Пет минути. Точно толкова време имат кандидатите за работа, за

...
Пет минути. Точно толкова време имат кандидатите за работа, за
Коментари Харесай

Тези грешки гарантират, че няма да получите желаната работа

Пет минути. Точно толкоз време имат претендентите за работа, с цел да създадат положително първо усещане.

Почти половината от работодателите показват, че още в първите 5 минути на изявлението за работа към този момент имат мнение дали претендентът има капацитет за предлаганата позиция, сочи ново изследване на CareerBuilder, представено от CNN.

Някои претенденти за работа имат даже по-малко време, с цел да създадат уместно първо усещане, защото 7% от интервюираните работодатели споделят, че взимат решение още в границите на първата минута на изявлението.

Това остава доста малко пространство за неточности, като броячът стартира да регистрира времето още на рецепцията в компанията, в която ще кандидатствате.

Търсещите работа би трябвало да заобикалят говоренето по телефона или фамилиарниченето с индивида на рецепцията, в случай че има подобен, предлага Майкъл Ървин, старши кариерен консултант към CareerBuilder.

„ Силното здрависване, когато ви посрещат, дребният диалог, до момента в който встъпвате към помещението, където ще се организира изявлението и въпросите, които ще зададете, могат да ви оказват помощ да минете на идващото равнище ”, споделя той, написа profit.bg.

Кандидатите би трябвало да проучат работната позиция, за която аплайват и да имат отговори на общоприетите въпроси, които могат да получат по време на изявление.

Преди да отидете на изявлението, се запознайте с историята на компанията, нейната задача и продуктите или услугите, които предлага. Позицията и опитът на интервюиращия също е информация, която ще помогне.

„ Разкажи ми за себе си ” е най-трудният въпрос за претендентите за работа, като съгласно Ървин, този бива задаван постоянно.

Отговорете плътно, не повтаряйте това, което написа в резюмето ви, свържете опита си към свободната позиция и не се срамувайте да навлезете в някои персонални елементи, като да вземем за пример, че имате опит като доброволец и впрочем.

Ако не сте съответно квалифициран за изявлението, може да допуснете редица неточности.

„ Прекалено доста хора си мислят, че могат да прикриват (липсата на подготовка) ”, споделя Ървин.

„ За страдание, тези хора се запомнят не заради положителното им показване ”, прибавя специалистът.

Анкетираните работодатели показват някои много неприятни случки, като стартирането на ария по средата на изявлението, настояването на коктейл, предлагането на тиква за добра сила и предпочитание за отпиване от кафето на интервюиращия.

Докато тези образци са прекомерно рискови, има редица други обстановки, които ще попречат за приемане на назначението.

Близо ¾ от работодателите показват, че лъжата автоматизирано ще дисквалифицира претендента за работа.

Над 2/3 от интервюираните споделят, че отговарянето на входящо телефонно повикване или писането на sms по време на изявлението също фрапантно понижават възможностите.

„ Изключете телефона си, работодателите не обичат да бъдат прекъсвани ”, споделя Ървин.

Около половината от интервюираните работодатели декларират, че несъответствуващото облекло, ругаенето или говоренето на отрицателни неща за предходния шеф също свива възможностите за приемането на работата.

Помнете, че въпроси би трябвало да задава освен интервюиращият, а и интервюираният. Задаването на точни въпроси за компанията показва, че сте създали изследване и имате интерес към позицията.

„ Работодателите ще ви питат за вашите качества и за какво смятате, че ще бъдете положително попълнение, само че те ще бъдат надалеч по-впечатлени от вашите въпроси... те ще ви оказват помощ да създадете връзка с интервюиращия и да изглеждате като квалифициран и предан чиновник ”, поучава Ървин.

Не единствено това, което казвате, може да ви отдалечи от мечтаната работна позиция. Езикът на тялото също играе значима роля.

2/3 от работодателите показват, че неналичието на контакт с очите е неточност, която може да понижи възможностите на претендента. Над 30% пък дават отговор, че неналичието на усмивка или играта с ръце с предмет на масата също вреди на претендентите.

Контролирайте придвижването на ръцете си – 26% от работодателите считат, че прекомерно честото пипане на косата или лицето е проблем, сходно на прекомерно слабото здрависване или дейното жестикулиране.

„ Работната просвета е доста значима тематика, работодателите желаят освен да видят, че знаете по какъв начин да си вършите работата, само че и че сте положително попълнение за екипа, с който ще работите... не става дума единствено за това, което е на хартия ”, споделя Ървин.

Ако въпреки всичко допуснете неточност, най-хубавата алтернатива е да я поправите и да продължите напред, счита специалистът.

„ Поемете въздух, поправете какво сте желали да кажете, в случай че е належащо, дори може да помолите да излезете за малко, с цел да се съберете, след което да се върнете към изявлението. Ако сте квалифициран, ще се чувствате надалеч по-комфортно ”, прибавя Майкъл Ървин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР