Пет ключови въпроса, на които трябва да обърнете внимание при първия републикански дебат в САЩ

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Надпреварата за републиканската президентска номинация през
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г. в Съединените щати се нажежава, тъй като надеждите ще участват в първият дебат на партията следващата седмица.

Дебатът в сряда ще предложи на кандидатите шанс директно да изложат тезата си пред американската общественост, докато се стремят да намалят разликата с бившия президент Доналд Тръмп, който остава далеч пред останалите.

Тъй като Тръмп, който не е потвърдил дали ще присъства на дебата, е обзет от правни проблеми, събитието предоставя възможност на губернатора на Флорида Рон ДеСантис, бившия вицепрезидент Майк Пенс и другите кандидати да се представят като жизнеспособни алтернативи.< /p>

Дебатът идва почти шест месеца преди първичния сезон на републиканците – поредица от състезания на щатско ниво, в които избирателите на партията избират своя кандидат за президент – започва в Айова.

Списъкът с участниците в дебата не е финализиран, но американските медии съобщиха, че осем кандидати са се класирали досега. Правилата на републиканците гласят, че кандидатът трябва да има поне 1 процент подкрепа и 40 000 индивидуални дарения, за да се класира, и те също трябва да подпишат обещание да подкрепят евентуалния републикански кандидат на общите избори.

Тук Al Jazeera разглежда ключовите въпроси, които биха могли да оформят първия дебат на вота през 2024 г.:


Ще се насочат ли другите кандидати към Тръмп?

В област с множество кандидати, фаворитите обикновено приемат много удари от съперници, които искат да откъснат преднината им, но Тръмп до голяма степен е спестен от директни атаки от повечето си опоненти.

Крис Кристи, някогашен съюзник на бившия президент, превърна укоряването на Тръмп в определящ елемент от кандидатурата си, но бившият губернатор на Ню Джърси организира дългосрочна кампания в най-добрия случай, като подкрепата му сред избирателите на първичните избори продължава около 3 процента.

ДеСантис, най-близкият опонент на Тръмп, не беше склонен да се изправи срещу бившия президент. Вместо това губернаторът критикува Тръмп по конкретни политически въпроси, понякога без да го назовава.

Някои от другите кандидати също избягват да заемат ясна позиция относно нарастващите правни проблеми на Тръмп.

От своя страна Тръмп не се свени да заклеймява съперниците си републиканци, като често се обръща към социалните медии, за да ги обижда и да им напомня за подкрепата им в миналото за него.

Дали Тръмп ще стигне до сцената на дебата, един от основните изводи на вечерта ще бъде как другите кандидати ще се справят с него.


Поддръжка за Украйна

Външната политика е основен източник на разделение сред републиканците.

Партията е дом както на твърдолинейни изолационисти, така и на упорити интервенционисти и тази пропаст е напълно изявена през последните месеци, когато става въпрос за подкрепата на САЩ за Украйна.

Докато кандидати като Тръмп и Десантис изразиха скептицизъм относно помощта на Вашингтон за Киев, Кристи и Пенс твърдяха, че САЩ трябва да направят повече, за да помогнат на Украйна.

Тръмп отказа да се ангажира да продължи помощта, ако бъде преизбран, а ДеСантис нарече конфликта „териториален спор“, но Кристи и Пенс наскоро посетиха Киев и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски, за да изразят подкрепата си.

САЩ предоставиха на Украйна десетки милиарди долари военна, хуманитарна и бюджетна помощ от началото на руската инвазия през 2022 г., което накара някои републиканци да твърдят, че средствата са по-добре изразходвани у дома.

Републиканските гласоподаватели също са разделени по въпроса: Проучване на Gallup през юни показа, че 50 процента от респондентите републиканци казват, че САЩ правят твърде много, за да подкрепят Украйна.

Дебатът ще даде възможност на кандидатите да изразят и аргументират позициите си относно Украйна, последователна тема, върху която президентът на САЩ има значително влияние.

Аборт

Откакто Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт миналата година, въпросът е политическа ахилесова пета за републиканците. Проучванията на общественото мнение и изборните състезания показват, че повечето американци са против по-нататъшни ограничения на репродуктивните права.

Все пак републиканската база продължава да се идентифицира като противници на абортите, което означава, че кандидатите на партията ще се изправят пред предизвикателна задача да привлекат тези поддръжници по време на първичните избори, без да отблъскват по-широкия електорат на САЩ през 2024 г.

Тръмп назначи трима от петимата консервативни съдии от Върховния съд, които отмениха Роу срещу Уейд, прецедентът, който установи правата на аборт, през юни 2022 г. Но бившият президент не потвърди дали би подкрепил федерална забрана на процедурата.

ДеСантис подписа един от най-строгите закони за абортите в страната, забранявайки абортите във Флорида след шест седмици бременност, докато Пенс ухажва християнски религиозни избиратели, които се противопоставят на абортите.

Но се появяват различни подходи сред кандидатите, като Тръмп предполага, че ограниченията във Флорида са „твърде сурови“.

По време на дебата кандидатите вероятно ще трябва да изложат позицията си по въпроса, включително дали биха подкрепили ограничения на национално ниво.

Проблеми на културната война

Социалните въпроси, върху които президентът има ограничени правомощия, се превърнаха в основна характеристика на изборната политика в САЩ.

Всъщност ДеСантис се издигна до национална известност, защитавайки десни социални каузи във Флорида и отхвърляйки това, което той нарича „събудени“ политики, фокусирани върху идентичността и социалната справедливост.

Тръмп наскоро каза, че не харесва термина „събуди се“, който се превърна в обединителен вик за консерваторите срещу това, което те виждат като непропорционален либерален фокус върху раса, исторически несправедливости, полова идентичност и сексуалност.

Все пак бившият президент, който стартира кампанията си през 2016 г., като нарече мексикански имигранти без документи „изнасилвачи“, самият той редовно е обвиняван в фанатизъм.

Първият дебат може да определи тона за това доколко кандидатите ще се съсредоточат върху така наречените въпроси на „културна война“ спрямо други политически теми.

Подкрепа за Израел

С евангелските християни, които подкрепят Израел по теологични причини, превръщайки се в решаващ сегмент от републиканската база, твърдата подкрепа за Израел се превърна в постоянна характеристика на републиканските първични избори.

И предстоящият дебат няма да има недостиг на твърдо поддръжници на Израел.

Дипломатическата кариера на бившия посланик на САЩ в ООН Ники Хейли се определя най-вече от нейната защита на Израел на международни форуми.

ДеСантис се гордее с това, че наказва компании във Флорида, които бойкотират Израел и лъжливо заявяват, че палестинският Западен бряг не е окупирана територия.


Докато беше на поста, Тръмп често беше описван от израелския премиер Бенямин Нетаняху като най-добрия приятел, когото Израел някога е имал в Белия дом.

Тръмп премести посолството на САЩ в Йерусалим, призна претенциите на Израел към окупираните сирийски Голански възвишения и посредничи при сключването на дипломатически споразумения между Израел и арабските държави.

Президентът на САЩ Джо Байдън до голяма степен поддържа произраелската линия на Тръмп – и в някои случаи придвижи политиката на САЩ още повече в полза на страната – но републиканските кандидати вероятно ще се опитат да го надминат с произраелски изявления по време на дебата, ако темата се появява.

Президентските кампании и преди са произвеждали антипалестински коментари и политически предложения.

Например, преди изборите през 2012 г. тогавашният републикански кандидат Нют Гингрич нарече палестинците „измислен“ народ, а три години по-късно Бен Карсън, който продължи да служи в кабинета на Тръмп, каза, че палестинска държава не трябва да бъде установен на „израелска територия“.

„Това необходимо ли е или можете някак си да прехвърлите тази област в Египет?“ Карсън каза по това време.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР