Пет протеста срещу обявление за конкурс за управител на болницата

...
Пет протеста срещу обявление за конкурс за управител на болницата
Коментари Харесай

Протести в Девин срещу избор на нов управител на болницата

Пет митинга против съобщение за конкурс за шеф на болничното заведение провеждат в Девин. Инициатори за това са юристи Живко и Здравко Чепишеви и Лора Славчева. Те ще са в поддръжка на декларациите и настояванията на лекарите и медицинския личен състав на МБАЛ – Девин, да се удължи с още един мандат договорът със настоящия шеф Радка Грозданова.
В локалната администрация е подадено искане за следните дати: 13, 15, 20, 22, 27 и 29 юни, и място: площад " Възраждане “. Това значи, че всяка сряда (пазарен ден) и петък в Девин до края на месеца ще се организират манифестации.
В уведомлението си те резервират за митинги съвсем задачите работни дни – от 10 до 17 часа всяка сряда и петък пространството пред общината и пред пощата.
Те упорстваха да се удължи срокът на контракта със настоящия шеф Радка Грозданова за още един мандат на съображение член 66, алинея 4 от Закона за лечебните заведения. Мотивираха настояването си с сполучливо стартирани действия по главните отделения и продължаващи действия по оздравяването на болничното заведение, стартирано откриване на нови отделения и клинични пътеки, почнал план по трансгранично съдействие на стойност към 600 000 лв., стартирано дело по оборване на остарели отговорности към компания " Анри – 64 “ на доктор Андрей Кехайов – снабдител на гориво в минали години.
От личния състав упорстваха също ръководителят на конкурсната комисия да бъде доктор или квалифицирано лице по здравен мениджмънт.
" Госпожа Грозданова е извънреден експерт в областта на опазването на здравето, лекар по обществена медицина и организацията на опазването на здравето и фармацията, преподавател във висши здравни институции, потвърдила своите качества с това, че в най-трудния и тежък миг пое ръководството на лечебното заведение и възвърне активността му. И досега не престават ежедневните й старания да отстоява позицията на " МБАЛ – Девин “ ЕАД на междуобщинска болница, като не стопира да работи за разширение на активността й и обезпечаването й с нова и модерна здравна инсталация “, се сочи в една от декларациите.
Вносител на предлагането за осъществяване на конкурс е кметът на община Девин Красимир Даскалов. Той е безапелационен, че постъпва съгласно закона и не приема за обикновено да се стачкува против осъществяване на конкурс.
" На този конкурс, който разгласяваме, може да се яви единствено госпожа Грозданова и никой различен да не се кандидатира. Може също въобще никой да не се яви, тогава мандатът й за ръководство ще се удължи. Никой не би трябвало да се усеща заплашен, само че в случай че има и други претенденти, комисията ще реши кой показва по-добра идея и визия за развиването на болничното заведение през идващите три години и той ще е шеф на лечебното заведение “, безапелационен е Даскалов.
" Практиката на настоящето общинско управление, заложена в управническата ни стратегия е на управителни длъжности, откакто те бъдат освободени заради пенсиониране, овакантяване или приключване на мандата на заемащите ги досега чиновници, за същите да се организира конкурс. Такъв е казусът с изпълнителния шеф на " МБАЛ - Девин " ЕАД. Тази служба е мандатна, мандатът е три години и той е изминал през м. март 2017 година. Това наложи по моя докладна бележка, Общински съвет - Девин, да вземе горното решение “, сподели още той.
Той твърди, че в оповестения конкурс не се крие никаква заплаха за съществуването на лечебното заведение, а още по-малко за чиновниците в него.
" Нагнетяването на напрежение и основаването на чувство за боязън и неустановеност у популацията на трите общини, за вероятно затваряне на болничното заведение, превръщане на нейната благосъстоятелност или превръщането й във филиал на по-голяма болница са следващите подправени вести, изфабрикувани от представители на опозицията “, сочи той.
Той споделя, че още при започване на кметския мандат мандат са положили старания, вследствие на които бил повишен лимитът за осъществени действия в " МБАЛ - Девин " от 36 000 лв. на 106 000 лв., т.е. със 70 000 лв. повече.
По думите на кмета напъните на общинското управление в този момент са ориентирани към обезпечаване на средства за саниране на постройката, създаване на ефикасна и енергоспестяваща отоплителна апаратура и включване на болничната постройка към топлопровода с беденска минерална вода за откриване на поделение физиотерапия.
" Работим и за обезпечаването на спомагателна дотация от общо 450 000 лева, с които да подпомогнем болничното заведение. От тях 350 000 лева за погашение на остарели отговорности и 100 000 лева за главен ремонт на " Детско поделение ", изяснява кметът.
Той приканва жителите към успокоение, а чиновниците на болничното заведение да продължат добросъвестно да извършват високоотговорната си и хуманна задача, без да се поддават на операции и провокации от избрани персони, търсещи политически дивиденти.
Припомняме, че от 2014 година, когато се възобнови активността на МБАЛ - Девин, за неин началник бе назначена Радка Грозданова, която има научна степен " лекар “ по специалността " Социална медицина и организация на опазването на здравето и фармацията “.
Тя пое болничното заведение в извънредно тежко положение – затворена за три години преди този момент поради задължения на стойност 1,7 млн. лева С големи старания я изправи на крайници, всекидневно атакувана от кредитори.
На три пъти бе юридически опит от частен правосъден реализатор да продаде постройката на лечебното заведение, с цел да удовлетвори настояванията им, само че всякога с договаряния, в които взе участие и управлението на общината, тя бе спасявана. Последно ЧСИ я разгласи за обмен през септември месец поради дълг от 1,2 млн. лева, само че продажбата и този път бе осуетена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР