Пет общини заемат челните места в класацията по новорегистрирани жители

...
Пет общини заемат челните места в класацията по новорегистрирани жители
Коментари Харесай

Кои общини са първенци по новорегистрирани жители преди местния вот?

Пет общини заемат челните места в класацията по новорегистрирани поданици преди локалния избор  -  Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани и Грамада .  Това демонстрират данните от проучване на Асоциация „ Прозрачност без граници “, което цели да откри дали е преодолян казусът с изборния туризъм, написа " Топ Новини ".



От „ Прозрачност без граници “ показват, че  изборният туризъм е действителен проблем изключително в дребните обитаеми места , в които даже няколко десетки гласа могат да преобърнат изборния резултат. Затова от началото на септември асоциацията прави мониторинг на изборния развой преди локалния избор на 27 октомври.

Според данните към момента  н ай-високорискови те  общини ,  от позиция на влияние върху изборния резултат, са Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани и Грамада където спрямо останалите общини  има непропорционално нарастване в броя на новорегистрираните поданици  през първата половина на 2019 година

 Делът на новорегистрираните жители там е забележителен – той варира сред 5 до 10% от популацията, и е задоволително огромен, с цел да повлияе върху изборните резултати.

Сравнението сред проучването през 2019 година и това от предходните локални избори през 2015 година демонстрира, че  няколко общини участват и в двете ранглисти на най-голям дял на новорегистрираните поданици по сегашен адрес . Това са  Трекляно, Минерални бани, Грамада и Бобошево.



„ Прозрачност без граници “ показват, че  н ай-показателният образец за проблем с изборния туризъм е Кресна , където медиите са посочили, че поданици на Сандански и Струмяни са били са били регистрирани по сегашен адрес в Кресна без тяхното познание и единодушие. Това демонстрира, че към момента има пропуски в законодателството, които разрешават манипулирането на изборните резултати посредством потреблението на „ мъртви души “.

Община  Минерални бани  пък  е индикативен образец   за значимата роля на локалната власт   като инструмент за достъп до спомагателни стопански запаси и за следващо облагодетелстване на стеснен кръг лица.  Асоциацията се базира на медиен репортаж, който разкрива, че един от претендентите за кмет е бил инспектиран от Фонд „ Земеделие “ по отношение на потреблението на еврофондове за финансирането на хотели, принадлежащи на децата му. Наличието на сходни медийни кавги е  знак за проблеми в прозрачността и отчетността на ръководството и преплитането на политика и стопанска система на локално равнище.  В подтекста на изборния развой, данните могат да бъдат знак за готовност на гласоподаватели, която има за цел опазване на монопола върху локалните запаси.

Трекляно е една от най-малките общини в България,  но се появява за повторно в класацията на общините с най-голям дял на повишаване на жителите преди локални избори. От „ Прозрачност без граници “ още веднъж цитират медийни изявления, съгласно които прирастът на популацията е резултат резултат от наложителната регистрация за обществени помощи, както и от неналичието на локални поданици, които желаят да се кандидатират за общински съветници. Данните са показателни за това, че  някои дребни общини нямат личен потенциал за поддържане на независими органи на локално самоуправление и всъщност са спътник на други прилежащи обитаеми места . За да запазят своите локални органи те „ привнасят “ както гласоподаватели, по този начин и представители в локалните органи на самоуправление.

Изследването на Асоциация „ Прозрачност без граници “ се основава на обществено наличните данни от формалния уеб страница на ГРАО и проучва трендовете в измененията на адресните регистрации по сегашен и непрекъснат адрес, като употребява за относителен разбор данни от интервала януари 2018 – юни 2019 година За осъществяването на оценка на евентуален риск в някои общини са употребявани също по този начин и изявления от медиен мониторинг, който е послужил като източник на информация по отношение на характерния локален подтекст и аргументите за атрактивността на някои обитаеми места.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Комен
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР