Пет са жертвите на тежка катастрофа на автомагистрала Тракия“ при

...
Пет са жертвите на тежка катастрофа на автомагистрала Тракия“ при
Коментари Харесай

Защо ТИР-се обърна на АМ Тракия и уби 6-ма?

Пет са жертвите на тежка злополука на автомагистрала „ Тракия “ при 163 км в посока София. Сред починалите е и водачът на тира, който провокира случая.
Петима са ранените. Те са откарани в Университетската болница в Стара Загора. Най-тежко е положението на дете на две години и половина с контузия на главата, има заплаха за живота му, оповестява Българска национална телевизия. Само то остава в болница, останалите потърпевши са били освободени.
Катастрофата стана към 17.30 часа. В региона на село Оризово водач на тир с турска регистрация, пътуващ към Бургас, е изгубил ръководство, прегазил е мантинелата и е навлязъл в насрещната лента за придвижване. Според очевидци камионът е блъснал поредно най-малко пет автомобила, пътуващи към София. При конфликта предната част на тежкотоварния автомобил се е възпламенила.
14 часа след тежката злополука, автомагистралата остава блокирана, тежкотоварния камион към момента е на платното.
Въведен е обходен маршрут в посока София : п.в. „ Оризово “ - Плодовитово - Поповица - път I-8 - Садово - път II-56 - п.в. „ Войводино “. Алтернативен обходен маршрут по Автомагистрала „ Тракия “ в посока София от п.в. „ Чирпан " - път I-8 - п.в. „ Пловдив Изток “.
В посока Бургас придвижването се реализира в една лента и се контролира от пътна полиция.
До 2 часа са биха следствените дейности и огледите на место. В момента е завършило разтоварването на стоката на тира, следва той да бъде вдигнат и до два часа се чака да се пусне придвижването в посока София - единствено в дейна лента. В дясна лента посока София - Бургас е единствено в дейна лента, Изпреварващата е заета.
Каква е повода?
Илия Златев - шеф на Областното пътно ръководство в Стара Загора разгласи пред BTV, че причина за злополуката не може да са неравностите по пътя в този сектор: " Поради заспиване или нехайство минава през мантинелата и минава в насрещното платно. Не е причина мантинелата и неравостите. Предварителния оглед води натам. Мантинелата е сложена през 1996-97г. и е отговаряла на ависчки стандарти, да, раждясала е и за жалост не е съумяла да спре камиона. "
Според Европейския център за транспортни политики обаче еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е минал ТИР-ът е била остаряла и ръждясала и въобще не е отговаряла на настоящия норматив.
Според ЕЦТП изостава работата по проучване и осъществяване на целенасочени инспекции по пътна сигурност, които доста биха могли да понижат фаталността при сходни произшествия. Като главен провинен за това те показват АПИ и упорстват за осъществяване на незабавна промяна, която да преструктурира организацията, като я трансформира в работеща конструкция.
Те напомнят, че според настоящия закон за пътищата в Република България отговорността за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е единствено и само на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Ето за какво от ЕЦТП упорстват неотложно да бъдат подхванати ограничения за осъществяване на инспекции в най-критичните точки, където умират доста хора.
От Центъра напомнят, че наскоро под шапката на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) са били подхванати дейности за нормативна смяна в наредбите, регламентиращи точно обследването и обезопасяването на така наречен Черни токи, както и на стандартите за слагане на еластични огради (мантинели), само че в тези работни групи присъединяване вземат най-вече мощно подвластни и лобистки кръгове, които към момента дефинират политиките в областта на пътната сигурност. Ето за какво от Европейския център за транспортни политики упорстват активността по реформиране на нормативната рамка да бъде напълно в ръцете на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР