Пет линейки за модернизиране на спешната помощ се очаква де

...
Пет линейки за модернизиране на спешната помощ се очаква де
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Пет модерни линейки се очаква де бъдат доставени утре

Пет коли за спешна помощ за модернизиране на незабавната помощ се чака де бъдат доставени на следващия ден. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов след присъединяване си в събитие по план " Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ".

Средствата за реализиране на плана са отпуснати по оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Срокът за осъществяването му е продължен доникъде на идната година.

Наред с това следва закупуване на общо 435 коли за спешна помощ, сподели още проф. Гетов.

Главната цел на плана е обезпечаване на подобаваща и ефикасна здравна инфраструктура, която да способства за възстановяване на качеството и сигурността при оказване на здравна помощ в страната, както и за обезпечаване на равнопоставен и своевременен достъп до качествена здравна помощ при незабавни положения, акцентира зам.-министърът.

Общата стойност на плана е към 164 млн. лева, от които са изразходвани към 120 млн. лева Въпреки удължаването на периода на плана, близо 45 млн. лева ще останат неусвоени, което значи, че страната ни ще би трябвало да ги върне в Европейската комисия, добави Гетов.

Припомняме, че Правителството през вчерашния ден отпусна 45 млн. лева Те са нужни, с цел да се обезпечи националното финансиране за дотъкмяване на плана доникъде на идната година и реализиране на всички знаци, заложени в него. Целта е планът да бъде изцяло приключен, тъй като в случай че не успеем, страната ни би трябвало да върне цялата сума от 163 млн. лева, изясни проф. Гетов.

Марияна Василева, началник на плана акцентира, че осъществяването му не е било елементарно, само че увери, че Министерството на здравеопазването има разрешението на Европейската комисия и на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) реализацията му да продължи до 2024 година, сподели. Тя дефинира равнището на осъществяване на плана като извънредно положително.

Проектът включва три съставния елемент. Първият има за цел възстановяване на инфраструктурата на 169 филиала за незабавна помощ, 27 центъра за незабавна помощ и 33 незабавни отделения в държавни лечебни заведения. Вторият съставен елемент има за цел модернизиране на пространствата в 237 обекта и се извършва посредством доставка на профилирано здравно съоръжение и здравно обзавеждане. Третият съставен елемент включва обезпечаването на 400 коли за спешна помощ, като по него остава да се обезпечат последните 35, уточни Василева.

Припомняме също, че планът стартира в края на 2018 година, като малко преди този момент Министерството на здравеопазването приготви първата социална поръчка, която беше за доставка на коли за спешна помощ, напомни Василева. През 2019 година бяха оповестени и първите публични поръчки за осъществяване на строително-монтажните действия и строителен контрол, а първите контракти се подписват през идната година. Една от огромните компликации, която не ни даде опция да поддържаме нужното движение по осъществяване на плана, беше коронавирус пандемията, сподели още тя. Василева напомни, че медицинските екипи във филиалите, в центровете и в незабавните приемни отделения работеха на " първа линия " и фокусът на Министерството на здравеопазването и на страната се измести към други цели, свързани със оправянето на пандемията. След пандемията се сблъскахме с инфлацията и се оказа, че договорите, подписани за ремонтни действия, не могат да се изпълнят поради повишението на цените, добави тя. Чрез създадена методика от Министерство на регионалното развитие се даде опция да продължим да изпълняваме договорите, добави Василева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР