Пет конституционни дела ще разглежда днес на свое заседание Конституционният

...
Пет конституционни дела ще разглежда днес на свое заседание Конституционният
Коментари Харесай

Конституционният съд ще обсъжда може ли работодател да бави заплати

Пет конституционни каузи ще преглежда през днешния ден на свое съвещание Конституционният съд, излиза наяве от съобщение на уеб страницата му. Сред тях е дело, формирано по искане на омбудсмана Мая Манолова против нормата от Кодекса на труда, която разрешава на шеф да изплаща 60% от трудовото заплащане при усложнения. Според редица адвокати текстът опонира на главния закон.

" Член 245, алинея 1 от Кодекса на труда планува, че макар добросъвестното осъществяване на трудовите отговорности от служащия или служителя, работодателят може да му изплаща единствено 60 на 100 от брутното му трудово заплащане, само че не по-малко от минималната работна заплата за страната. Тази част от законовата норма опонира на редица конституционни повели. Тя е в прорез с член 48, алинея 5 от конституцията, където се планува " Работниците и чиновниците имат право на … възнаграждение, съответстващо на осъществената работа…. ", разяснява преди година проф. Васил Мръчков пред " Правен свят ".

Посочената наредба на Кодекса на труда опонира и на член 48, алинея 1 от конституцията, съгласно която жителите имат право на труд и страната поставя грижи за неговото реализиране, които включват и цялостното му възнаграждение, прибавя той. И цитира мнение на Конституционен съд от 2010 година, съгласно което " правото на труд е безсмислено, в случай че против него не стои насрещно обвързване за възнаграждение на заплащане. "

Сред тематиките на днешното съвещание е и настояването на 62-ма депутати съдът да се произнесе опонира ли на Конституцията отводът на Народно събрание да одобри оставката на Делян Добрев.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР