Пет от страните на Каспийския регион се договориха за условията

...
Пет от страните на Каспийския регион се договориха за условията
Коментари Харесай

Дори при помощ корабите в Каспийско море искат разрешение

Пет от страните на Каспийския район се договориха за изискванията за влизане на военни кораби и подводници в териториалните води на Каспийско море, съгласно конвенцията за правния статут на Каспийско море, осведоми РИА Новости.

Припомняме, Каспийско море е ситуирано сред континентите Европа и Азия и граничи с пет страни: Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан. В него се вливат реките Волга, Урал, Терек, Кура и други Главни пристанища са Астрахан, Махачкала, Баку, Ленкоран, Актау.

По-рано бе оповестено, че се подписва съглашение, само че детайлностите не бяха огласени.

Подробният документ е оповестен на уеб страницата на Кремъл. В него се отбелязва, че морските съдове под знамена на някоя от страните могат да минават териториалните води, само че не да влизат във вътрешната акватория или да остават на рейд в пристанищата.

" Редът и изискванията на влизане на военни кораби, подводници и други подводни транспортни средства през териториалните води се дефинира посредством съглашение сред страната, под чийто байрак плава съдът и крайбрежната страна, при положение на неявяване на такова съглашение - на съображение на законодателство на крайбрежната страна ", се споделя в конвенцията.

Документът планува и случаи, при които влизането на боен транспортен съд в териториалните води е належащо вследствие на непреодолими сили или злополучие или оказване на помощ на лица, морски и въздушни съдове, които са в заплаха. При влизането в териториални води за помощ командирът на военния транспортен съд би трябвало да подава надлежно съобщение към страната, в чиято акватория ще бъде корабът. Заходът става по маршрут, избран от командира на кораба в сходство с приближаващата страна.

" След преустановяване на дейностите, указани от събитията, военният транспортен съд неотложно напуща съответните териториални води. Редът и изискванията за оказване на помощ на хора, морски и въздушни съдове, които са в заплаха във вътрешната акватория на страната, се дефинира посредством съглашение сред страната, под чийто байрак плава кораба и страната, в чиито води се намира корабът ", гласи конвенцията.

В документа се акцентира, че влизането в териториални води се счита за нарушаващо мира, добросъседството или сигурността, в случай че при неговото осъществяване има опасност или мощ против суверенитета, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на близката страна от какъвто и да е претекст в нарушаване на правилата на интернационалното право, разказани в Хартата на Организация на обединените нации.

Нерегламентираното нахлуване в териториални води се счита за нарушение на мира и сигурността, в случай че се извършват каквито и да са маневри или учения с оръжие от какъвто и да е тип, както и всеки акт на разузнаване в ущърб на защитата и сигурността на крайбрежната страна.

Освен това, по време на прекосяване през териториалните води не би трябвало да се позволява политане, кацане или приемане на борда на какъвто и да е летателен уред, под вода или приемане на борда на някакво военно устройство и ръководството им, както и товарене или разтоварване на товари и валута, качване или слизане на каквито и да са хора в нарушаване на митническите, фискалните, имиграционните или санитарните закони, в нарушаване на разпоредбите на крайбрежната страна.

Всеки акт на предумишлено и съществено нарушаване на конвенцията, всяка риболовна активност, изследователска или хидрографска активност, всеки акт на замърсяване на каквито и да са системи, свързани или други уреди на крайбрежната страна, каквато и да е активност, която нарушава разпоредбите за прекосяване през териториални води, ще се счита за нарушение мира, добросъседството и сигурността, се споделя в документа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР