Пет нови скулптури ще бъдат поставени в Бургас. Плажна шапка

...
Пет нови скулптури ще бъдат поставени в Бургас. Плажна шапка
Коментари Харесай

Пет нови скулптури ще красят Бургас

Пет нови статуи ще бъдат сложени в Бургас. " Плажна шапка " на проф. Светозар Бенчев, " Златна рибка " на Огнян Петков, " Артлегория " на Добрин Вътев, " Прибой " на доцент Емил Бачийски и стъкленият " Тетрапод " на Красен Троански са скулптурите, които ще обогатят екстериора на града. Това оповестиха от пресслужбата на Община Бургас.

" Плажната шапка и нейната сянка " ще основават чувство за лято в градинката на Часовника, до Арменската черква.

" Златна рибка " ще се подава над вълните в горната част на площад " Тройката ", наоколо до пресечката с ул. " Г.С. Раковски ". И бургаската златна рибка ще извършва стремежи, както тази в приказките. Специално направен сейф в монумента ще събира монети, а създателят дава обещание, че с една монета ще се извършват до три стремежи.

С внушителните 2.20 метра " Артлегория " ще отдаде заслужена респект към всички типове изкуства. В стоманената конструкция намират място знаците, характеризиращи създателите - палитра с бои за художниците, пергел за архитектите, перо за писателите, кинолента за артисти, сценаристи и режисьори, лира за музикантите и театралните маски за всички, свързани със сцената. Композицията ще радва минувачите в градинката за отдих до Общината, (ул. " Александровска ", в пресечката й с ул. " Апостол Карамитев " ).

" Прибой " е основан по персонален спомен за Пристанище Бургас - разбиващите се една след друга в кея талази и преплитащите се с тях въжета на привързаните кораби. Скулптурата ще бъде ситуирана до Съдебната палата, в тревните площи до подземната улица.

Стъкленият " Тетрапод " ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града пред " Научно-изследователски и конгресен център " на Пристанище Бургас. Фигурата алегорично ще защищава града и хората му от огромните и мощни разрушителни талази.

Арт плановете са взели участие в Симпозиума по скулптора за градска среда, извършен в Бургас и са определени като спечелили от умело жури.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР