Пет политически сили ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат

...
Пет политически сили ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат
Коментари Харесай

При 100% паралелно преброяване: 5 партии изпращат депутати в новия ЕП


Пет политически сили ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат данните на организация „ Галъп интернешънъл “ от редом броене на 100 % на извадката им от протоколите, съобщи БНР.

ГЕРБ получава 29,8%, а Българска социалистическа партия – 24,2%, а след тях се подреждат Движение за права и свободи с 16,9%, Вътрешна македонска революционна организация със 7,8 на 100, и „ Демократична България “ с 6,3%.

Според предварителните данни на „ Галъп интернешънъл “ под прага за влизане в Европарламента остават партия „ Воля “, подкрепена от 3,3% от гласувалите, и издигнатата от предприемчив комитет Десислава Иванчева с 1,8%.

Следват партиите „ Патриоти за Валери Симеонов “ (1,1%), „ Атака “ (1%) и „ Възраждане “ (1%). Непосредствено след тях е АБВ с 0,9 на 100 и самостоятелният претендент – Ваня Григорова, с 0,6% от бюлетините.

Прогнозата на „ Галъп “ дава 6 евродепутати за ГЕРБ, 5 за Българска социалистическа партия, 3 за Движение за права и свободи, 2 за Вътрешна македонска революционна организация и 1 за Демократична България.

Директорът на „ Галъп интернешънъл “ Първан Симеонов обаче направи спогодба:

„ При 100% редом преброяване „ Демократична България е малко над чертата, само че ще би трябвало да се изчакат формалните протоколи и допускам, че това ще е занимавка за обществото в границите на няколко дни “.

Проучването е предоставено и финансирано от БНР и се организира от " Галъп интернешънъл ", като е национално представително за вота.

Според организация „ Алфа Рисърч “ не е несъмнено дали съюз „ Демократична България “ ще излъчи евродепутат. При 100 % редом броене резултатът на дясната групировка пада под изборната преграда. От организацията прецизират, че идващите часове ще бъдат решаващи за „ Демократична България “, като групировката ще разчита най-вече на гласове от чужбина, които се чака да дойдат по-късно. Така съгласно „ Алфа Рисърч “ ГЕРБ ще има 7 мандата в бъдещия Европарламент, Българска социалистическа партия - 5,  Движение за права и свободи - 3, а Вътрешна македонска революционна организация – 2-ма евродепутати.

По-рано Първан Симеонов от „ Гълъп интернешънъл “ разяснява, че 5-процентната разлика сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, която е по-голяма от последната прогноза на организацията преди вота, се дължи на финалната седмица, в която „ Борисов взе акцията в своите ръце “.

„ ГЕРБ активизира периферията си – по-голямата си външна страна, която обичайно има “, добави то, като означи, че това е посочено в последното изследване.

Първан Симеонов означи, че на парламентарните избори през 2017-а отново се е случило това. „ Българска социалистическа партия беше излязла с едни гърди напред или най-малко беше изравнила резултата, навръх финалния завой, само че на финалната права ГЕРБ успа да се мобилизира… Съобщението, че Българска социалистическа партия може да победи, подейства сепващо на електората на ГЕРБ “.

Той позволи, че резултатът на ГЕРБ може да пораства при действителното броене на бюлетините.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР