение на вас и да провеждат комитет по наблюдаване. „ ХОЛСИМ “ прави нарушаване в своята активност и сега. Те са прекрачили контракта за концесията и са излезли отвън рамките. Това е задоволително съображение, освен да не се желае разширение на границите, само че и да се желае преустановяване на активността. Подадохме сигнал и до Министъра на енергетиката, Министъра на околната среда и водите, и до ръководителя на управителния съвет на организация Пътна инфраструктура.

Сред вас съм като жител и ще ви оказа помощ с каквото мога. Въпреки неприятното време, вие сте тук и сте в подготвеност да защитавате идеята за запазване на природата и здравето. Убеден съм, че тази компания ще бъде изгонена от тук. Бъдете живи и здрави и с общи старания, дружно ще спрем кариерата. “ Сигналът за който приказва господин Георгиев, съставлява тъжба, в която ПК „ Екогласност “ сезират министерствата за бездействието на концесионерът „ ХОЛСИМ “. В документа са описали детайлите към нарушаванията, като са изброени: разрушаването на околната среда, неналичието на ограничения по рекултивацията, опазването на естествените естествени запаси, неналичието на постоянно оросяване, разчистване и измиване на употребяваните пътища и площадки. Иска се и замерване на звук, прахуляк и замърсявания, и „ разбор на разпространяването на нездравословните за здравето нокси от активността на концесионера при реализиране на взривните работи и наднормени излъчвания на вредности в атмосферния въздух. “

В ролята на публично лице, а и притежател на къща в Белащица, ректорът на Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “, Запрян Козлуджов, също бе в тълпата, към която се обърна с: „ Уважаеми съграждани, като обществена персона съм тук да кажа няколко думи, макар, че многото приказки са непотребни. Исканията са ясни. Край на концесията през 2021г.

Никакво разширение и да се спрат спекулациите, че това е безвредно. Аз имам къща в Белащица и всяка заран на масата на северната веранда, която даже не е към планината, се отделя по половин пръст прахуляк, като жълто брашно. Откъде идва? Не и от Сахара. От гърмежите е. От нас зависи дали ще реализираме резултат. Преди години минах през Трън и се срещнах с тамошната обстановка. Искаха да вършат рандеман на метали, само че жителите скочиха, направиха референдум, вследствие на което няма подобен рандеман. Тук няма никаква политика. Единствено желаеме да съхраним планината, да спрем изкорубването и да осигурим чист въздух и естествени условия за живот, “ показа господин Козлуджов, мотивирайки събралите се протестиращи.

Всъщност, находището съществува от над 50 години, само че откогато е в ръцете на сегашната компания, проблемите са се влошили, както показа и доктор Сотиров по отношение на респираторните болести. „ Всички в Инициативния комитет са интелигентни, знаещи и можещи хора, които вярно могат да дефилират и стимулират това което желаеме. Това е значимо, тъй като неверно заложен въпрос значи и неверен отговор. Аз имам вяра в тях и във всички вас. Имаме обща идея и обединяване. Ще ви поддържам постоянно с всичко което мога, “ сподели кметицата на Белащица Цветанка Читакова. Нейната колежка от Гълъбово, Мария Белчева, също изрази поддръжката си и загрижеността си. Кариерите оказват събитие и в нейното село, като тя даже показа, че от гърмежите „ къщите се цепят “.

Проблемите очевидно са съществени и хората не са склонни на повече самообладание. Селата в района са обединени и предстоят още дейности. По думи на членовете не ИК, извършеният кротичък екологичен митинг на 19 май е началото, предоставяне на формален старт на идеята, само че развоят следва.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР