Пет милиона и сто хиляди лева е глобата за Националната

...
Пет милиона и сто хиляди лева е глобата за Националната
Коментари Харесай

Над 5 млн. глоба на НАП за теча на лични данни, приходната агенция обжалва санкцията


Пет милиона и 100 хиляди лв. е санкцията за Националната организация за приходите (НАП) поради приключването на персонални данни. Това разгласи ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов, представен от БНР.

Сумата съставлява една четвърт от оптималната по закон санкция.

Приходната организация има три дни за възражения.

През юли финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че Национална агенция за приходите ще заплати санкцията от личния си бюджет и тя няма да е за сметка на данъкоплатците.

Междувременно от Национална агенция за приходите оповестиха, че актът за определяне на административно нарушаване на Комисията за отбрана на персоналните данни е оспорен в законовия 3-дневен период, съобщи БГНЕС.

Наказателното разпореждане, с което комисията постанова глоба в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният претекст за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им обществено обявяване са резултат от дейности, представляващи закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс на Република България, осъществени без значение и макар подхванатите от Национална агенция за приходите механически и организационни ограничения за отбрана.

От Национална агенция за приходите обмислят и предприемането на правосъдни дейности по отношение на причинителите на хакерската офанзива против сървърите на организацията, като е допустимо както присъединението на организацията в наказателното произвеждане, по този начин и воденето на гражданско дело. Така финансовата рекламация в размер, покриващ наложената на приходната организация имуществената глоба, ще бъде ориентирана към причинителите на незаконното посягане.

Справката в приложението за това какъв тип персонални данни са били разкрити за български жители, ще бъде пусната в употреба през идната седмица, оповестяват още от Национална агенция за приходите. Проверката ще може да бъде осъществена посредством идентификация с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от приходната организация, или с електронен автограф. Такава информация ще може да се направи и в офисите на Национална агенция за приходите в страната след показване на персонална карта.

Изтичането на данни след хакерската офанзива на сървърите на Национална агенция за приходите засегна към 5,1 млн. български жители. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на умряли лица.

Обвинени след офанзивата против Национална агенция за приходите са хакерът Кристиан Бойков и шефът на “Тад груп” Иван Тодоров, както и комерсиалният шеф на компанията Георги Янков.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР