Пет обвързващи оферти са подадени за покупката на Банка Пиреос

Пет обвързващи оферти са подадени за покупката на Банка Пиреос ...

Български банки са сред кандидатите да купят "Пиреос".Пет обвързващи оферти са подадени за покупката на "Банка Пиреос" - поделение на гръцката Piraeus Bank. Това съобщават гръцки медии, цитирани от "Капитал".

Според информацията до финалната фаза са стигнали три български банки, един фонд за рисков капитал и гръцката Eurobank (собственик в България на "Пощенска банка").

Продажбата на деветата по големина банка в България се подготвя от месеци.

В публикациите на гръцките медии се посочва, че това е първият път, в който една гръцка банка (в случая Eurobank) има намерение да изкупи дъщерно поделение на друга гръцка банка (Банка Пиреос) в чужбина, тъй като плановете за преструктуриране на гръцките банки, внесени в Единния надзорен механизъм след приключване на рекапитализацията им през 2015 г., на практика не позволяват изкупуване на дъщерни клонове между гръцките банки.

В края на март се разбра, че сделката за банката е в напреднала фаза. В края на миналата година по неофициална информация индикативни оферти бяха подали унгарската OTP Bank (собственик на Банка ДСК в България и смятана за основен кандидат за Сосиете женерал Експресбанк) и глобалният инвестиционен фонд Apollo.

Дискретни коментари тогава в банковия сектор посочваха, че всъщност вероятният купувач на "Пиреос" е Пощенска банка.

При приключване на продажбата на "Пиреос" това ще бъде трета банка с гръцки собственици, която сменя собственика си в рамките на 3 години - след придобития клон на Alpha Bank и ОББ, която беше купена от белгийската банково-застрахователна група KBC и се сля със Сибанк.

Банка Пиреос е девета по големина в сектора с активи от почти 2.9 млрд. лв. към края на март 2018 г. Кредитният й портфейл в корпоративния сегмент е за малко над 1.2 млрд. лв., а този за домакинствата (жилищни и потребителски заеми) – 354 млн. лв. Депозитите на домакинствата са 1.4 млрд. лв., а на фирми – 684 млн. лв.

Източник: dnevnik.bg