Пет игрални и шест документални български филма ще могат да

...
Пет игрални и шест документални български филма ще могат да
Коментари Харесай

Единайсет български филма на CineLibri 2018

Пет игрални и шест документални български кино лентата ще могат да гледат феновете на кино-литературния фестивал CineLibri 2018. Част от продукциите са литературни акомодации, други са въодушевени от достиженията на бележити актьори, а две от тях стават мотив за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 година
За първи път в конкурсната стратегия на CineLibri влиза българско заглавие – става дума за кино лентата омнибус „ 8 минути и 19 секунди “, който се състои от шест късометражни новели, претворяващи разкази от сборника „ И всичко стана луна “ на Георги Господинов. Изключително прочувствен план, който сплотява напъните на едни от най-талантливите и любопитни български режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов.

Сред фестивалните заглавия на 2018 година е „ Безкрайната градина “ на Галин Стоев. Създаден по претекстове от пиесата „ Приятнострашно “ на Яна Борисова, филмът е дебют в игралното кино на един от най-големите ни театрални режисьори и съставлява модерна градска драма, под чиято повърхнина пулсират невидими светове и се раждат непредвидени усеща. Спряган като „ лиричен жест към зрителя” и като най-нежната българска кинотворба, „ Безкрайната градина “ справедливо беше почетен с премията на Съюза на българските кино дейци по време на фестивала „ Любовта е лудост” във Варна.
В паралелната стратегия на CineLibri участва и режисьорът Петър Попзлатев с кино лентата „ Аз съм ти, Адриана”, ефектна екранизация по „ Роман без заглавие” на Димитър Димов и „ Адриана “ на Теодора Димова. Неочакваната среща на една студентка и стара жена, чието минало е изпъстрено със събития, някои от които трагични, се оказва съдбовна. Ролите са поверени на звездни артисти като Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Михаил Билалов. В рамките на фестивала ще се състои среща с екипа, а самият филм ще бъде излъчен на лентово копие, което го прави една от последните български кинопродукции, които съществуват и на подобен притежател.

Четвъртото издание на CineLibri оказва чест на най-гледания български филм за 2017 година – „ Възвишение “ на режисьора Виктор Божинов. Лентата е екранизация по хитовия разказ на Милен Русков, почетен с Европейска премия за литература. Последният филм на Николай Волев също е част от българския фестивален модул. „ Извън пътя” споделя историята на 55-годишния драматург Стефан, който търси креативно ентусиазъм измежду природата, само че го открива в лицето на 19-годишната Салия, чиято устремност и жизнелюбие са заразителни. Тяхната смущаваща платонична връзка се движи по ръба на бръснача и предизвиква страдалчество на дългогодишната брачна половинка на Стефан, актрисата Лидия. Премиерата на кино лентата у нас се състоя съвсем по едно и също време с излизането на книгата на режисьора – „ Девствената проститутка”, която стремително се подреди измежду най-търсените заглавия на пазара.
По случай 100-годишнината от рождението на един от най-великите кино стилисти на всички времена – Ингмар Бергман, CineLibri провежда изискана галавечер в зала „ България” на 13 октомври, съпроводена с кино музика, почерпка и доста празнични изненади. В рамките на честването ще се състои премиерна прожекция на документалния филм „ Лив Улман и къщата на спомените “ - късчета живот, подредени от журналиста Георги Тошев и оператора Румен Василев. Приветствайки идеята на фестивала, за първи път именитата норвежка актриса, която тази година навършва 80, отваря дребната си ваканционна къща край Осло, с цел да посрещне снимачен екип, освен това български! В прегръдката на природата и спомените Лив намира покой, връща се към вълнуващи функции и срещи, белязали живота й, към всички тези неизбледняващи шедьоври, които са я трансформирали. Това е първото българско кино заглавие с присъединяване на музата на Бергман.
Както подчертахме първоначално, две от документалните продукции, намерили място в тазгодишната стратегия на CineLibri, стават мотив за написването на книги. Едната от тях е уебсериалът „ Да се изгубиш преднамерено “ (2018), дело на нашумелите влогъри Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков. Необичайно премеждие, което демонстрира България такава, каквато в никакъв случай не сте я виждали. Другото заглавие е „ Червено, прекомерно алено “ (2018 ) на младото дарование Божина Панайотова. След 25 години във Франция тя се връща в България с камера в ръка и едно подозрение: ами в случай че родителите й са сътрудничили на Държавна сигурност? Така се ражда този надълбоко персонален филм, оценен високо на Берлинале и провокирал майката на Божина да напише книга, която се чака на българския пазар през 2019 година
Фестивалът планува и три документални кино лентата, отдадени на знакови български персони: „ Симон против страха (Случаят Варсано)” на писателя Георги Тенев, филм за гениалния български стихотворец и преводач Валери Петров и за Иглика Василева, изтъкната преводачка от британски език, отличена с голям брой награди.
CineLibri 2018 ще се организира от 10 до 24 октомври и ще предложи над 300 прожекции, 45 настоящи кинопродукции, доста специфични посетители, събития и страсти. Тематичен фокус тази година е хубостта на любовта във всичките й форми, което изяснява и мотото: „ Любов сред редовете”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР