Пет партии влизат във Върховната Рада на Украйна (украинския парламент).

...
Пет партии влизат във Върховната Рада на Украйна (украинския парламент).
Коментари Харесай

Първи резултати от изборите за парламент в Украйна: Очертава се страшен цирк

Пет партии влизат във Върховната Рада на Украйна (украинския парламент). Това сочат данните от екзит-пол изследванията, извършени по поръчка на украинския ефирен канал "112 Украина ".

Води партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа " с 42,7%. След нея се подрежда "Опозиционна платформа - за живот " с 12,9%, на трето място е партията "Европейска взаимност " на някогашния президент Петро Порошенко, която събира 8.8% от гласовете.

В Радата влизат още партията на Юлия Тимошенко "Баткивщина " с 8,5%, и партията "Голос " на музиканта Святослав Вакарчук, събрала 6,5%.

След обнародването на междинните резултати Зеленски благодари на украинците за поддръжката и съобщи, че успеха на "Слуга на народа " ще му разреши да осъществя намислените от него законодателни начинания. В частност, той даде обещание да назначи нов основен прокурор на Украйна, както и да одобри закон за импичмънт на президента.

"Знаете нашите съществени цели - както и за всеки украинец, това е прекратяването на войната, връщането на нашите пленници и победа над корупцията, която и сега върлува в Украйна ", съобщи Зеленски от татко на партията си.

Той означи, че в скоро време се надява да върне в Украйна арестуваните от съветската страна моряци.

Зеленски разяснява и резултатите на другите партии. Отговаряйки на въпрос за допустима коалиция с Тимошенко, Зеленски съобщи, че глава на държавното управление би трябвало да стане нов човек, гуру в стопанската система.

Президентът също предложения водача на партията "Голос " Вакарчука да обсъдят опцията за съставяне на коалиция в новата Рада. Той означи, че е предложил това още по време на президентската си акция.

Вижте осъществяване на новоизпечения политик и музикант Святослав Вакарчук.


Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР