Пет политически партии със сигурност ще влязат в следващия български

...
Пет политически партии със сигурност ще влязат в следващия български
Коментари Харесай

От Скопие: Българите имат нетърпимост към нас още от времето на комунизма

 " Пет политически партии сигурно ще влязат в идващия български парламент, съгласно последното изследване на публичното мнение в България преди изборите на 5 април, само че който и да е отпред на идващото държавно управление, това няма да има огромно въздействие върху връзките с Република Северна Македония. Наскоро министър председателят Зоран Заев и президентът Стево Пендаровски обявиха, че чакат прогрес в договарянията с публична София след изборите в страната, само че след ветото на България върху европейската интеграция на Скопие, тяхната позиция е сходна на тази на множеството анализатори – че политиката на България към Македония е константна от десетилетия и не зависи от избори “, написа вестник " Слободен щемпел “, представен от Агенция " Фокус ".

Изборите не трансформират нищо

Според политолога Благойче Атанасоски партийно-политическото отношение към т.нар македонски въпрос в България не се е трансформирало през последните три десетилетия и се корени във времето на комунистическия водач Тодор Живков.

" За страдание в България всичко може да се промени, само че усещането на Македония, нейния език и нейната история до 1944 година - не! От всички партии, които се чака да преминат прага и да бъдат показани в новото Народно заседание, няма нито една с кардинална позиция за не отказване на македонските атрибути, във всичките им производни форми! Разлика има единствено в тона, словесната изразителност и наглостта в изявленията. Обединените патриоти са най-радикалните, което усещаме на кожата си, само че ястребите от ГЕРБ също са радикални, като министъра и евродепутата Андрей Ковачев.

Слави Трифонов, който може да е фактор за образуването на бъдещото съдружно държавно управление, е ултрапопулярна социална фигура с извънредно отрицателно отношение към Македония! Само левицата, водена от Българска социалистическа партия и центристката коалиция Демократична България, може да имат по-мек дипломатически и риторичен метод, да не дават публични обидни тонове, т.е. да се употребява културно-дипломатическа изразителност, само че те също са в унисон с добре познатите публични български възгледи, които участват както в медиите, по този начин и в научните среди (БАН). Изключение вършат десетки академични преподаватели и писатели, които признават македонските позиции, само че те са маргинализирани, за жалост, с нищожен принос “, изяснява Атанасоски.

Байдън ще пита за районен съд Македония

Промяна в българската политика може да се чака под напън от новата администрация на Съединени американски щати, предизвести българският специалист от Балканите Владимир Владимиров, който има вяра, че президентът Джо Байдън " ще попита за ветото на България “.

" Президентът Байдън е извънредно добре осведомен със обстановката в Източна Европа и на Балканите. Една от точките, върху които ще се концентрира новата администрация на Белия дом, ще бъде укрепването на източните и южните крила на НАТО и Европейски Съюз. Със сигурност ще бъде издигнат въпросът за ветото на България върху районен съд Македония. Ще има доста дипломатически диалози за това дали стратегическите ползи на района би трябвало да бъдат заложници на вътрешнополитическите игри и дали Каракачанов ще влезе в идващия парламент “, сподели Владимиров пред българската ТВ+.

Той прибавя, че тематиката за Скопие е доста значима както за Сърбия, по този начин и за България и че " в случай че България отдръпна поддръжката си за Косово, тогава Сърбия може да й помогне в разногласието за Македония “.

По-рано някогашният шеф на Националната разследваща работа на България военачалник Димо Гяуров предизвести, че чака напън от Съединени американски щати за разрешаване на разногласието със Скопие, и прикани чиновниците да се аргументират добре за позицията си, " тъй като американците схващат причините и ясна позиция “.

ПАСЕ: В България към момента има непоносимост към македонците

Все още има непоносимост към македонците в България, сподели докладчикът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в отчета си за това какъв брой следените страни са изпълнили отговорностите си през предходната година. България не е постигнала прогрес в основни области като корупция на високо ниво, независимост на медиите и човешките права на малцинствата, в това число македонците.

Докладът отбелязва със угриженост " ендемична непоносимост към малцинствени групи, изключително роми, мюсюлмани, мигранти и търсещи леговище, както и жители, които се разпознават като етнически македонци “. В България се появиха враждебни дейности против малцинствата, в това число закононарушения от ненавист и поредност от анти-ромски манифестации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР